Το κίνημα της Ν.Καληδονίας επεκτείνεται και σε άλλες υπερπόντιες Γαλλικές κτήσεις

1140

Μετά τις ήττες στον Νίγηρα και την περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική , η νεοαποικιοκρατία της Γαλλίας αμφισβητείται και αντιμετωπίζει κινήματα ανεξαρτησίας στις υπερπόντιες κτήσεις της στον Ειρηνικό στην Γαλλική Πολυνησία, στην Γαλλική Γουιάνα, στην Μαρτινίκα, την Γουαδελούπη….

Συνιστά ανέκδοτο η προσπάθεια του πολιτικού ”καραγκιόζη” Μακρόν και του Γαλλικού κατεστημένου να αποδώσει τις εξεγέρσεις όχι στην Γαλλική κατοχή και την Γαλλική εκμετάλλευση  των χωρών αυτών και των λαών τους αλλά σε δήθεν δάκτυλο …του Αζερμπαϊτζάν (!!!) και τις τελευταίες ώρες σε υποκίνηση των κινημάτων ανεξαρτησίας από Ρωσία και Κίνα!

 

Κ.Μ.

Φυσικά, δεν πρόκειται μόνο για πρόκληση πλήγματος στο γόητρο της Γαλλίας, αλλά και για αποκοπή της από την εκμετάλλευση, σημαντικών για αυτήν πόρων, που χωρίς αυτούς χάνει το status της μεγάλης δύναμης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, δήλωσε ότι «ορισμένοι από τους αυτονομιστές έχουν κάνει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν» και τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες παρέμβασης, η Γαλλία παραμένει κυρίαρχη στο έδαφός της.

Αξιωματούχος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι έχουν εντοπίσει δραστηριότητες από το Αζερμπαϊτζάν στη Νέα Καληδονία επί εβδομάδες, αν όχι μήνες.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στη Νέα Καληδονία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 11 Ιουνίου, λόγω των πολυήμερων εξεγέρσεων στα γαλλικά εδάφη.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρωθυπουργός συνεδρίασε με τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη Νέα Καληδονία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ολυμπιακή Φλόγα επρόκειτο να περάσει για πρώτη φορά από τη Νέα Καληδονία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας που ήταν αφιερωμένη στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού είχε προγραμματιστεί λαμπαδηδρομία με ποδήλατο βουνού, άλογο και κανό.

Το ευρύ κοινό είχε κληθεί, μάλιστα, να περάσει από τη Νουμέα, από την πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας, για μια «υψηλή στιγμή», κατά την οποία έπρεπε να σχηματιστεί «μια γιγαντιαία τιμητική φρουρά πριν ανάψει ο βωμός».

Παρ’ όλα αυτά, από την αρχή της εβδομάδας, η Νουμέα έχει γίνει θέατρο ταραχών που άφησαν πίσω τους πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους δύο χωροφύλακες, και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με τις Αρχές.

Ωστόσο, χθες Παρασκευή (17/5), η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν και ορισμένες συνοικίες της Νουμέα παρέμειναν εκτός ελέγχου.

Η Νέα Καληδονία, πλούσια σε ορυκτά, ιδίως νικέλιο, αποτελεί εδώ και δεκαετίες σημείο τριβής μεταξύ των αυτοχθόνων και της γαλλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η τοπική κυβέρνηση ζητά την παρατεταμένη κήρυξη κατάστασης έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναταραχές.

Οι συγκρούσεις στο αρχιπέλαγος ξεκίνησαν μετά την απόφαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει στους Γάλλους κατοίκους της Νέας Καληδονίας, που μένουν εκεί για τουλάχιστον δέκα χρόνια, να ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές.

Τοπικοί ηγέτες εξέφρασαν φόβους ότι αυτό θα αποδυναμώσει την ψήφο των ιθαγενών Κανάκ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας