“Το χοντραίνει” ο Ερντογάν-”Αναστατώνει” Ρωσία-Τουρκία φιλοξένησε πρώτη εκδήλωση για ανεξάρτητη Κιρκασία

2106

Οι Κιρκάσιοι διεύρυναν στρατηγικά την παρουσία τους σε κρίσιμους θεσμούς στην Τουρκία συμπεριλαμβανομένου του στρατού και της «σφαίρας πληροφοριών»

Στις 5 Αυγούστου η Τουρκία φιλοξένησε την εναρκτήρια διάσκεψη για μια ανεξάρτητη Κιρκασία, με τη διευκόλυνση της εκδήλωσης από την τοπική κυβέρνηση της περιοχής Üsküdar της Κωνσταντινούπολης, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Αυτή η κίνηση είναι έτοιμη να αναστατώσει τη Ρωσία, μια χώρα με την οποία η Τουρκία,  εργάζεται για να διατηρήσει μια ισορροπημένη σχέση  ιδιαίτερα υπό το φως της συνεχιζόμενης ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης που ξέσπασε πέρυσι.

Ενώ η απόφαση του Ερνογάν να επιτρέψει τη διάσκεψη καθοδηγείται από ευρύτερα στρατηγικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας να υπονομεύσει τη δύναμη της Ρωσίας και να επεκτείνει την επιρροή στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης Ερντογάν επηρεάστηκε επίσης, από εσωτερικούς πολιτικούς παράγοντες εν αναμονή των τοπικών εκλογών του χρόνου. Το κυβερνών AKP στοχεύει να καλύψει την πολιτική του βάση και αυτή η κίνηση ευθυγραμμίζεται με αυτόν τον στόχο.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΡ χαίρει δημοτικότητας σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού των Κιρκάσιων στην Τουρκία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Σακαρία, το Ντούζτσε και το Καϊσέρι, όπου κατοικούν σημαντικές κοινότητες Κιρκάσιων.

Επικεφαλής του κινήματος ανεξαρτησίας είναι ο Κενάν Κάπλαν, ένας 65χρονος πρώην δάσκαλος σε δημόσιο σχολείο και τέταρτης γενιάς Κιρκάσιος. Ο Κάπλαν είχε διατελέσει πρόεδρος του Πλουραλιστικού Κόμματος Δημοκρατίας (Çoğulcu Demokrasi Partisi, ÇDP), μιας Κιρκασικής πολιτικής οντότητας που ιδρύθηκε το 2014 με πρωταρχικό στόχο να υποστηρίξει την αναγνώριση και την προώθηση της Κιρκασικής εθνικής ταυτότητας.

Η οργάνωση δηλώνει κατηγορηματικά ότι, ο απώτερος στόχος αυτής της οργάνωσης είναι να δημιουργήσει μια Ανεξάρτητη Κιρκασία στα ιστορικά κιρκασικά εδάφη, μια στάση που περιλαμβάνει κυρίως περιοχές που αποτελούν επί του παρόντος μέρος της ρωσικής επικράτειας.

Το συνέδριο για την ανεξαρτησία παρουσίασε μια σειρά ομιλητών που προέρχονταν από διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ουκρανίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν επίσης εκπρόσωποι από τις κοινότητες των Ουιγούρων, των Τατάρ, της Τσετσενίας και του Καυκάσου.

Ο Janusz Bugajski, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα Jamestown στην Ουάσιγκτον, DC, σκιαγράφησε το σχέδιο για μια ανεξάρτητη Κιρκάσια. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Bugajski, η διάλυση της «Αυτοκρατορικής Ρωσίας θα δημιουργούσε μια λεωφόρο για το Κιρκάσιο έθνος και άλλες ομάδες να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες φιλοδοξίες τους για ανεξαρτησία».

«Παρά τις προσπάθειες της Μόσχας να εξολοθρεύσει το έθνος και το κράτος σας από τη γενοκτονία του 19ου αιώνα, η Κιρκασία επέζησε και θα ξαναγεννηθεί καθώς η Ρωσία αποδυναμώνεται και διαρρηγνύεται», είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσα νέα κράτη θα προκύψουν από την κατάρρευση στη Ρωσία και ποιες ακριβώς πολιτικές δομές θα αναπτύξει το καθένα. Ωστόσο, μια διοικητική μορφή που μπορεί να έχει ευρεία απήχηση, είναι η ίδρυση ενός πανπεριφερειακού ή πανδημοκρατικού συνομοσπονδιακού κράτους, που θα έχει έναν αρκετά μεγάλο πληθυσμό και θα περιλαμβάνει ένα ευρύτερο έδαφος μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας», πρόσθεσε.

Με μια συντηρητική εκτίμηση 2 έως 3 εκατομμυρίων μελών, οι Κιρκάσιοι αποτελούν μια σημαντική εθνική μειονότητα, κατέχοντας αξιοσημείωτη επιρροή στον μηχανισμό ασφαλείας της Τουρκίας, ιδιαίτερα στον τομέα των πληροφοριών και του στρατιωτικού τομέα, λόγω της ανεπίσημης θέσης τους ως η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στην Χώρα.

Ο Πούτιν έχει διατυπώσει την άποψή του για το ζήτημα των Κιρκασίων, δηλώνοντας ότι πυροδοτείται σκόπιμα ως τακτική για την προώθηση των διχασμών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Υποστήριξε επίσης ότι, αυτή η προσέγγιση είχε στόχο να αμαυρώσει την παγκόσμια εικόνα της Ρωσίας.

Η προσέγγιση της Τουρκίας στις απαιτήσεις των Κιρκάσιων έχει επιδείξει κάποια ευελιξία, συχνά ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της. Αυτό φάνηκε τον Μάιο του 2015, όταν η στάση της Τουρκίας στα Κιρκασικά ζητήματα ευθυγραμμίστηκε με τα συμφέροντά της, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεταμένων σχέσεων με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους Su-24 από τουρκικό F-16 στις 24 Νοεμβρίου 2015 στον εναέριο χώρο πάνω από την Τουρκία ( κοντά στα Συριακά σύνορα).

Η Μόσχα αντέδρασε σκληρά στο περιστατικό, κηρύσσοντας πλήρες εμπάργκο σε τουρκικά αγαθά και ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία για την αποκάλυψη στοιχείων για εγκληματική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των τζιχαντιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και της Αλ Κάιντα.

Σε απάντηση, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε επίσημα την ημέρα που τιμά τη μαζική αναγκαστική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων Κιρκασίων, από την τσαρική Ρωσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1864.

Αυτό το επεισόδιο υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η προσέγγιση της Τουρκίας στα Κιρκασικά ζητήματα, μπορεί να επηρεαστεί από τις ευρύτερες διεθνείς σχέσεις και τις γεωπολιτικές της εκτιμήσεις.

Ομοίως, η φιλοξενία της πρώτης διάσκεψης ανεξαρτησίας για τους Κιρκάσιους στην Κωνσταντινούπολη, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι μια στρατηγική κίνηση από την κυβέρνηση Ερντογάν για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία και ενδεχομένως να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της Τουρκίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας