Το νέο σχέδιο εθνικής ασφάλειας βάζει πλαγίως την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

1051

Το νέο αυτό σχέδιο ασφάλεια ανοίγει την κόλαση του Γ’ Παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου!

Η σύγκρουση στην Ουκρανία διολισθαίνει σε άγνωστο, απρόβλεπτο έδαφος κλιμάκωσης λόγω της προσπάθειας της Ουκρανίας να πάρει όπλα πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας

Το νέο σχέδιο εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας – Σύμφωνο για την Ασφάλεια του Κιέβου (KSC) – προβλέπει το ΝΑΤΟ να στηρίζει την Ουκρανία για 10ετίες.
Για άλλη μια φορά, η Ουκρανία ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Η ουκρανική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα σχέδιο εθνικής ασφάλειας που προβλέπει την παράταση της δυτικής βοήθειας για δεκαετίες.
Στο κείμενο, προτείνεται ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία.

Στην πράξη, το ουκρανικό κράτος έχει κάνει επίσημη δήλωση ότι σκοπεύει να επεκτείνει τη σύγκρουση επ’ αόριστον, γεγονός που καθιστά αδύνατη κάθε μορφή διαπραγμάτευσης για την ειρήνη.Το νέο σχέδιο εθνικής ασφάλειας… μοιάζει με μια εναλλακτική λύση στην μη εφικτή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Από το 2014, η Ουκρανία σχεδίαζε να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, αλλά, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να επιτεθεί σε Ρώσους πολίτες και να αποσταθεροποιήσει το στρατηγικό περιβάλλον της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ ποτέ δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται πραγματικά να εγκρίνει μια τέτοια ένταξη.
Σύμφωνα με τους κανόνες της συμμαχίας, τα κράτη σε σύγκρουση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά, καθώς το ΝΑΤΟ είναι ένα σύμφωνο συλλογικής ασφάλειας που ορίζει ότι όλα τα μέλη πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους σε περίπτωση πολέμου.
Καθώς η Ουκρανία βρισκόταν σε εμφύλια σύγκρουση τα τελευταία οκτώ χρόνια, η ένταξη θα ήταν αδύνατη.

Προφανώς, με την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν αδύνατη.
Παρά το γεγονός ότι βοήθησε ενεργά την Ουκρανία με στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, η Δυτική Συμμαχία δεν θα επέτρεπε στην Ουκρανία να γίνει μέλος καθώς αυτή η κατάσταση θα δημιουργούσε υποχρέωση για όλα τα άλλα μέλη να στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν τη Ρωσία.
Λόγω της αδυναμίας ένταξης στη συμμαχία, η κυβέρνηση Zelensky συνέταξε ένα έγγραφο εγγυήσεων για να δημιουργήσει συνθήκες συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟ.

Το έγγραφο που αποτελεί Σύμφωνο Ασφαλείας της Ουκρανίας, το οποίο, μεταξύ άλλων θα υπογράψουν, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Πολωνία και η Τουρκία.
Αυτό θα επέτρεπε σε διάφορες δυνάμεις του ΝΑΤΟ να ενεργούν με ολοκληρωμένο τρόπο με τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι πραγματικό μέλος της συμμαχίας.
Το Σύμφωνο Ασφαλείας της Ουκρανίας ωστόσο, καθιστά σαφές ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με τέτοιες συμφωνίες να είναι απλώς ένας τρόπος δημιουργίας συνθηκών σύνδεσης… σε μια εποχή που η ένταξη δεν είναι δυνατή.

