Η Ελλάδα απούσα παρακολουθεί ως θεατής να διαμορφώνεται στην Λιβύη το μέλλον της περιοχή μας.
Καθώς ο πολιτικός διάλογος τελματώνεται στην Λιβύη, η Τουρκία και η Ιταλία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις δυστυχίες της χώρας της Βόρειας Αφρικής για να διορίσουν μια νέα εκτελεστική αρχή υπό τον σύμμαχό τους, τον σημερινό Πρόεδρο Fayez al-Sarraj. Η διαδικασία αυτή επαναφέρει στην επιφάνεια μια συζήτηση για ένα σενάριο που είχε προηγουμένως επιβληθεί σύμφωνα με το οποίο ο Sarraj θα παραμείνει επικεφαλής του συμβουλίου της προεδρίας, ενώ ο στρατός, με επικεφαλής τον στρατάρχη Khalifa Haftar, θα διορίσει τον πρωθυπουργό της επιλογής του.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte και ο υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio μετέφεραν πρόταση από τον Sarraj στο Haftar που ορίζει ότι ο Sarraj θα παραμείνει επικεφαλής του συμβουλίου της προεδρίας με αντάλλαγμα τον διορισμό πρωθυπουργού από την ανατολική περιοχή. Η εφημερίδα πρόσθεσε: «Ο Sarraj ενημέρωσε την Ιταλία και την Τουρκία ότι είναι έτοιμος να παρατείνει την εντολή του, προτείνοντας να παγώσει το Προεδρικό Συμβούλιο. Αλλά πρότεινε να δώσει χώρο για έναν νέο πρωθυπουργό (μια θέση που δεν υπάρχει σήμερα), ενώ δέχτηκε ότι ο υποψήφιος θα προέρχεται από το στρατόπεδο του Haftar. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση που παρουσίασαν οι Conte και di Maio στο Field Marshal».
Εάν ο Haftar συμφωνήσει σε αυτόν τον τύπο διακυβέρνησης, θα συντρίψει τις φιλοδοξίες του Προέδρου του Κοινοβουλίου Aguila Saleh, ο οποίος είχε την προσοχή του στην προεδρία, προκαλώντας πρόσφατα την επιδείνωση της σχέσης του με τον διοικητή του στρατού. Ο Saleh άσκησε μεγάλη φυλετική πίεση στον Hafter να αποσυρθεί από τη νότια Τρίπολη, μια προϋπόθεση την οποία απαιτούσαν οι Ισλαμιστές και οι σύμμαχοί τους πριν ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες. Ο Saleh έγινε ανταγωνιστής του Haftar στην ανατολική περιοχή, επωφελούμενος από την υποστήριξη περιφερειακών χωρών που υποστηρίζουν τον στρατό. Ήταν σε θέση να κυριαρχήσει σε ένα είδος πολιορκίας στον διοικητή του στρατού, κάνοντάς τον λιγότερο ευπρόσδεκτο στο εξωτερικό, ειδικά σε χώρες που τον υποστηρίζουν, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Γαλλία και η Ρωσία, ενώ δεν είναι πλέον σε θέση να δεχτεί ξένες αντιπροσωπείες στα κεντρικά του γραφεία στο Rajma.
Η Τουρκία και η Ιταλία βασίζονται στην οργή του Haftar για αποδοχή της πρότασης να διατηρηθεί ο Sarraj στην εξουσία παρά τον Saleh, ο οποίος έχει εμπλακεί σε τοπικές και διεθνείς προσπάθειες για να κόψει τα φτερά του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος συχνά αναφέρεται ως «Ο ισχυρός στην ανατολική Λιβύη». Φαίνεται ότι η Αίγυπτος, η οποία είχε στείλει σήματα που υποδεικνύουν την υποστήριξή της στην πρόταση να αποκτήσουν ανώτερες θέσεις στη νέα εκτελεστική αρχή στη Λιβύη, αποδίδεται στον Saleh και τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Fathi Bashagha. Το σενάριο αυτό επικρατεί έντονα μετά την επίσκεψη των Ιταλών αξιωματούχων της Rajma την περασμένη εβδομάδα.
Η συμβολή της Αιγύπτου στην πορεία μιας λύσης με πολιτικές διαπραγματεύσεις διοργανώνοντας έναν γύρο στρατιωτικών συνομιλιών στη Χουργκάντα στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, αντικατοπτρίζει την έγκριση του Καΐρου για τις κινήσεις των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη, κινήσεις στις οποίες η Άγκυρα, και τώρα προφανώς η Ρώμη, αντιτίθενται. Είναι πολύ πιθανό η Ιταλία, όπως και η Τουρκία, να ανησυχεί για την άφιξη μιας νέας εκτελεστικής αρχής στη Λιβύη που θα περιόριζε την ισχυρή επιρροή της στη χώρα και θα προωθούσε τα συμφέροντα της αντίπαλης (Γαλλία) ειδικά μετά την επίσκεψη του Bashagha στο Παρίσι και τη σημαντική υπογραφή του σε συμβάσεις με ορισμένες γαλλικές εταιρείες ασφαλείας.
Η ιταλοτουρκική συμμαχία εξαλείφει όλες τις προσδοκίες για αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά τις εκφρασμένες φιλοδοξίες της Τουρκίας να αναλάβει τον έλεγχο του πλούτου και των θαλάσσιων και αεροπορικών λιμένων στη δυτική Λιβύη. Η Τουρκία ενοχλήθηκε σαφώς από την απόφαση του Sarraj να παραιτηθεί μόλις συμφωνηθεί μια νέα εκτελεστική αρχή. «Μια εξέλιξη σαν αυτή… Η ακρόαση τέτοιων ειδήσεων ήταν ενοχλητική για εμάς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τότε. Οι παρατηρητές έχουν συνδέσει την απογοήτευσή του με την πιθανότητα ότι πολλές οικονομικές αντιλήψεις μεταξύ του Sarraj και της Άγκυρας που επιτεύχθηκαν σε αντάλλαγμα για την παρέμβαση του τελευταίου με σκοπό την απάλειψη της επίθεσης του LNA στην Τρίπολη, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
Δεν απέκλεισαν ότι αυτές οι αντιλήψεις σχετίζονται με λιμάνια της Λιβύης, ειδικά με το λιμάνι της Μισράτα. Επιπλέον αναφορές μίλησαν για τουρκικές φιλοδοξίες για τον έλεγχο όλων των θαλάσσιων λιμένων στη δυτική Λιβύη. Η Άγκυρα φοβάται επίσης ότι η άφιξη μιας νέας αρχής της Λιβύης θα υπονόμευε την αμφιλεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων με την κυβέρνηση Sarraj, στην οποία αντιτίθενται πολλές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και την Αίγυπτο. Οι προσπάθειες του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης έχουν σταματήσει, αδυνατούν να συνάψουν συμφωνία για έναν μηχανισμό επιλογής υποψηφίων για τις υψηλότερες θέσεις στη νέα εκτελεστική αρχή, εν μέσω κατηγοριών ότι ο πλούσιος επιχειρηματίας Ali al-Dabaiba, ο οποίος είναι κοντά στην Τουρκία, εμποδίζει τον διάλογο.
Οι κατηγορίες κατά του Abdulhamid al-Dabaiba επικεντρώθηκαν αρχικά στη δωροδοκία των συμμετεχόντων στο διάλογο για να καταψηφίσουν τον μηχανισμό που θα οδηγούσε στη νίκη της πρότασης Saleh-Bashagha. Οι προσπάθειες του Abdulhamid al-Dabaiba έμοιαζαν αρχικά να αποφέρουν καρπούς, καθώς οι ψηφοφορίες του πρώτου γύρου έδωσαν ένα πλεονέκτημα σε μια πρόταση που ανοίγει το δρόμο για τον γαμπρό του Abdulhamid al-Dabaiba και τον επιχειρηματία ονόματι Misratan Abdulhamid al-Dabaiba ο οποίος σκοπεύει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός και μέλος του κοινοβουλίου. Ο Jawad al-Ubaidi θα υπηρετήσει ως επικεφαλής του συμβουλίου της προεδρίας. Ωστόσο, ο Abdulhamid al-Dabaiba και ορισμένα μέλη του φόρουμ επέλεξαν να αποσυρθούν από τον αγώνα διαμαρτυρόμενοι για τροποποιήσεις στις προτάσεις της αποστολής υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), παρά τις ενδείξεις ότι θα μπορούσε ακόμη να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο φόρουμ. Η απόσυρση δείχνει ότι ο Dabaiba δεν ήταν σοβαρός για να αγωνιστεί για τη θέση και ότι η παρέμβασή του είχε ως στόχο την παρεμπόδιση του διαλόγου για να βοηθήσει τον Sarraj να επιβιώσει.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: ahvalnews