Το πυρηνικό deal ΗΠΑ-Ιράν θα ανοίξει τις αγορές στο ρωσικό πετρέλαιο

1080
Το Ιράν θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιήσει το στόλο των δεξαμενόπλοιων του, αφού απελευθερωθεί από τις κυρώσεις, για να παραλάβει ρωσικό πετρέλαιο σε λιμάνια έξω από την Κασπία.
Η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το Ιράν ως κερκόπορτα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις για την Ουκρανία, εάν η πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις επανέλθει σε ισχύ, εκτιμούν διπλωματικές πηγές του Politico.
Η Μόσχα απέστειλε ομάδες εμπορικών και οικονομικών αξιωματούχων καθώς και στελέχη της Gazprom και άλλων εταιρειών στην Τεχεράνη τον Ιούλιο μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin με την ιρανική ηγεσία για να τεθούν τα θεμέλια για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ιράν έστειλε επίσης δύο επίσημες αντιπροσωπείες στη Μόσχα με επίκεντρο την ενέργεια και τα οικονομικά.
Μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων που παρευρέθηκαν ήταν ο επικεφαλής της ιρανικής κεντρικής τράπεζας Ali Saleh Abadi, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ali Fekri και ο επικεφαλής της επιτροπής οικονομίας του ιρανικού νομοθετικού σώματος, Mohammad Reza Pour Ebrahimi.

Οι Ιρανοί πέρασαν αρκετές ημέρες συναντήσεων με ομολόγους τους και στελέχη του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Το εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αντιμετωπίζουν σχεδόν ολοκληρωτικό εμπάργκο από τις χώρες της ΕΕ από τον Δεκέμβριο, αλλά εάν επιτευχθεί διεθνής πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, αυτό θα παρείχε το απόλυτο Σχέδιο Β για τον Putin.
Σύμφωνα με αυτό που οι traders αποκαλούν συμφωνία «swap», το Ιράν θα μπορούσε να εισάγει ρωσικό αργό στη βόρεια ακτή της Κασπίας και στη συνέχεια να πουλήσει ισοδύναμες ποσότητες αργού για λογαριασμό της Ρωσίας σε ιρανικά τάνκερ που αναχωρούν από τον Περσικό Κόλπο.
Το Ιράν θα διύλιζε το ρωσικό πετρέλαιο για να ικανοποιήσει τη δική του εγχώρια ζήτηση, ενώ, χάρη στο πυρηνικό σύμφωνο, το ιρανικό πετρέλαιο που εξάγεται από το νότο και θα εξαιρούνταν από κυρώσεις.
Επιπλέον, το Ιράν θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιήσει το στόλο των δεξαμενόπλοιων του, αφού απελευθερωθεί από τις κυρώσεις, για να παραλάβει ρωσικό πετρέλαιο σε λιμάνια έξω από την Κασπία.

Ο ρόλος της ατομικής συμφωνίας

Αυτή η τακτική εξαρτάται από το αν θα ανανεωθεί η ατομική συμφωνία, βάσει της οποίας το Ιράν θα περιόριζε τις πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
Πολλοί διπλωμάτες που συμμετέχουν στις συνομιλίες λένε ότι μια συμφωνία είναι κοντά, αν και ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν έχουν αποδεχθεί την τελευταία πρόταση της ΕΕ.
Μεταξύ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της πρότασης είναι ο Mikhail Ulyanov, πρεσβευτής της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς με έδρα τη Βιέννη, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς ΟΗΕ.

Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας

Αυτή την εβδομάδα, ο Mikhail Ulyanov, επαίνεσε, όπως αποκάλεσε, τις «αρκετά λογικές προτάσεις σύνταξης» του Ιράν στην πρόταση της ΕΕ.
«Ας ελπίσουμε ότι η εξέταση αυτών των προτάσεων δεν θα διαρκέσει πολύ στην Ουάσιγκτον», έγραψε στο Twitter.
Σε ένδειξη της σημασίας που αποδίδεται τώρα στην Τεχεράνη, η επίσκεψη του Putin στο Ιράν τον Ιούλιο ήταν η πρώτη του σε χώρα εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης από το ξέσπασμα του πολέμου.
Ως χειρονομία καλής θέλησης, η Τεχεράνη και η Μόσχα χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να ανακοινώσουν ένα μνημόνιο κατανόησης για κοινά έργα αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιδίως με στόχο την ανάπτυξη αποθεμάτων φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο και την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου υψηλής αξίας.
Ο Ali Akbar Velayati, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ανώτατου Ηγέτη Ayatollah Ali Khamenei, δεν έχει αφήσει καμία αμφιβολία ότι τα swap βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων.
«Παραλαμβάνουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία και το Καζακστάν μέσω της Κασπίας Θάλασσας για να το χρησιμοποιήσουμε για εγχώρια κατανάλωση και μετά παραδίδουμε πετρέλαιο στην ίδια ποσότητα στους πελάτες τους στο νότο», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars, λίγο μετά το ταξίδι του Putin στο Ιράν.
Η στρατηγική ανταλλαγής γνώρισε διάφορους βαθμούς επιτυχίας στο παρελθόν.

Οι ικανότητες του Ιράν

Η Ρωσία γνωρίζει καλά ότι το Ιράν έχει μακρά ιστορία στην εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.
Παρόλο που τα χρόνια των κυρώσεων έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία του Ιράν, η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ικανή να βρίσκει τρόπους να ανατρέπει τους ελέγχους, κυρίως στρεφόμενη την Κίνα και άλλους Ασιάτες εταίρους.
Η Ρωσία είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει αυτή την τεχνογνωσία και στοιχηματίζει ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει ελάχιστες συνέπειες για τη συνεργασία με τη Μόσχα, επειδή οι δυτικές πρωτεύουσες θα δυσκολεύονταν να μην θέσουν σε κίνδυνο μια πρόσφατα ανανεωμένη πυρηνική συμφωνία.
Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ άργησαν να σχολιάσουν, πόσο μάλλον να αποδεχτούν την τελευταία συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ.
Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Κίνα να μην εξοπλίσει τη Ρωσία καθώς διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Ωστόσο, το Ιράν ετοιμάζεται ήδη να παραδώσει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία.
Εάν η Ουάσιγκτον συμφωνήσει να επαναφέρει την πυρηνική συμφωνία, θα κινδυνεύσει να ανοίξει την πόρτα σε μια απεριόριστη ροή όπλων από το Ιράν στη Ρωσία.

Ανήσυχη Δύση

Το Ιράν και η Ρωσία είναι παραδοσιακά εξαιρετικά επιφυλακτικοί μεταξύ τους, συνεργάζονται εκεί όπου τα συμφέροντά τους συμπίπτουν, αλλά μόνο ως ένα σημείο.
Αν και η Ρωσία έπαιξε αποφασιστικό ρόλο βοηθώντας το Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη νότια πόλη Μπουσέρ, οι πρόσφατες σχέσεις για την ατομική ενέργεια ήταν δοκιμαστικές.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ιράν, Levan Dzhagaryan, έδωσε μια καυστική συνέντευξη στην εφημερίδα Shargh του Ιράν, στην οποία κατηγόρησε τις ιρανικές αρχές ότι δεν πληρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για χρέη που συνδέονται με το ατομικό πρόγραμμα.
Η Συρία είναι ένας άλλος τομέας τεταμένης αλληλεπίδρασης.
Και οι δύο χώρες βοήθησαν στη στήριξη του καθεστώτος του Bashar al-Assad, αλλά η Ρωσία επέτρεψε επίσης στο Ισραήλ να καταδιώξει δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη χώρα που θεωρεί απειλή.
Η απροθυμία της Ρωσίας να αγκαλιάσει πλήρως την Τεχεράνη έχει επίσης τις ρίζες της στην επιθυμία της να βελτιώσει τους δεσμούς με κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, οι άλλοι ορκισμένοι εχθροί του Ιράν στην περιοχή.
Με την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, αυτή η στρατηγική λογική απομακρύνθηκε.
Απομονωμένη όσο ποτέ άλλοτε από τη Δύση, η Ρωσία προσπαθεί να βρει τρόπους να αντισταθμίσει το χαμένο εμπόριο της προς την Ευρώπη, μακράν τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της.
Παρόλο που η Ρωσία στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Κίνα και την Ινδία, δύο μακροχρόνιους εταίρους, για να καλύψει αυτό το κενό, το Κρεμλίνο είναι επίσης επιφυλακτικό για την κυριαρχία αυτών, οι οποίες είναι και οι δύο πολύ μεγαλύτερες.
Το Ιράν, όπως και η Τουρκία, την οποία η Ρωσία έχει επίσης προσεγγίσει τους τελευταίους μήνες, είναι πιο εύκολο να διαχειριστεί η Μόσχα.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας