Ο μουσικός του Κιέβου Taras “Tarik” Nesalezhko μιλά από τη Μόσχα
Ένας φιλορώσος μουσικός και δημοσιογράφος από το Κίεβο, ο Taras “Tarik” Nesalezhko, εμφανίστηκε μετά από 40 ημέρες σιωπής και αποκάλυψε ότι πλέον βρίσκεται στη Ρωσία.
Ο μουσικός τονίζει ότι κατάφερε να επιβιώσει από το κύμα του τρόμου εναντίον των «φιλορώσων» στελεχών της αντιπολίτευσης και να δραπετεύσει από την χώρα σε ρεπορτάζ που τα κανάλια αποσιωπούν.
Οι φίλοι του εξακολουθούν να διατρέχουν οξύ κίνδυνο, πρόσθεσε ο ράπερ!
Ρεπορτάζ στα μέσα Μαρτίου, τα οποία αγνοήθηκαν επιδεικτικά από τα κύρια ελληνικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης, προειδοποιούσαν δύο φορές σχετικά με την εξαφάνιση επιφανών στελεχών της αντιπολίτευσης.
Τώρα όμως ο δημοσιογράφος ράπερ αναπάντεχα μπαίνει στο επίκεντρο, καθώς ήταν ένας από τους λίγους φιλορώσους διάσημους που κατάφεραν να επιβιώσουν αλώβητοι από το κύμα του τρόμου και να φύγουν από την Ουκρανία. Τώρα που είναι στην Ρωσία και ασφαλής, ο Nesalezhko είναι και πάλι στη δημοσιότητα και έχει μερικές ιστορίες να πει για τις συνθήκες στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Το ουκρανικό κοινό γνωρίζει τον Nesalezhko από το 2015 ως ράπερ που ασχολήθηκε με κοινωνικά θέματα και έγραψε στίχους επικριτικούς για τους ναζί που βρίσκονται στο Κίεβο. Έκανε μια περιουσία με την μουσική και αγόρασε στον τηλεοπτικό σταθμό KRT , ο οποίος υπάρχει από τον Απρίλιο του 2003 και περιγράφεται ως «θρησκευτικός τηλεοπτικός σταθμός» στην γερμανική έκδοση της Wikipedia. Υπό τη διεύθυνση του καλλιτέχνη, ο σταθμός πρόσφερε ένα ευρύτερο πρόγραμμα και εξελίχθηκε σε μια από τις πλατφόρμες, στις οποίες οι αντιπολιτευόμενοι στην Ουκρανία, που ήταν επικριτικοί απέναντι στην φιλοδυτική-φιλοναζιστική κυβέρνηση, μπορούσαν να πουν ακόμα τη γνώμη τους.
Το KRT ήταν επίσης το πρώτο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι που απαγορεύτηκε και έκλεισε ως μέρος της εκστρατείας του Ζελένσκι κατά των επικριτικών μέσων ενημέρωσης. Αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης στις 30 Ιουλίου 2020, με πρόσχημα την μετάδοση της Παρέλασης της Νίκης στις 9 Μαΐου από το Μινσκ, αν και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κάνει όλα τα σοβιετικά σύμβολα αόρατα. Επιπλέον, ένας καλεσμένος σε ένα talk show χαρακτηρίστηκε ως «ομοφοβικός», όταν αποκάλεσε ομοφυλόφιλους μαχητές από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ.
Έξι μήνες αργότερα, ακολούθησε το μεγάλο πλήγμα κατά των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης στην Ουκρανία, όταν τρεις αντιπολιτευόμενοι τηλεοπτικοί σταθμοί απαγορεύτηκαν και έκλεισαν μέσα σε μια μέρα.
Μετά την απαγόρευση του σταθμού του, ο Nesalezhko ασχολήθηκε ως blogger και ρεπόρτερ στο YouTube. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε πολλές φορές την εβδομάδα συνομιλίες για επίκαιρα θέματα με τον πολιτικό επιστήμονα και διανοούμενο Dmitrij Dzhangirow. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, ο Nesalezhko παρέμενε πάντα αόρατος πίσω από την κάμερα και ακουγόταν μόνο η φωνή του!
Στα μέσα Μαρτίου, όταν ο Ντμίτρι Τζανγκίροφ αναγκάστηκε από άγνωστους να ηχογραφήσει μια ομιλία σε βίντεο και τελικά συνέχεια απήχθη από τους ναζιστές του Κίεβου, ο Νεσαλέζκο εξαφανίστηκε επίσης. Ενώ το κανάλι του Τζανγκίροφ στο YouTube και ο λογαριασμός του στο Facebook χρησιμοποιούνται έκτοτε από αγνώστους με σκοπό την εξάπλωση της πολεμικής προπαγάνδας της Ουκρανίας, το κανάλι του Ναζαλένκο δεν είχε ανανεωθεί εδώ και εβδομάδες. Παρά όλες τις προσπάθειες, πληροφορίες για την τύχη του δημοσιογράφου δεν κατέστη δυνατό να ληφθούν.
Στις 12 Απριλίου, ο Tarik Nesalezhko εξέπληξε τους followers του με ένα. Σε αυτό είπε ότι κατάφερε να κρυφτεί από του ναζί του Κίεβου και στην συνέχεια έφυγε παράνομα από την Ουκρανία. Έμεινε σε καλούς φίλους για 40 μέρες, πέταξε όλες τις κάρτες SIM και άλλαξε όσο μπορούσε την εμφάνισή του. Αυτό τον διευκόλυνε να οδηγεί έξω από την πόλη, κατά την διάρκεια της οποίας τον έλεγξαν πολλές φορές σε οδοφράγματα.
Ωστόσο, η εικόνα που περιέγραψε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι ζοφερή:
«Αρκεί αυτή την στιγμή να μην είσαι υποστηρικτής του Ζελένσκι για να συλληφθείς. Νιώθω ανίκανος γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για τους φίλους μου που κρατούνται αυτή τη στιγμή στα υπόγεια της ουκρανικής Γκεστάπο».