Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο στο 4%-Πώς φθάσαμε ως εδώ;

896
Πώς φθάσαμε ως εδώ

Το spread Ελλάδος – Γερμανίας έχει αυξηθεί στις 255 με 260 μονάδες βάσης

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει αναρριχηθεί στο 4% για να ακριβολογούμε στο 3,93%… έφθασε στο 4%, έναντι πρόβλεψης 3,5% με 4% από το καλοκαίρι του 2021…
Το κρίσιμο τεχνικό σημείο είναι το 4,20% για το ελληνικό 10ετές ομόλογο ή τιμή 80 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Γερμανίας έχει αυξηθεί στις 255 με 260 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 900 μονάδες επίσης με μια από τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς.
Τα ομόλογα αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και το χρηματιστήριο προεξοφλεί τις προοπτικές των εταιριών και της πραγματικής οικονομίας.
Οι δύο κύριες ελληνικές αγορές βρίσκονται στο πουθενά.
Τι αντικατοπτρίζουν:

1)Ότι μια σχεδόν χρεοκοπημένη ελληνική οικονομία έδωσε 44 δισεκ. δήθεν για την πανδημία και ουδείς γνωρίζει τελικά που κατέληξαν;

2)Ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 35 δισεκ. ελληνικού χρέους και χωρίς αυτή την στήριξη τα ελληνικά ομόλογα θα είχαν 5,5% απόδοση στο 10ετές με βάση ορισμένα μοντέλα ανάλυσης.

3)Ότι η Ελλάδα είναι μια καταχρεωμένη οικονομία με 394,5 δισεκ. χρέος και συνεχίζει να ρίχνει χρήμα δεξιά και αριστερά υποθηκεύοντας το μέλλον της πατρίδας μας;

4)Ότι η Ελλάδα είναι μια καταχρεωμένη οικονομία καθώς το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος φθάνουν τα 635 δισεκ. και κατά τα άλλα το μετριότατο πολιτικό μας σύστημα μιλάει για ανάπτυξη;
Αυτά είναι λόγια τυχοδιωκτών και όχι πολιτικών που έχουν μακροπρόθεσμο όραμα για την Ελλάδα.

5)Ότι η Ελλάδα μια καταχρεωμένη χώρα εμφανίζει ακραία δημοσιονομικά ελλείμματα αδικαιολόγητα και προκλητικά αυξημένα αλλά κατά τα άλλα παρουσιάζεται ως μια ανακάμπτουσα οικονομία…

6)Είναι πρόκληση η στάση της Ελλάδος που από την μια ρίχνει αθρόο χρήμα και από την άλλη παρακαλάει την Ευρώπη να παρατείνει το καθεστώς της ελαστικότητας, παρακαλάμε ως χώρα να μην εφαρμοστεί η δημοσιονομική πειθαρχία ούτε το 2023.

7)Ποια μεγάλη μεταρρύθμιση έγινε στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της οικονομίας και την σταθερή ανάπτυξη;
Ότι η Ελλάδα βρέθηκε να λαμβάνει 31 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων τα 12 δισεκ. θα πρέπει να επιστρέψει ως δάνεια δεν αποτελεί τομή… μια ακόμη εξωτερική βοήθεια ρίχνεται στο βαθύ πηγάδι της αδηφάγου ελληνικής οικονομίας.

8)Οι ελληνικές τράπεζες εξυγιάνθηκαν αλλά η κοινωνία δεν εξυγιάνθηκε καθώς τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Ελλάδα.
Από τις 750.000 εταιρίες στην Ελλάδα οι επιλέξιμες για δανεισμό είναι μόλις 40.000 και αυτές με ερωτηματικό.
Η πλειοψηφία των μικρομεσαίων εταιριών είναι εκτός δανεισμού οπότε για ποια ανάπτυξη μιλάμε.

9)Με πρόσχημα, την πανδημία αρχικά και εσχάτως το Ουκρανικό, τον πληθωρισμό ή την ενεργειακή κρίση η Ελλάδα προφασίζεται ότι δεν υπήρχαν όλα αυτά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
Πάντα η Ελλάδα αναζητάει δικαιολογίες για να δικαιολογήσει τις οικονομικές τις αποτυχίες.

10)Ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στάσιμο στις 900 μονάδες εδώ και χρόνια και τα ελληνικά ομόλογα επιδεινώνονται αποτελούν απόδειξη ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά στην Ελλάδα.
Συγκεντρώνουμε τυχοδιώκτες επενδυτές, ευκαιριακούς κερδοσκόπους και όχι πραγματικούς επενδυτές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων και εφόσον αγοράσουν τσάμπα τα ελληνικά assets.
Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξαναδεί τις 800 με 780 μονάδες και σε σενάριο ύφεσης στην οικονομία σε ΗΠΑ και Ελλάδα… μπορεί να προσεγγίσουμε και τις 750 μονάδες ή και χαμηλότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας