Ενα νέο σημαντικό τρίγωνο ισχύος διαμορφώνεται στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα το οποίο αναμένεται να διαταράξει ευθέως τα γεωπολιτικά δεδομένα.
Πρόκειται για το τρίγωνο Ρωσίας, Κίνας και Ιράν το οποίο ανεβάζει τις ταχύτητες στην ανάπτυξη διπλωματικών πρωτοβουλιών με οικονομικό και στρατιωτικό μπεριεχόμενο προκειμένου να αντισταθμισθεί και να αντιμετωπισθεί η επιθετικότητα της Δύσης όσον αφορά τις πρωτοφανείς κυρώσεις αλλά και να διαμορφωθεί ένα στρατηγικό αμυντικό πλαίσιο προστασίας των συμφερόντων των κρατών που αμφισβητούν την ηγεμονία των ΗΠΑ.
Μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κίνα από την Τρίτη έως την Πέμπτη 14 – 16 Φεβρουαρίου 2023, ανακοίνωσε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying.
Συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Προς επίρρωση των παραπάνω να επισημανθεί και η ιδιατερα σημαντική ανακοίνωση της ενεργού συνεργασίας του Ιράν με τη Ρωσία στον τραπεζικό τομέα εν όψει των κυρώσεων που έχουν υποστεί τα χρηματοπιστωτικά συστήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουν να αυξήσουν το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων τους στους αμοιβαίους διακανονισμούς των διμερών συναλλαγών, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andrei Rudenko, στο πρακτορείο Interfax το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με το Ιράν, ενώ προωθούμε τις εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα.
Το μερίδιο διακανονισμών αυτού του είδους ξεπέρασε το 60% το 2021.
Η θετική τάση συνεχίστηκε πέρυσι», δήλωσε ο Rudenko.
«Η αλληλεπίδραση με το Ιράν αναπτύσσεται ενεργά σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων», επισήμανε με νόημα.
«Η δημιουργία ενός καναλιού απευθείας επικοινωνίας μεταξύ ρωσικών και ιρανικών τραπεζών μέσω του συγχρονισμού των εθνικών συστημάτων αποτολής και λήψης χρηματοοικονομικών μηνυμάτων, του SPFS και του SEPAM, συμφωνήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Rudenko.
Η συμμαχία αυτή στον χρηματοπιστωικό τομέα έχει στόχο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWΙFT που έχει επιβάλει η Δύση, στο πλαίσιο των πολλαπλών κυμάτων κυρώσεων.
Η Ρωσία έχει «μια συστημική προσέγγιση για την αύξηση του αριθμού των συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα με άλλους ενδιαφερόμενους εταίρους», επισήμανε δείχνοντας τη διάθεση των εταίρων να προχωρήσουν σε από-δολαριοποίηση των μεταξύ τους συναλλαγών και στόχο να καλλιεργηθεί αυτή τη τάση και ευρύτερα.
Η πολιτική στροφή προς Ανατολάς…
Σύμφωνα με τους Κινέζους αναλυτές, η πρώτη επίσκεψη του Raisi στην Κίνα από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021 σχετίζεται με την περαιτέρω εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας και Ιράν και δείχνει την ακλόνητη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Raisi να προωθήσει την πολιτική της στοφής προς ανατολάς.
Η πολιτική του Ιράν σήμαινε τη μετάβαση από την πολιτική αρνητικής εξισορρόπησης και μη ευθυγράμμισης στην οικοδόμηση συμμαχιών με μη δυτικές παγκόσμιες δυνάμεις που έχουν παρόμοιες πολιτικές δομές με το Ιράν, όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Σύμφωνα με το IRNA, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές πρόκειται να υπογράψουν «κείμενα συνεργασίας» σε πλήθος εμπορικούς τομείς
Ο Raisi θα λάβει επίσης μέρος σε συναντήσεις με Κινέζους επιχειρηματίες και Ιρανούς που ζουν στην Κίνα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν, ανέφερε το IRNA, επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία 10 μηνών από τις ιρανικές τελωνειακές αρχές.
Οι εξαγωγές του Ιράν στο Πεκίνο ανήλθαν σε 12,6 δισ. δολάρια, ενώ εισήγαγε αγαθά αξίας 12,7 δισ. δολαρίων από την Κίνα.
Μακροπρόθεσμη πολυσχιδής συνεργασία
Η κορυφαία προτεραιότητα της επίσκεψης του Raisi αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι η περαιτέρω και ανάπτυξη συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Ιράν και η προώθηση της 25ετούς συμφωνίας συνεργασίας και η περαιτέρω εφαρμογή της, είπε ο Tang Zhichao, αναλυτής Μέσης Ανατολής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών. οι Global Times την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.
Το Ιράν και η Κίνα έχουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των logistics, της γεωργίας, του εμπορίου και των επενδύσεων.
Το 2021, και οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα 25ετές σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας που λέγεται ότι περιλαμβάνει «πολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά» στοιχεία.
Όταν ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Hu Chunhua συναντήθηκε με τον Raisi στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη τον Δεκέμβριο του 2022, ο Raisi τόνισε ότι ανεξάρτητα από το πώς αλλάζουν τα διεθνή και περιφερειακά τοπία, το Ιράν θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένο στην εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.
Τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και Πρωτοβουλία Belt and Road
Σύμφωνα με αναλυτές, η Κίνα και το Ιράν έχουν πολλά διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το Αφγανιστάν, η περιφερειακή σταθερότητα και ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή, η περιφερειακή ασφάλεια, η ενεργειακή ασφάλεια και άλλα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν.
Αυτή η επίσκεψη μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολύ σημαντική αναβάθμιση στις σχέσεις Κίνας – Ιράν, δήλωσε στους Global Times ο Zhu Yongbiao, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Πρωτοβουλία Belt and Road στο Πανεπιστήμιο Lanzhou.
«Η συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης θα δώσει στην Κίνα και το Ιράν περισσότερο χώρο για συνεργασία.
Είναι προβλέψιμο ότι μετά από αυτή τη συνάντηση, οι σχέσεις Κίνας-Ιράν θα εισέλθουν σε ένα νέο και υψηλότερο στάδιο», δήλωσε ο Zhu.