Μεταξύ των εγγυήσεων που απαιτεί η Ουκρανία από τους εταίρους του, είναι πλήθος στρατιωτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν εάν η Ουκρανία υποστεί οποιαδήποτε επίθεση.
Πέραν της στρατιωτικής βοήθειας, ζητείται επίσης η προμήθεια δεδομένων πληροφοριών και επενδύσεις σε υποδομές και αμυντική βιομηχανία.
Σύμφωνο Ασφαλείας της Ουκρανίας μάλιστα αναφέρει ότι τα στρατεύματα της Ουκρανίας πρέπει να συμμετάσχουν σε ασκήσεις και αποστολές που πραγματοποιούν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας, καθορίζουν μια σειρά από δεσμεύσεις που ανέλαβε μια ομάδα εγγυητών, μαζί με την Ουκρανία.
Πρέπει να είναι δεσμευτικές με βάση διμερείς συμφωνίες, αλλά να συγκεντρωθούν στο πλαίσιο ενός κοινού εγγράφου στρατηγικής εταιρικής σχέσης – που ονομάζεται Σύμφωνο Ασφαλείας της Ουκρανίας.
Το Σύμφωνο θα υποστηριχθεί από μια βασική ομάδα συμμαχικών χωρών, όπως ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Πολωνία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία, Τουρκία και τις χώρες της Σκανδιναβίας, της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Τόσο η ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα», αναφέρει το Σύμφωνο Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη απάντηση από την πλευρά των χωρών του ΝΑΤΟ στην ουκρανική πρωτοβουλία.
Ο υψηλός βαθμός παρεμβατικότητας του ΝΑΤΟ ήταν ο κύριος λόγος για την κλιμάκωση της σύγκρουσης, γι’ αυτό και έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Η ρωσική αντίδραση, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν εξαιρετικά αρνητική.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Medvedev σχολίασε το Σύμφωνο Ασφαλείας της Ουκρανίας ασκώντας αυστηρή κριτική στην ουκρανική κυβέρνηση και δηλώνοντας ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα «εγγυήσεων» μοιάζει με πρόδρομο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Προειδοποίησε επίσης για τους επικείμενους κινδύνους κλιμάκωσης της σύγκρουσης:

Η κυβέρνηση του Κιέβου κατασκεύασε ένα σχέδιο «εγγυήσεων ασφαλείας», που είναι ουσιαστικά ένας πρόλογος ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου (…)
Εάν αυτές οι μισαλλοδοξίες προχωρήσουν με την αχαλίνωτη άντληση των πιο επικίνδυνων τύπων όπλων στην Ο υκρανία, τότε αργά ή γρήγορα η στρατιωτική εκστρατεία θα φτάσει σε άλλο επίπεδο».

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία απλώς προσπαθεί να παρακάμψει τη μη ιδιότητα του μέλους, επιδιώκοντας να λάβει τις εγγυήσεις ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η συμμαχία πρέπει να ενεργήσει ορθολογικά και να δώσει προτεραιότητα στην ειρήνη έναντι των αντιρωσικών της σχεδίων.
Η συμφωνία να δοθούν στο Κίεβο «εγγυήσεις ασφαλείας» θα ήταν μια προσβολή στην οποία η Ρωσία θα αναγκαζόταν να απαντήσει.

Η Ουκρανία θέλει ένα «νατοϊκό» μπλοκ που μπορεί να κληθεί να υπερασπιστεί αμέσως τα σύνορα με τη Ρωσία, κάτι που προτάθηκε από μια ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
Θα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που παρέχουν στην Ουκρανία «εγγυήσεις ασφαλείας». Αξιωματούχοι του Κιέβου τόνισαν κατά την αποκάλυψη του σχεδίου ότι δεν προορίζεται ως αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, αλλά ως νομικά δεσμευτική συμμαχία που θα δημιουργηθεί ενώ η Ουκρανία επιδιώκει τελικά την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως περιγράφει το Newsweek:

Το Σύμφωνο για την Ασφάλεια του Κιέβου (KSC) —που προτάθηκε από τον Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, και τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen— θα καθιερώσει επίσης ένα σχέδιο «πολλών δεκαετιών» επενδύσεων, στρατιωτικής εκπαίδευσης και ανταλλαγής πληροφοριών για την ενίσχυση της Ουκρανίας που επιδιώκει την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία διολισθαίνει σε άγνωστο, απρόβλεπτο έδαφος κλιμάκωσης λόγω της προσπάθειας της Ουκρανίας να πάρει όπλα πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας.

Δεδομένης της σκληρής σύγκρουσης που εξακολουθεί να επικεντρώνεται στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, και με τη Μόσχα να έχει εστιάσει στην «απελευθέρωση» του Donbass, οι εγγυήσεις ασφαλείας που προτείνονται είναι απίθανο να συμφωνηθούν σύντομα, δεδομένου επίσης ότι ζητούν την επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 και επιστροφή όλων των σπιτιών και των περιουσιών που κατασχέθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας