To στρατιωτικό ξεστράτισμα της Ευρώπης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

538
To στρατιωτικό ξεστράτισμα της Ευρώπης

Observateur Continental 30-5-21

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Ο βρετανικός Τύπος παρακολουθεί τη στρατιωτική κατάσταση στην ΕΕ μετά την έξοδο της Βρετανίας. Για την Guardian, οι επικριτές διερωτώνται γιατί, εάν η αποστολή της ΕΕ είναι η προώθηση της ειρήνης, θέλει να χρησιμοποιήσει το δημόσιο χρήμα για να χρηματοδοτήσει την προμήθεια όπλων σε ξένους στρατούς. Ένας ευρωβουλευτής καταγγέλλει τη χρηματοδότηση των εξοπλισμών με το σύνθημα της ειρήνης.

Επέκταση της στρατιωτικής χρηματοδότησης στην ΕΕ και πέραν αυτής.

Η ΕΕ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2012 σε αναγνώριση των «έξι δεκαετιών προώθησης της ειρήνης και της συμφιλίωσης» στην Ευρώπη. Στην ομιλία αποδοχής του βραβείου στο Όσλο, ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, δήλωσε ότι ο κόσμος μπορεί να «βασιστεί στις προσπάθειές μας να αγωνιστούμε για διαρκή ειρήνη, ελευθερία και δικαιοσύνη», υπενθυμίζει η αγγλική εφημερίδα.

Ωστόσο, λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, η ΕΕ λαμβάνει δύο σημαντικά μέτρα για να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα και να εμπλακεί σε στρατιωτικές συγκρούσεις, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας κυβερνήσεις εκτός της ΄Ενωσης. Εν μέσω της πανδημίας Covid-19, αυτές οι εξελίξεις έχουν διαφύγει της προσοχής, αλλά αντιπροσωπεύουν μια σημαντική επέκταση της πολιτικής ασφάλειας με ευρείες συνέπειες, επιμένει ο Guardian.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνήθηκε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ) ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη και την απόκτηση νέων όπλων και τεχνολογιών για τον στρατό στην ΕΕ και στο εξωτερικό. Η ΕΕ εγκαινίασε επίσης πρόσφατα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης (EPF), έναν μηχανισμό που θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να παρέχει εκπαίδευση και εξοπλισμό -συμπεριλαμβανομένων, για πρώτη φορά, όπλων σε μη ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Η Γαλλία και η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ άσκησαν πιέσεις για αυτά τα εργαλεία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής εξουσίας στο εξωτερικό. Τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, το Σαχέλ και την Ουκρανία αναφέρουν ως δικαιολογία  και την πιο απομονωτική κατεύθυνση που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Η ρωσική απειλή ως δικαιολογία.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα ενισχύσουν την οικονομική και διπλωματική επιρροή της ΕΕ με υψηλή δόση «σκληρής δύναμης» (εξαναγκασμό), αναφέρουν οι υποστηρικτές, οι οποίοι επισημαίνουν επίσης την αναποτελεσματικότητα 27 εθνικών στρατών που εφοδιάζονται με τα δικά τους νέα οπλικά συστήματα. Ωστόσο, τα μέτρα θα ωφελήσουν επίσης την ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων παρέχοντας κονδύλια έρευνας και ανάπτυξης και νέες ευκαιρίες για πωλήσεις όπλων στο εξωτερικό, επισημαίνει η Guardian, αναφερόμενη στην πολιτική των ΗΠΑ, η οποία καλεί την ΕΕ να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της.

Ο Γερμανός συντηρητικός βουλευτής Michael Gahler (CDU), ο οποίος συμμετέχει στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε:«Στην εποχή του Brexit και του Ντόναλντ Τραμπ, η ευθύνη για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ασφάλειας βαρύνει πρωτίστως τους Ευρωπαίους. Δεν μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε σε άλλους, όπως κάναμε στο παρελθόν. Ακόμα και ως ενισχυμένος Ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ, η ΕΕ πρέπει να αναπτυχθεί και να φροντίσει τον εαυτό της».

Χρησιμοποιώντας την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Γερμανός ευρωβουλευτής κάνει λόγο για «ρωσικές κινήσεις στρατευμάτων», οι οποίες, κατά τη γνώμη του, είναι «βαθιά ανησυχητικές» και επικαλείται την αμυντική αρχή της ΕΕ, δηλώνοντας «πρέπει να παράσχουμε στήριξη στην Ουκρανία», επειδή «είναι ευρωπαϊκό καθήκον».

Η ΕΕ χρηματοδοτεί τους εξοπλισμούς.

Η Guardian προειδοποιεί ότι ένα θορυβώδες δίκτυο ακτιβιστών για την ειρήνη, επικριτικών βουλευτών και ακτιβιστών κατηγορεί την ΕΕ ότι εγκατέλειψε τις θεμελιώδεις αρχές της και ενέδωσε στις ομάδες πιέσεων (lobbying ) της βιομηχανίας όπλων για περισσότερη δημόσια χρηματοδότηση.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Özlem Demirel (Die Linke), αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επέκρινε την έκθεση του Michael Gahler σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας: «Η έκθεση του Michael Gahler σχετικά με την ΕΕ-Ουκρανία είναι πολύ μονόπλευρη. Ειδικότερα, η έκθεση διαστρεβλώνει αυτό που οδήγησε στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία και ποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα, έχουν συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία».

Επιπλέον, καταγγέλλει τη χρηματοδότηση στρατιωτικών συνιστωσών από την ΕΕ μέσω γραμμών του προϋπολογισμού: «Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει στρατιωτικό προϋπολογισμό κατανεμημένο σε διάφορα  κονδύλια με το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Ο Özlem Demirel καταγγέλλει το γεγονός ότι το αργότερο, με αυτό το μέσο [χρηματοδότησης], η περίφημη αστική δύναμη της Ευρώπης θα ταφεί τελικά – μια εξέλιξη η οποία, έχει δυστυχώς, συγκεντρώσει ελάχιστη προσοχή».

Στο δελτίο Τύπου της 21ης Ιουλίου 2020 (εν μέσω της κρίσης του Covid-19), ο βουλευτής του Linke εξηγεί πως κατανέμονται οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί, καταγγέλλοντας την εξαπάτηση: «Προβλέπεται να συσταθεί ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας»με  δαπάναις 7,014 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα και την ανάπτυξη των εξοπλισμών.

Για την «στρατιωτική κινητικότητα» που αποβλέπει κυρίως στην «εξασφάλιση  της ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων και εξοπλισμού στα ρωσικά σύνορα, σχεδιάζεται δαπάνη 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Επιπλέον, 13,202 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τα σημαντικά στρατιωτικά διαστημικά προγράμματα της ΕΕ (ιδίως το Galileo και το Copernicus). Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν επίσης σε έναν παραπλανητικό προϋπολογισμό για τον «Ευρωπαϊκό Ειρηνευτικό Μηχανισμό» ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν και δεν αποτελεί επίσημα μέρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, αποσκοπεί στη χρηματοδότηση «μελλοντικών στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας