Το δίλλημα του Ισραήλ: «Μπαίνει» στον Ουκρανικό πόλεμο ή όχι;-Και γιατί;

862
Το δίλλημα του Ισραήλ: «Μπαίνει»

Χρησιμοποιώντας ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί σε πόλεις της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έφερε στην Ευρώπη ένα όπλο που ως τώρα χρησιμοποιούνταν μόνο στις συγκρούσεις της Μέσης Ανατολής.

Ο ρώσος πρόεδρος, όμως, ρισκάρει με αυτόν τον τρόπο να συμπαρασύρει στον πόλεμο και το Ισραήλ, το οποίο καλείται να στείλει στην Ουκρανία τον διαβόητο Σιδερένιο Θόλο του για να καταρρίπτονται τα ιρανικά drones.

Ουκρανοί αξιωματούχοι πιέζουν το Ισραήλ -το οποίο προς το παρόν αρνείται- να τους προμηθεύσει την τεχνολογία αεράμυνας για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τεχεράνης, ενώ υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης υποστήριξε δημοσίως την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Όπως επισημαίνει η Telegraph, αν γίνει αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος να κλονιστεί η εξαιρετικά εύθραυστη σχέση του Ισραήλ με τη Ρωσία. Η Μόσχα προς το παρόν έχει «κλείσει τα μάτια» στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Συρία εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η Μόσχα απειλεί, επίσης, να κλείσει το Εβραϊκό Πρακτορείο στη Ρωσία, γεγονός που θα δυσκόλευε πολύ τις προσπάθειες για μετανάστευση των ρώσων Εβραίων στο Ισραήλ.

Δεν είναι γνωστό τι έχει λάβει το Ιράν ως αντάλλαγμα από τον Πούτιν για τη χρήση των δικών του drones από τους Ρώσους. Ενδεχομένως τα ανταλλάγματα να αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. 

Το δίλημμα του Ισραήλ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ βρίσκεται σε δίλημμα:

Από τη μία, φοβάται ότι η ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία θα δυσαρεστήσει το ένα εκατομμύριο ρώσους Εβραίους που ζουν στο Ισραήλ και ενδέχεται να προκληθούν εσωτερικές αναταραχές, καθώς εκεί ζουν και 500.000 ουκρανοί Εβραίοι. Από την άλλη, το Ιράν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του Ισραήλ και το πυρηνικό του πρόγραμμα μια μεγάλη απειλή για την ίδια την ύπαρξη του κράτους του.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ημέρες ο Νάχμαν Σάι, υπουργός Υποθέσεων της  Διασποράς, πήρε το μέρος των Ουκρανών. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πια σε ποια πλευρά πρέπει να σταθεί το Ισραήλ σε αυτή την αιματηρή σύγκρουση. Ηρθε η ώρα για την Ουκρανία να λάβει στρατιωτική βοήθεια από εμάς, όπως αυτή που δίνουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απάντησε οργισμένος ότι η προμήθεια ισραηλινών όπλων «θα κατέστρεφε όλες τις διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες μας».

Ο Σιδερένιος Θόλος

Το Κίεβο επιθυμεί διακαώς τον Σιδερένιο Θόλο των Ισραηλινών, το άκρως αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας ενάντια στα ιρανικά drones και τις ρουκέτες της Χαμάς.

Οι ειδικοί εκτιμούν, όμως, ότι δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων σε μια έκταση τόσο μεγάλη όσο η Ουκρανία. Ακόμα και έτσι, βέβαια, θα μπορούν να σταματούν τα ιρανικά Shahed-136, που σκορπούν τον θάνατο στις ουκρανικές πόλεις το τελευταίο διάστημα.

Επίσης, οι ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, την οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν στους Ουκρανούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας