Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζήτησαν Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Άμεση ήταν η απάντηση του Κιέβου που απορρίπτει μια τέτοια εξέλιξη.
“Η ιδέα δημιουργίας μιας αποστρατιωτικοποιημένης Ουκρανίας, όπως η Αυστρία ή Σουηδία, με τον δικό της στρατό μπορεί να θεωρηθεί ένας συμβιβασμός”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti. “Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού”, δήλωσε o Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ουδετερότητα της Αυστρίας
Μετά την κατάληψη της Βιέννης στις 13 Απριλίου του 1945 από τους Σοβιετικούς, λίγο πριν την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ, η Αυστρία διαχωρίστηκε σε τέσσερις τομείς με βρετανική, γαλλική, ρωσική και αμερικανική διοίκηση ενώ συνολικά διοικείτο από τη Συμμαχική Επιτροπή για την Αυστρία.
Όπως προβλεπόταν στη Συνθήκη της Μόσχας το 1943, η αντιμετώπιση της Αυστρίας ήταν διαφορετική από τους Συμμάχους. Η Αυστριακή κυβέρνηση, αποτελούμενη από σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικούς και κομμουνιστές, και με έδρα τη Βιέννη στο Σοβιετικό τομέα, αναγνωρίστηκε από τους δυτικούς Συμμάχους τον Οκτώβριο του 1945, αποφεύγοντας έτσι τη δημιουργία μίας δυτικής Αυστρίας.
Μετά από μακροχρόνιες συνομιλίες και τον Ψυχρό πόλεμο, η Αυστρία ανέκτησε την πλήρη ανεξαρτησία της το 1955 με τη Συνθήκη του Αυστριακού Κράτους που υπέγραψαν και οι τέσσερις συμμαχικές δυνάμεις. Στις 26 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, η χώρα ανακήρυξε τη μόνιμη ουδετερότητά της, η οποία ισχύει ως και σήμερα, αν και με μικρές τροποποιήσεις για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρακτικά, η ουδετερότητα της Αυστρίας σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες, δεν επιτρέπεται η δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της και η συμμετοχή σε πόλεμο
Η περίπτωση της Σουηδίας
Η ουδετερότητα της Σουηδίας ξεκινάει από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων. Από το 1814 η Σουηδία βρίσκεται σε ειρήνη, αποφεύγοντας να συμμετέχει σε συμμαχίες σε καιρό ειρήνης και παραμένοντας ουδέτερη σε περιόδους πολέμου, πράγμα που κατάφερε και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ο Χίτλερ την εποφθαλμιούσε λόγω του άφθονου και πρώτης ποιότητας σιδηρομεταλλεύματος που διαθέτει.
Με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, η Σουηδία διατηρούσε μια ουδέτερη στάση. Ορισμένες φορές ωστόσο έσπαζε την εθνική ουδετερότητα αρχικά υπέρ της Γερμανίας και έπειτα υπέρ των Συμμάχων.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση, επέτρεψε στη Βέρμαχτ να χρησιμοποιήσει τους σουηδικούς σιδηροδρόμους για την μεταφορά των στρατευμάτων της Όσον αφορά τους Συμμάχους, η Σουηδία κοινοποιούσε στους Συμμάχους στρατιωτικές πληροφορίες και βοηθούσε στην εκπαίδευση στρατιωτών που ήταν πρόσφυγες από τη Δανία και τη Νορβηγία, για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση των χωρών τους. Επίσης το 1944 και το 1945 οι Σουηδοί επέτρεψαν στους Συμμάχους να χρησιμοποιούν τις σουηδικές αεροπορικές βάσεις.
ΠΗΓΗ: Thetoc.gr