Το Ιράν αλλάζει πρωτεύουσα! – Θα μεταφερθεί κοντά στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό!

206

Η Τεχεράνη θα πάψει να είναι η πρωτεύουσα του Ιράν καθώς ανακοινώθηκε η μετεγκατάστασή της σε νότιες περιοχές της χώρας για να βρίσκεται κοντά στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Οι λόγοι της μετεγκατάστασης μακροχρόνια είναι γεωπολιτικοί ενώ βραχυχρόνια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας στην νυν πρωτεύουσα της χώρας.

Το σχέδιο της μετεγκατάστασης ανατέθηκε στον πρώτο αντιπρόεδρο Μοχαμάντ Ρεζά Αρέφ, όπως δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν σε συνάντηση με εκπροσώπους ορισμένων επαρχιών στην Τεχεράνη και αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Trend.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελέτες για τη μετεγκατάσταση της ιρανικής πρωτεύουσας έχουν ήδη ξεκινήσει.

 «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να μεταφέρουμε το πολιτικό και οικονομικό κέντρο της χώρας πιο κοντά στα νότια ύδατα», είχε δηλώσει ο Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε έργα υποδομής στις 7 Σεπτεμβρίου.

Σημείωνε δε ότι η συνέχιση της σημερινής τάσης ανάπτυξης στην Τεχεράνη δεν είναι βιώσιμη, ιδίως δεδομένης της λειψυδρίας της πόλης.

Η Τεχεράνη είναι μία τεράστια πόλη με συνολικό πληθυσμό 12 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε την αναποτελεσματικότητα της μεταφοράς πρώτων υλών από το νότο στο κέντρο για επεξεργασία, μόνο και μόνο για να σταλούν τα τελικά προϊόντα πίσω στο νότο για εξαγωγή.

“Αυτό εξαντλεί σοβαρά την ανταγωνιστική μας δύναμη”, δήλωσε ο Πεζεσκιάν.

Ο Ιρανός πρόεδρος σημείωσε ότι εάν το θέμα αυτό δεν λυθεί, θα προκύψουν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα στο μέλλον.

Ο Πεζεσκιάν πρόσθεσε ότι το Ιράν επιδιώκει να επωφεληθεί από τις δυνατότητες των γειτονικών χωρών.

Η ιρανική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τις γειτονικές χώρες.

Αυτό συμβαίνει διότι μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να επιτύχει οικονομική ανάπτυξη και να μειώσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων.

Το Ιράν έχει μεγάλους εμπορικούς δεσμούς με την Ινδία και η μεταφορά της πρωτεύουσας του κοντά στα νότια ύδατα αναμένεται να πολλαπλασιάσει τα κέρδη των δύο χωρών.

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας