Της Αγγελικής Βελεσιώτη
Σημαντικές ανακατατάξεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών, με κάποιους διεθνείς επενδυτές να αυξάνουν τις θέσεις τους στον κλάδο, εκμεταλλευόμενοι (και) την αποεπένδυση του Δημοσίου και άλλους να πωλούν μέρος της συμμετοχής τους, προσδοκώντας, ενδεχομένως, μεγαλύτερα οφέλη από μία τέτοια κίνηση.
Έναν χρόνο μετά την επαναγορά από την Eurobank του 1,4% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) η μετοχική σύνθεση της τράπεζας εμφανίζει σημαντική διασπορά, με τους βασικούς της μετόχους να είναι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές.
Πιο αναλυτικά, το 33,29% κατέχει η Fairfax Financial Holding, συμφερόντων του Ινδοκαναδού μεγαλοεπενδυτή, Prem Watsa, ενώ ποσοστό 48,05% ελέγχουν θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού. Παράλληλα, στο 5,11% διαμορφώνεται σήμερα το ποσοστό του The Capital Group Companies (CGC), ενώ λίγο πάνω από το 5% – και συγκεκριμένα 5,06% – είναι η συμμετοχή του Helikon Investments στην τράπεζα. Σε θεσμικούς επενδυτές του εσωτερικού ανήκει το 2,70% και σε μη θεσμικούς (λοιπά νομικά πρόσωπα και ιδιώτες) το 5,79% του μετοχικού κεφαλαίου. Μικρότερες, αν και εξίσου σημαντικές, είναι οι συμμετοχές πολλών επενδυτών στη Eurobank, μεταξύ των οποίων το κρατικό fund της Σιγκαπούρης (GIC) και η Pimco.
Όσον αφορά στην Alpha Bank που έλαβε δεύτερη τη “σκυτάλη” της αποεπένδυσης, στο μετοχολόγιό της βρίσκονται 105.000 επενδυτές, με το 78% να αφορά σε θεσμικούς επενδυτές. Ειδικότερα, η τράπεζα έχει στη σύνθεσή της αφενός, τη UniCredit, με ποσοστό 9,616% (σ.σ. ο ισχυρός άνδρας του ιταλικού Ομίλου, Andrea Orcel, μάλιστα, βρέθηκε αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου από κοινού με τον CEO της Alpha Bank, κ. Βασίλη Ψάλτη, να εγκαινιάσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, με τη διάθεση των αμοιβαίων κεφαλαίων onemarkets Fund) και αφετέρου, τη Reggeborgh του Ολλανδού, Henry Holterman, με ποσοστό 9,106%. Ξένοι θεσμικοί επενδυτές – μεταξύ των οποίων η Lazard – ελέγχουν το 72% της τράπεζας, με τους Έλληνες θεσμικούς να κατέχουν ποσοστό 6%, ενώ το 12% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ποσοστό λίγο κάτω του 5% διατηρεί στην Alpha Bank και ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, John Paulson.
H Τράπεζα Πειραιώς που ολοκλήρωσε τρίτη την ιδιωτικοποίησή της έχει πολυμετοχική σύνθεση. Το σύνολο των κατόχων κοινών μετοχών της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2024 ανερχόταν σε περίπου 23.100. Από το σύνολο των κοινών μετοχών (1.250.367.223 κοινές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,93 ευρώ καθεμία) τα νομικά πρόσωπα κατείχαν 92% και τα φυσικά πρόσωπα 8%. Η ίδια το επίμαχο διάστημα κατείχε άμεσα 2.608.759 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 0,21% του μετοχικού κεφαλαίου. Ο John Paulson εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό 19%, ενώ τα νομικά πρόσωπα ελέγχουν το 73% και οι ιδιώτες κατέχουν το 8%. Στο placement για τη διάθεση του 27% που κατείχε το ΤΧΣ πολλοί διεθνείς επενδυτές έσπευσαν να συμμετάσχουν στην έκδοση, τα ποσοστά τους, ωστόσο, δεν ξεπερνούν το 5% και άρα, δεν υπόκεινται στην υποχρέωση δημοσιοποίησης. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Pictet, Redwheel, Wellington, Lazard κ.ο.κ..
Όσον αφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας που ολοκλήρωσε προσφάτως τη διάθεση του 10% των μετοχών του Ταμείου, αυτό αποτελείται από 914.715.153 κοινές ονομαστικές μετοχές. Από τον Οκτώβριο του 2024, το ΤΧΣ διατηρεί ποσοστό 8,39% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ – προς ώρας – μόνον η The Capital Group Companies εμφανίζεται να κατέχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 5%. Όπως, ωστόσο, έγραψε το Capital.gr, στην ελληνική δημόσια προσφορά το 70% των προσφερόμενων μετοχών κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο σε θεσμικούς, ενώ σχεδόν το 90% της διεθνούς προσφοράς καλύφθηκε από επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα (long only funds), καθώς και από επενδυτές υψηλής ποιότητας, όπως οι Columbia Threadneedle Investment, Capital, Fidelity, BlackRock, Norges, Robeco κ.ά.. Επιπλέον, περίπου 50% των μετοχών κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 35% σε επενδυτές από τις Η.Π.Α. και το υπόλοιπο σε επενδυτές από την Ευρώπη και λοιπές χώρες.
Αποδέκτης ενδιαφέροντος από επενδυτές, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος, έχει γίνει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, γεγονός που – εφόσον ευοδωθεί – θα αλλάξει άρδην τη μετοχική της σύνθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, πέραν του Wenger Capital Sicav, ενός fund τσέχικων συμφερόντων με έδρα τη Μάλτα που έχει ήδη εκδηλώσει επίσημα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) την πρόθεσή του να αποκτήσει ποσοστό 10% – με προοπτική αυτό να ανέλθει σε έως και 30% – το ενδεχόμενο συμμετοχής στην τράπεζα βολιδοσκοπούν και εγχώριοι επενδυτές. Η διοίκηση, πάντως, επιθυμεί η Χανίων να διατηρήσει τον τοπικό της χαρακτήρα, προετοιμάζοντας, βέβαια, να υποβάλλει – το αργότερο έως τέλος του τρέχοντος μήνα – το φάκελο για τη μετατροπή της σε Α.Ε., λαμβάνοντας και πανελλαδική άδεια.
Την ίδια στιγμή, στο μετοχικό κεφάλαιο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας έχει ήδη εισέλθει το βέλγικο fund Helenos. Επρόκειτο για το πρώτο private equity fund στην κατηγορία της συμπεριληπτικής χρηματοδότησης (inclusive finance) στην Ευρώπη, καθώς υποστηρίζει την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι χρηματοδοτούν πολύ μικρές επιχειρήσεις με κοινωνικό χαρακτήρα.
Οι πωλήσεις
Στον αντίποδα, την απόφαση να πουλήσει μέρος της συμμετοχής της στην Τράπεζα Κύπρου και μάλιστα, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της στο ελληνικό χρηματιστήριο, έλαβε η CarVal Investors.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο επενδυτής ολοκλήρωσε την πώληση 13,5 εκατομμυρίων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που αντιστοιχούν σε περίπου 3% του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω τοποθέτησης σε θεσμικούς επενδυτές με accelerated bookbuilding και τιμή στα 4,20 ευρώ/μετοχή. Κατόπιν αυτού, το ποσοστό της στην τράπεζα μειώνεται σε περίπου 6% ή 27 εκατομμύρια κοινές μετοχές, τις οποίες εκτιμάται πως θα διαθέσει αμέσως μόλις λήξει η περίοδος του lock up (δύο μήνες). Σειρά αναμένεται να πάρει και ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας, προχωρώντας σε placement του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα (4,83%).
Σύμφωνα με την Κύπρου, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 44.481.205,80 εκατ. ευρώ, διαιρεμένο σε 444.812.058 συνήθεις μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,10 ευρώ η κάθε μία. Με βάση τις γνωστοποιήσεις των επενδυτών αυτοί που κατέχουν μετοχές και χρηματοοικονομικά μέσα, ύψους 3% ή περισσότερο είναι:
- Lamessa Investment Ltd 9,30%
- Carval Investors 9,09% (σ.σ. πλέον 6,09%).
- Senvest Management LLC 8,70% (0,32% χρηματοοικονομικά μέσα)
- Caius Capital LLP 5,42%
- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) 5,04%
- Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (υπό εκκαθάριση Λαϊκή) 4,83%
- Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου 4,76%
- Helikon Investments Limited 3,98% χρηματοοικονομικά μέσα
- Osome Investments Limited 3,33%
- Eaton Vance Management 3,01%
- Λοιποί μέτοχοι 46,52%.