Το βλέμμα της Δύσης στο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας

2712

Το… φλερτ του Putin με νέους εταίρους, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις

H Ρωσία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το SPIEF για να φλερτάρει με χώρες που προφανώς είναι λιγότερο επιφυλακτικές στο να κάνουν δουλειές μαζί της
Στο ετήσιο οικονομικό φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη (SPIEF), γνωστό κι ως το «Νταβός» της χώρας, είναι στραμμένο το βλέμμα της Δύσης.
Η Ρωσία απέδειξε ότι κατάφερε να προσαρμόσει την οικονομία της στη νέα πραγματικότητα των κυρώσεων και εμπορικών προορισμών στη βαριά βιομηχανία της, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Στο πλαίσιο, αναλυτές και δυτικοί ηγέτες θα παρακολουθούν τυχόν ανακοινώσεις σχετικά με τον οργανισμό BRICS -την ομάδα οικονομιών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική και, από τον Ιανουάριο, νέα μέλη όπως η Αιθιοπία, το Ιράν και η Αίγυπτος– με την Τουρκία να συζητά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο μπλοκ. Οι ευκαιρίες για οικονομικές συμπράξεις μεταξύ των χωρών BRICS κατέχουν σημαντική θέση στο φετινό SPIEF.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον της Άγκυρας να ενταχθεί στην ομάδα, δήλωσε την Τρίτη, λέγοντας ότι το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής των BRICS
Το σχέδιο της Ρωσίας

Τώρα, η Ρωσία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το SPIEF για να φλερτάρει με χώρες που προφανώς είναι λιγότερο επιφυλακτικές στο να κάνουν δουλειές μαζί της -δηλαδή μια σειρά από χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής- και με εκείνες που είναι πρόθυμες να βάλουν σε προτεραιότητα τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, όπως οι πελάτες της Ρωσίας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Ευρώπη, η Σλοβακία και η Ουγγαρία.
Το SPIEF μπορεί να αποτελέσει ακόμα μία απόδειξη ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν πέσει στο κενό.

Το πρόγραμμα του SPIEF

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι θέλει να καταπολεμήσει τη δυτική ηγεμονία και να εγκαθιδρύσει μια «πολυπολική» παγκόσμια τάξη και έχει προωθήσει εμπορικές συνεργασίες που αποκλείουν τη Δύση ως έναν τρόπο για να το επιτύχει αυτό. Με αυτό το σκεπτικό, το θέμα του SPIEF 2024 είναι «Τα θεμέλια ενός πολυπολικού κόσμου – Η διαμόρφωση νέων τομέων ανάπτυξης».
Ένα session, με τίτλο «”Η αυτοκρατορία του κακού”: Έχει η Δύση δαιμονοποιήσει επιτυχώς τη Ρωσία;», ζητά από τους αντιπροσώπους να εξετάσουν κατά πόσον η υποτιθέμενη «εκστρατεία δυσφήμισης» της Δύσης κατά της Ρωσίας έχει επιτύχει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι από 136 χώρες θα συμμετάσχουν στο φόρουμ που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 8 Ιουνίου, δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ρώσου προέδρου, Yuri Ushakov, στους δημοσιογράφους πριν από το φόρουμ.
Ο Putin θα μιλήσει στους αντιπροσώπους την Παρασκευή, όπου αναμένεται να προωθήσει την οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας, τις επενδυτικές ευκαιρίες και την ανάπτυξη παρά τις διεθνείς κυρώσεις. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο πόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», θα συμπεριληφθεί στην ομιλία του, με τη Μόσχα πιθανότατα να θέλει να παρακάμψει τη σύγκρουση καθώς επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις.

Στο κενό… οι δυτικές κυρώσεις

Αυτό που είναι ενοχλητικό για τα δυτικά έθνη είναι ότι η Ρωσία έχει πράγματι καταφέρει να προσαρμόσει την οικονομία της σε μια νέα πραγματικότητα κυρώσεων και εμπορικών περιορισμών σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της, όπως ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, προέβλεψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Απρίλιο.
Στις τελευταίες του Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ ανέφερε ότι αναμένει ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, ξεπερνώντας τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για τις ΗΠΑ (2,7%), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,5%), τη Γερμανία (0,2%) και τη Γαλλία (0,7%).
Η Ρωσία λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν καταστήσει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές. Εν τω μεταξύ, οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, καθώς και η υποτιθέμενη αποφυγή κυρώσεων και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, της επέτρεψαν να διατηρήσει ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας