Ο ενάρετος κύκλος…. ξεκίνησε… και μάλιστα πάει καλά… στο χρηματιστήριο… αλλά εκεί που δοκιμάζεται η οικονομία στο δημόσιο χρέος ξεκίνησε ο επάρατος κύκλος…
Ο ενάρετος κύκλος είναι μια περίοδο οικονομικής υγείας ενώ ο επάρατος κύκλος είναι ο καταραμένος…
Ας δούμε ακριβώς τι συμβαίνει…
Η Ελλάδα πραγματοποίησε το περιβόητο haircut στα ομόλογα όταν το ελληνικό χρέος ήταν 350 δισεκ. ευρώ.
Πλέον το ελληνικό χρέος έχει εκτιναχθεί στα 403 δισεκ. με προοπτική να φθάσει στα 410 δισεκ.
Ποτέ στην ιστορία το ελληνικό χρέος δεν ήταν σε αυτά τα επίπεδα… πρόκειται για μια συλλογική ελληνική αποτυχία…
Στηριζόμαστε στα λογιστικά τρικ όπου λόγω της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού η σχέση χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται αλλά το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται σε απόλυτα μεγέθη…
Ενώ τα κρατικά ομόλογα σε κυκλοφορία έχουν σταθεροποιηθεί στα 82 δισεκ. και τα δάνεια των Μηχανισμών Στήριξης μειώνονται…. ο ενδοκυβερνητικός δανεισμός συνεχίζει να αυξάνεται στα 52 δισεκ. – repos – παρ΄ ότι έχει ανακοινωθεί ότι τα repos εύκολα μπορούν να μειωθούν αλλά απλά δεν μειώνονται…
Η Ελλάδα πρέπει να σταθμίσει με μεγάλη προσοχή το ζήτημα της συνεχούς επιδείνωσης του δημοσίου χρέους και μπορεί προεκλογικά το ζήτημα αυτό να μην το αγγίζει κανείς αλλά στην πράξη… δείχνει επιδείνωση γιατί η Ελλάδα αυξάνει τα χρέη της για να καλύψει ελλείμματα και να παρουσιάσει δήθεν υγεία στα δημόσια οικονομικά…
Το ζήτημα του χρέους μπορεί να έχει διευθετηθεί αλλά δεν έχει καταστεί βιώσιμο…
Η συγκυρία λόγω πληθωρισμού μπορεί να διευκολύνει τα λογιστικά τρικ αλλά το χρέος παραμένει κεφαλαιώδες πρόβλημα για την Ελλάδα…
Ο ενάρετος κύκλος λοιπόν δεν μπορεί να ξεκινήσει με χρέος στα 403 δισεκ. ευρώ και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να πει πικρές αλήθειες στον ελληνικό λαό…
Η ίδια καταστροφική πολιτική και στις ΗΠΑ… το κρατικός χρέος εκτοξεύτηκε στα 32 τρισεκ. δολάρια
Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε τα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών συγκεκριμένα έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 32,04 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 25 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος που κατέχει το δημόσιο και περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ενδοκυβερνητικό χρέος….
Το όριο του χρέους είχε προηγουμένως αυξηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 σε 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια
Το όριο των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε εννέα χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από την πανδημία COVID-19, σε μεγάλο βαθμό λόγω των δαπανών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο που σχετίζονται με τον COVID-19.
«Εθισμός στο χρέος»
«Δεν μπορούμε να περάσουμε ούτε ένα οικονομικό έτος πια χωρίς να προσθέσουμε ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρέος και 33 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι πιθανότατα προ των πυλών», δήλωσε η Maya MacGuineas, πρόεδρος της Επιτροπής για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό.
«Ο εθισμός μας στα χρέη επιβαρύνει την επόμενη γενιά με ένα χρέος που μεγαλώνει μόνο όσο επιμένουμε να παρακάμπτουμε τις δύσκολες επιλογές της διακυβέρνησης.
«Χρειαζόμαστε μια επιστροφή στην υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, αν θέλουμε να βγούμε ποτέ από αυτό το χάλι… υποστηρίζουν οι αμερικανοί…
Οπότε όποιος κατάλαβε…κατάλαβε