Τι κρύβεται πίσω από την προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα να της προσφέρουν οι χώρες του ΝΑΤΟ και η Δύση πολεμικά πλοία και υποβρύχια μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι θα στείλει βαρέα άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο.
Με λίγα λόγια η Ουκρανία έχει ζητήσει το ΝΑΤΟ να μεταφερθεί μέσα στην Ουκρανία με όλα τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα σε στεριά, αέρα και θάλασσα μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 11 μήνες με την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Φυσικά εδώ τίθεται το ζήτημα πως θα παραδίνονταν πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην Ουκρανία και από ποιους. Μέσα στην Μαύρη Θάλασσα; Έξω από την Μαύρη Θάλασσα; Θα περάσουν τα Στενά με την άδεια της Τουρκίας για να παραδοθούν στην Ουκρανία; Η Ρωσία τι θα κάνει; Θα το επιτρέψει; Πλέον κάτι τέτοιο θα σήμαινε κάθετη κλιμάκωση.
«Έχουμε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, οι Ρώσοι παράγουν όπλα με πολύ γρήγορους ρυθμούς», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι ο πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.
Νωρίτερα σήμερα ο Μέλνικ επεσήμανε ότι και η ουκρανική Αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση. Η Γερμανία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να βοηθήσει με την παροχή Tornado Eurofighter, είπε ο Ουκρανός υπουργός.
Δηλαδή η Ουκρανία ζητάει από όλους (και την Ελλάδα) να «ξηλωθούν» και να δώσουν ότι διαθέτουν.
Για να καταλάβουμε την γενική εικόνα. Αν πολυάριθμα χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά οπλικά συστήματα από το ΝΑΤΟ εγκατασταθούν στην Ουκρανία, δεν θα έχει καμία διαφορά από το ΝΑΤΟ να βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία, ή η Ουκρανία να έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Τα υπόλοιπα είναι τυπικότητες.
Βρετανία, Γαλλία και Πολωνία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει Leopard
Το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βαρσοβία εξέφρασαν σήμερα την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «σωστή απόφαση» της Γερμανίας να παραδώσει στο Κίεβο αυτά τα βαρέα άρματα μάχης, τα οποία «θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας» απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Ο συντηρητικός Βρετανός ηγέτης αντέδρασε μέσω του Twitter «στη σωστή απόφαση που ελήφθη από τους συμμάχους και φίλους μας στο ΝΑΤΟ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία» και πρόσθεσε:
«Δίπλα στα Challenger 2 (σ.σ.: τα άρματα μάχης που υποσχέθηκε πρόσφατα το Λονδίνο), θα ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας».
«Μαζί, επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και θα εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη», πρόσθεσε στο μήνυμά του ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η γαλλική προεδρία εξέφρασε επίσης την «ικανοποίησή της» και καλωσόρισε το πράσινο φως που έδωσε η Γερμανία.
«Η Γαλλία καλωσορίζει τη γερμανική απόφαση, η οποία επεκτείνει και αυξάνει την υποστήριξη που έχουμε παράσχει με την παράδοση των AMX10 RC», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, σε μια αναφορά στα γαλλικής κατασκευής πιο ελαφρά οχήματα μάχης που το Παρίσι έχει επίσης στόχο να στείλει στην Ουκρανία.
Στη Βαρσοβία, ο Πολωνός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόφασή του να στείλει Leopard 2 στην Ουκρανία.
«Σας ευχαριστώ @Bundeskanzler Olaf Scholz», έγραψε στο Twitter ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Η απόφαση να σταλούν τα Leopards στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βήμα για να κάνουμε τη Ρωσία να σταματήσει», πρόσθεσε.