Το ψευδοκράτος ορίστηκε “παρατηρητής” στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών

735
Έναν έμμεσο τρόπο να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ανεξάρτητη χώρα βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Κύπρος βήμα το βήμα υποχωρεί και οπισθοχωρεί με την Ελλάδα να «υπνωτίσει» και τη Δύση να καλύπτει την Τουρκική αδηφαγία.

Έναν έμμεσο τρόπο να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ως ανεξάρτητη χώρα βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου “η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έγινε μη μέλος παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών (OTS)”.

Έγραψε στο Twitter ότι όλα εξελίσσονται “βήμα προς “βήμα”, αναφερόμενος στις προσπάθειες της Άγκυρας για διεθνή αναγνώριση της τουρκικής κοινότητας στη βόρεια Κύπρο.

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία στέκεται στο πλευρό της ΤΔΒΚ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να “αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ”.

Τα μέλη του OTS θα πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή αντίληψη ασφαλείας και να αυξήσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά την πρόληψη και τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε την Παρασκευή ο Ερντογάν. Μιλώντας στην ένατη σύνοδο κορυφής των ηγετών του OTS στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν είπε: “Διανύουμε μια ευαίσθητη περίοδο που εμπεριέχει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους για τις χώρες μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει καταστεί πιο κρίσιμο να ενισχύσουμε τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αρμονία μας σε όλους τους τομείς”.

“Από το 2014, η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι θα ήταν επωφελές να επεκταθεί η συνεργασία για την πρόληψη και τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν στόχος να αναπτυχθεί μια κοινή ιδέα ασφάλειας και να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις του γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας”.

Πρόσθεσε ότι θα ήταν επωφελές για τον οργανισμό να εφαρμόσει το Τουρκόφωνο (Turkıc) Επενδυτικό Ταμείο “το συντομότερο δυνατό”.

“Θα ήταν ωφέλιμο να εφαρμοστεί το Τουρκόφωνο (Turkic) Επενδυτικό Ταμείο το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω ότι οι οικονομικές ευκαιρίες που παρέχει το ταμείο θα ενισχύσουν τη συνεργασία μας και θα επιταχύνουν τις δραστηριότητές μας”, είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία ηγήθηκε της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής Ασίας, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τα πλούσια σε πόρους πρώην Σοβιετικά κράτη της περιοχής, καθώς η Μόσχα είναι αποσπασμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν προήδρευσε της συνόδου κορυφής του OTS στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Το OTS είναι ένα διακρατικό μπλοκ, που ιδρύθηκε με στόχο την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και του τουρισμού. Τα μέλη της οργάνωσης είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Η Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν έχουν καθεστώς παρατηρητή στον οργανισμό. Η ομάδα θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω εάν το απομονωμένο Τουρκμενιστάν γίνει πλήρες μέλος – μια επέκταση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά δεν επιβεβαιώθηκε από το Ασγκαμπάτ. Εάν το Τουρκμενιστάν ενταχθεί, η ένωση που δημιουργήθηκε το 2009 θα ενσωματώσει όλες τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που μιλούν γλώσσες στην τουρκική ομάδα.

Οκτάι: Ώρα για αναγνώριση

“Η στάση μας εδώ είναι πολύ σαφής. Με το κάλεσμα του προέδρου μας στον ΟΗΕ, φτάσαμε σε μια άλλη φάση των πολιτικών μας απέναντι στην ΤΔΒΚ. Τώρα είναι καιρός ο κόσμος να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ”, είπε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Αποκαλώντας τα κατεχόμενα αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Οκτάι τόνισε, “Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της ΤΔΒΚ. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια εξίσωση στην οποία δεν υπάρχει Τουρκία χωρίς την ΤΔΒΚ και ΤΔΒΚ χωρίς Τουρκία”.

Ο Οκτάι επίσης τόνισε ότι “αν και οι Τουρκοκύπριοι συμφώνησαν σε όλες τις προτεινόμενες λύσεις στο Κυπριακό, δεν μπόρεσε να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα”, προσθέτοντας ότι η μόνη λύση που απομένει είναι αυτή που βασίζεται σε δύο κυρίαρχα ίσα κράτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας