Το Μαρόκο κατακτά τις αγορές της Ευρώπης

1478
Γιώργος Μαζιάς
Γιώργος Μαζιάς

Η φιλοδοξία του Μαρόκου δεν έχει όριο. H βορειαφρικανική χώρα θέλει να γίνει παγκόσμια αγροδιατροφική δύναμη και κυρίως να κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές με τα οπωροκηπευτικά της προϊόντα. Δεν είναι ότι το βασίλειο των Αλαουιτών προσπαθεί να κρύψει τα σχέδιά του, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχτισε μια μεγαλούπολη στη Σαχάρα για να καλλιεργεί ντομάτες και πεπόνια με τα οποία να πλημμυρίζει τη Γηραιά Ήπειρο με τις χαμηλές τιμές του.

Πώς όμως εξηγείτε την επιτυχία των προϊόντων μαροκινής προέλευσης;

Τι κρύβεται πίσω από την άνοδο της γεωργίας του; Λοιπόν, οι ειδικοί θεωρούν ότι το κλειδί είναι, χωρίς αμφιβολία, η φθηνή εργασία, καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων που εξάγει το Μαρόκο. Και ενώ οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες, μεταξύ άλλων, για τον ανταγωνισμό που θεωρούν άδικο, οι Μαροκινοί επαγγελματίες αμύνονται υποστηρίζοντας ότι μειώνουν και τα περιθώρια κέρδους.

Όπως και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του, ο αγροτικός τομέας του Μαρόκου, που αντιπροσωπεύει το 14% του εθνικού ΑΕΠ, διαμαρτύρεται ότι αντιμετωπίζει περιορισμούς στη χρήση του αρδευτικού νερού, λόγω της σοβαρής ξηρασίας που υφίσταται η χώρα και επίσης λόγω της αύξησης των δασμών που επέβαλε η Μαυριτανία σε φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο.

Στην Ισπανία, η αγανάκτηση της υπαίθρου μεταφράστηκε σε επεισόδια με αγρότες που επιτέθηκαν σε μαροκινά φορτηγά φορτωμένα με ντομάτες. Οι Ισπανοί καταγγέλλουν ότι δεν υπόκεινται στους ίδιους όρους και τις ίδιες απαιτήσεις με τους υπόλοιπους.

Μια χειρονομία που εξόργισε αγρότες και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Μαρόκο, οι οποίοι, σε δηλώσεις τους στο EFE, διαβεβαιώνουν ότι οργανώνουν επίσης διαδηλώσεις για να αγωνιστούν για την κατάστασή τους, αλλά ότι δεν θα τους περάσει ποτέ από το μυαλό να επιτεθούν σε μεταφορείς.

Οι Ευρωπαίοι στο Μαγκρέμπ, διαβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Μαρόκου έναντι της Ισπανίας είναι το κόστος εργασίας. Πληρώνουν μεταξύ 10 και 20 ευρώ την ημέρα εργασίας, σχεδόν 5 φορές λιγότερο από το ισπανικό μεροκάματο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Fepex, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο αξίας 1.844 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, το βασίλειο των Αλαουιτών γίνεται ο κύριος προμηθευτής εκτός ΕΕ από οικονομική άποψη, ακολουθούμενο από τη Νότια Αφρική και το Περού.

Ωστόσο, οι Μαροκινοί επαγγελματίες υπερασπίζονται ότι, παρά το ευνοϊκό κόστος εργασίας, επιβαρύνονται με άλλα έξοδα που ελαχιστοποιούν τα οφέλη τους, όπως το αυξημένο κόστος μεταφοράς. Υπό αυτή την έννοια, αναδεικνύουν την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων, αλλά και των σπόρων. Και χωρίς σπόρους ντομάτας, για παράδειγμα, δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν το προϊόν στην αγορά.

Από τη Μαροκινή Ομοσπονδία Κόκκινων Φρούτων, ένα προϊόν που προορίζεται κυρίως για εξαγωγή, επηρεάζουν την ίδια ιδέα, διασφαλίζοντας ότι τα τοπικά προϊόντα αντιμετωπίζουν υψηλά έξοδα μεταφοράς και αναγκάζονται να εισάγουν ό,τι αφορά στη διαδικασία παραγωγής και την προστασία των καλλιεργειών. Υπογραμμίζουν επίσης ότι το πλαστικό που χρησιμοποιείται σε θερμοκήπια, φυτοϋγειονομικά προϊόντα και γενικά ό,τι μπαίνει στην αλυσίδα παραγωγής, προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ισπανία.

Εστιάζουν επίσης στο γεγονός ότι το 54% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι Ισπανικές που έχουν εγκατασταθεί στο Μαρόκο.

Όσον αφορά την κριτική των γεωργικών πρακτικών, για παράδειγμα στον ίδιο τομέα των κόκκινων φρούτων, έχουν επίσης πολλά να πουν, υποστηρίζοντας ότι έχουν μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 40% από το 2016 και θυμούνται ότι δεν έχει κοινοποιηθεί καμία προειδοποίηση για τα προϊόντα στο κοινοτικό σύστημα προειδοποίησης.

Μάλιστα, από τις 792 ειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες για φρούτα και λαχανικά εκτός ΕΕ, μόνο οι 14 αντιστοιχούσαν σε προϊόντα από το Μαρόκο. Από αυτά, τα 9 θεωρήθηκαν σοβαρές.

Σε κάθε περίπτωση το πλεονέκτημα της μαροκινής γεωργίας είναι τεράστια αφού η εργασία εκεί είναι πέντε φορές φθηνότερη από την ισπανική.

Οι εργάτες στις αγροτικές καλλιέργειες στο Μαρόκο κερδίζουν από 10 έως 20 ευρώ την ημέρα εργασίας

Η ΕΕ εισήγαγε φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο αξίας 1.844 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια ώρα που οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται το 54% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο στο βασίλειο του Μαρόκου είναι… ισπανικές. Οπότε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας