Μόνο η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να βομβαρδίζουν από στεριά και από αέρα και οποιαδήποτε οποιαδήποτε γειτονική χώρα, χωρίς να έχουν την παραμικρή συνέπεια και να παραμένουν ανενόχλητες από την “ευαίσθητη” Δύση
Ανησυχία του Τελ Αβίβ για την αναβάθμιση των στρατιωτικών ικανοτήτων των Σιιτών του Λιβάνου
Iρανικές θέσεις και αποθήκες οπλισμού της Χεζμπολάχ χτύπησαν οι Ισραηλινοί στην Χομς της Συρίας.
Τα ισραηλινά πλήγματα είχαν ως στόχο φορτίο ιρανικών drones που σύμφωνα με πληροφορίες του Τελ Αβίβ, είχαν παραδοθεί στους Σιίτες της Χεζμπολάχ.
Οι αρχές της Συρίας ανακοίνωσαν ότι δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στην επίθεση του Ισραήλ εναντίον του στρατιωτικού αεροδρομίου Σάιρατ χθες Κυριακή βράδυ.
Συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας «αναχαίτισαν» αρκετούς από τους πυραύλους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Η ισραηλινή επιδρομή προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στο αεροδρόμιο, κατά τις πληροφορίες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα (στην ουσία πρόκειται για το «μάτι» της βρετανικής MI6 για αυτό άλλωστε και έχει ως έδρα το Λονδίνο).
Το Ισραήλ δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες από τη Δαμασκό.
Αφότου ξέσπασε το 2011 ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τα πλήγματα που εξαπολύει, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.
Στα τέλη Οκτωβρίου, βομβαρδίστηκε στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις φιλοϊρανοί μαχητές.
Τον Σεπτέμβριο, πέντε σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε επιδρομή επίσης κοντά στην πρωτεύουσα. Τον Ιούνιο, άλλη έθεσε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας για δύο εβδομάδες.
Το πρόβλημα των Ισραηλινών είναι τα ιρανικά drones kamikazi τα οποία θεωρούν πως αποτελούν μεγάλη απειλή για το Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει παραλάβει δεκάδες από αυτά και θα είναι σε θέση να πλήξει στρατηγικούς στόχους στο Ισραήλ σε περίπτωση που υπάρξει μία νέα κλιμάκωση με το Τελ Αβίβ παρόμοια με αυτήν που οδήγησε στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.
Σημειώνεται ότι η Χεζμπολάχ δεν είναι μία απλή οργάνωση όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν, πρόκειται για μία παράταξη η οποία μπορεί να πολεμήσει και ως οργάνωση ανταρτών αλλά και ως τακτικός στρατός.
Είναι άριστα εξοπλισμένη με κάθε είδους οπλικό σύστημα, διαθέτει χιλιάδες εμπειροπόλεμους μαχητές ενώ στις τάξεις της πολεμούν ακόμα και Ελληνορθόδοξοι του Λιβάνου.
Άλλωστε ο ίδιος ο ηγέτης της ο Χασάν Νασράλα πριν από χρόνια τους είχε καλέσει να πολεμήσουν στις τάξεις των σιιτών εναντίον του κοινού εχθρού που είναι οι σουνίτες και οι Δυτικοί, τους οποίους και ο Νασράλα και ο Σύρος Πρόεδρος Μ.Άσαντ θεωρούν ότι τους στηρίζουν.
Σημειώνεται ότι η οργάνωση διαθέτει κι σιιτικό παρακλάδι στο Ιράκ με το ίδιο όνομα.