Το ευρώ έπεσε κάτω από το δολάριο μετά από 20 χρόνια

738
Το ευρώ έπεσε κάτω από το δολάριο

Το ευρώ έπεσε σήμερα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου, καθώς οι φόβοι για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής και οι αυξανόμενες ανησυχία επερχόμενη ύφεση στην ευρωζώνη συνέχισαν να πλήττουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η νέα πτώση του ευρώ ήρθε λίγο μετά από την αρνητική έκπληξη που προκάλεσαν για ακόμα μία φορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ενδέχεται να προκαλέσει ύφεση και οι αγορές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο ράλι στο δολάριο.

Σε αυτό το κλίμα, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είδε την ισοτιμία του να υποχωρεί έως και το 0,9998 έναντι του δολαρίου, με απώλειες 0,4%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Δεκέμβριο του 2002.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους το ευρώ έχει χάσει άνω του 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

“Ο περιορισμός του φυσικού αερίου, ο στασιμοπληθωρισμό και η ύφεση που αναμένεται, είναι όλοι καλοί λόγοι για να είμαστε αρνητικοί (bearish) στο ευρώ”, επισήμαινε ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Equiti Capital, λίγο πριν χάσει την ισοτιμία με το δολάρια το ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράγοντες αυτοί θα δυσκολέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αύξηση των επιτοκίων της, διευρύνοντας περαιτέρω τη απόσταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που έγινε ευρέως διαθέσιμο, το 1999, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έχει περάσει λίγο χρόνο κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο.

Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν την περίοδο μεταξύ 1999 και 2002, όταν είχε βυθιστεί έως και το ιστορικό χαμηλό των 0,82 δολαρίων τον Οκτώβριο του 2000.

Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες του ευρώ προσθέτουν ακόμα έναν “πονοκέφαλο” στην ΕΚΤ, καθώς καθιστούν ακριβότερα τα εισαγώμενα προϊόντα προσθέτοντας έτσι πληθωριστικές πιέσεις.

“Είναι καλά νέα για την οικονομική δραστηριότητα, καθώς στηρίζει τους εξαγωγείς, αλλά δυστυχώς αυξάνει λίγο τον πληθωρισμό”, είχε δηλώσει σχετικά νωρίτερα σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Βιγιερουά ντε Γκαλό.

Όπως πρόσθετε ο ίδιο, “η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι κάτι που καθορίζουμε εμείς, αλλά την παρακολουθούμε επειδή έχει σημασία για τον πληθωρισμό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας