Το καλύτερο ελληνικό Πανεπιστήμιο μετά από 346 άλλα παγκοσμίως!-Κάκιστη εικόνα!

768

Άκρως απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την κατάταξη των ελληνικών Πανεπιστημίων παγκοσμίως δείγμα σε τι κατάσταση βρίσκεται συνολικά η ελληνική Παιδεία.

Για να εντοπίσει κάποιος το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στη λίστα ων 1.497 θέσεων θα πρέπει να κατέβει πολύ κάτω και να σταματήσει στην θέση 347(!) για να βρει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα Πανεπιστήμιο που κάποτε ήταν ανάμεσα στα 50 καλύτερα του κόσμου!

Τώρα υπάρχουν άλλα 346 πιο πάνω  και αυτό ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα!

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Για παράδειγμα το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκεται στην ουρά της λίστας χαμένο κάπου μετά την 1.400η θέση!

Όλα αυτά την συνολική παγκόσμια κατάταξη της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2023 -2024 για τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο.

Μετά το ΕΜΠ  ακολουθούν: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (στην θέση 444), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στην θέση 530), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (534η θέση), το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 791-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (θέσεις 901-950), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (θέσεις 1001-1200) και το Πολυτεχνείο Κρήτης στην ουρά της λίστας (θέση 1400+) των 1.497 ιδρυμάτων!

Στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης -και άρα τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο κατά την QS- βρίσκονται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Στην τρίτη θέση ανέβηκε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην τέταρτη ανέβηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι στην 5η θέση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το MIT δημιουργεί ένα σημαντικό ρεκόρ, όντας για 11η συνεχόμενη χρονιά στην 1η θέση της κατάταξης.

Τη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου συμπληρώνουν το Imperial College του Λονδίνου (6η θέση), το Πανεπιστήμιο ETH  της Ζυρίχης (7η θέση), το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (στην 8η θέση και για πρώτη φορά στο top 10), το UCL του Λονδίνου (9η θέση) και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλει της Καλιφόρνια (10η θέση).

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη, η οποία δημοσιεύθηκε για 20η συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις διεθνώς. Βασίστηκε σε πάνω από 141,6 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 17,5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, καθώς και σε 240.000 απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Αξιολογήθηκαν περισσότερα από 6.000 πανεπιστήμια, από τα οποία εν τέλει προέκυψαν τα καλύτερα 1.497 από αυτά. Η QS για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 συμπεριέλαβε στη γενική της κατάταξη πανεπιστήμια από 104 χώρες, έχοντας 85 νέες συμμετοχές.

Μεταξύ των κριτηρίων, βάσει των οποίων προκύπτει η κατάταξη, είναι η ακαδημαϊκή φήμη (μέσω έρευνας ερωτηματολογίων, η έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών των αποφοίτων πανεπιστημίων, ο αριθμός ετερο-αναφορών ανά καθηγητή, ο λόγος φοιτητών προς μέλη, η διεθνής ερευνητική δικτύωση και τα αποτελέσματα σχετικά με την απασχόληση.

Είναι θλιβερό πραγματικά να βλέπει κάποιος τις θέσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων στην παγκόσμια κατάταξη να βρίσκονται τόσο κάτω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας