Το Ισραήλ παροπλίζει τα Patriot-Διαφημίστηκε ως ”τέλειο” αλλά απέτυχε

642
Το Ισραήλ πρόκειται να αποχαιρετήσει τα γερασμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot τους επόμενους μήνες, αντικαθιστώντας τα με πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας
Πριν λίγα χρόνια κάποιοι, προφανώς από άγνοια, προπαγάνδιζαν ότι το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας Patriot ήταν το καλύτερο του κόσμου.
Η περίπτωση της Ουκρανίας ήρθε να αποδείξει ότι το Patriot είναι ένα απαρχαιωμένο και αναποτελεσματικό σύστημα ξεπερασμένης τεχνολογίας.
Όμως υπάρχει και κάτι άλλο…
Το Ισραήλ θεωρεί τα Patriot σκουπίδια, τα αποσύρει καθώς τα θεωρεί αναποτελεσματικά.
Το Ισραήλ πρόκειται να αποχαιρετήσει τα γερασμένα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot τους επόμενους μήνες, αντικαθιστώντας τα με πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική ανακοίνωση στις 30 Απριλίου.

Οι Times of Israel, επικαλούμενοι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου στον ιστότοπο του ισραηλινού στρατού, ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός στρατός αποκάλυψε σχέδια για παροπλισμό των συστημάτων Patriot, γνωστά στην Ισραηλινή Αεροπορία (IAF) ως Yahalom, εβραϊκά σημαίνει «διαμάντι», εντός των επόμενων δύο μηνών.

Η απόφαση ακολουθεί την ανακοίνωση της IAF τον Φεβρουάριο σχετικά με το κλείσιμο πολλών συστοιχιών Patriot.
Το προσωπικό εκπαιδεύεται τώρα για να χειριστεί το Iron Dome.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία μείωσης του αριθμού των συστοιχιών Patriot μέχρι να κλείσει ολόκληρο το σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του 138ου Τάγματος της Συστοιχίας Εναέριας Άμυνας, που λειτουργεί το σύστημα Patriot, δίνοντας έμφαση στη μετάβαση σε πιο προηγμένους αμυντικούς μηχανισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων, αναφέροντας τις προόδους στην τεχνολογία αεράμυνας ως κινητήρια δύναμη πίσω από την απόφαση.
«Συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να βελτιώσουμε τις αμυντικές μας μεθόδους.
Οι καινοτομίες στη διάταξη αεράμυνας φέρνουν καλύτερη επιχειρησιακή απόκριση και συντήρηση», εξήγησε ο διοικητής του τάγματος.
Το Iron Dome, είναι το χαμηλότερο στρώμα του πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας του Ισραήλ, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του από την ανάπτυξή του το 2011, αναχαιτίζοντας με επιτυχία δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, όλμους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ.
Στη μεσαία βαθμίδα βρίσκεται το σύστημα David’s Sling, μια κοινοπραξία μεταξύ του ισραηλινού συστήματος προηγμένης άμυνας Rafael και του αμερικανικού αμυντικού γίγαντα Raytheon.
Σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει βλήματα μεσαίου βεληνεκούς, το David’s Sling χρησιμοποιεί κινητικούς αναχαιτιστές Stunner και SkyCeptor, οι οποίοι μπορούν να εξουδετερώσουν απειλές έως και 186 μίλια μακριά.
Περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας του Ισραήλ είναι τα συστήματα Arrow 2 και Arrow 3, που αναπτύχθηκαν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Arrow 2, εξοπλισμένο με κεφαλές κατακερματισμού, αναχαιτίζει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους στην τερματική τους φάση, εξουδετερώνοντας αποτελεσματικά τις απειλές στην ανώτερη ατμόσφαιρα με βεληνεκές 56 μιλίων και μέγιστο ύψος 32 μιλίων.
Το Arrow 3, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιεί τεχνολογία hit-to-kill για να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα πριν εισέλθουν ξανά στην ατμόσφαιρα, παρέχοντας μια κρίσιμη γραμμή άμυνας έναντι απειλών μεγάλου βεληνεκούς.

Το Ισραήλ έχει κάνει σημαντικές προόδους στην ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και των επιθετικών του δυνατοτήτων. Ωστόσο, χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο, πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Περσικού Κόλπου το 1991, το Ιράκ, υπό τον Saddam Hussein, εκτόξευσε πολλαπλούς πυραύλους Scud σε μεγάλες ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ, για αρκετές εβδομάδες.
Ισραηλινοί πολίτες, φοβούμενοι πιθανές χημικές επιθέσεις, έφτιαξαν μάσκες αερίων.
Παρά την εκτεταμένη ανησυχία, ο Saddam Hussein δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα και οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα 13 θανάτους Ισραηλινών από συμβατικά πλήγματα.

Για να καθησυχάσουν το Ισραήλ και να αποτρέψουν πιθανά αντίποινα που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τον συνασπισμό εναντίον του Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πυραυλικά συστήματα Patriot.
Ωστόσο, αυτά τα συστήματα αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά έναντι των ιρακινών Scuds.
Το 1991, το σύστημα Patriot που κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ ενσωματώθηκε επίσης επίσημα στην υπηρεσία του Ισραήλ.
Ωστόσο, μόλις το 2014 κατέγραψε την πρώτη του επιτυχημένη αναχαίτιση, καταρρίπτοντας ένα drone της Hamas που προερχόταν από τη Γάζα.

Την επόμενη δεκαετία, αναχαίτισε μόνο περίπου 10 στόχους, συμπεριλαμβανομένων συριακών μαχητικών αεροσκαφών που παραβίασαν τον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2014 και το 2018. Συνολικά, το σύστημα απέτυχε πολλές φορές, αποτυγχάνοντας να αναχαιτίσει με επιτυχία πολλούς στόχους, ιδίως κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου.

Ακόμη και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, το σύστημα Patriot αντιμετώπισε κριτική για τις ελλείψεις του, ιδιαίτερα στην τάση του να εντοπίζει εσφαλμένα στόχους, οδηγώντας σε περιττές αναπτύξεις.
Ωστόσο, σε σύγκριση με παλαιότερες εκδόσεις, τα νεότερα συστήματα Patriot έχουν επιδείξει αυξημένη αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα στην αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, όπως αποδεικνύεται στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η έκθεση από τους Times of Israel δεν συζητά τις επόμενες ενέργειες για τις συστοιχίες Patriot μόλις παροπλιστούν.
Επί του παρόντος, η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει το σύστημα Patriot για άμυνα κατά των ρωσικών πυραύλων.

Διαθέτει μόνο έναν μικρό αριθμό Patriot, μαζί με άλλα δυτικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και πυραύλους εδάφους-αέρος της σοβιετικής εποχής, όπως οι S-300.
Επιπλέον, τα Patriots είναι τα ακριβά συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας, με κάθε συστοιχία να κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και κάθε πύραυλος σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία δεσμεύτηκε για ένα επιπλέον σύστημα Patriot και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της προέτρεψαν τους ευρωπαίους ομολόγους της να προμηθεύσουν Patriot στην Ουκρανία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας