Της Κίνας

1303
Της Κίνας

Στα πλαίσια της συνόδου των επτά χωρών που γειτονεύουν με το Αφγανιστάν,την 30-3-2022 συναντήθηκαν οι ΥΠ.ΕΞ. Κίνας και Ρωσίας. Σε αυτήν την συνάντηση οι δύο πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους,όπως ανέφερε το ΥΠ.ΕΞ της Ρωσίας. Επίσης,συνεχίζει η ανακοίνωση, ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός της εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές. Εκπρόσωπος του ΥΠ.ΕΞ. της Κίνας σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Πεκίνο,δήλωσε ότι δεν υπάρχει όριο στην συνεργασία Κίνας-Ρωσίας,δεν υπάρχει όριο στις προσπάθειες να πετύχουμε ειρήνη,να προστατεύσουμε την ασφάλεια και να αντιταχθούμε στην ηγεμονία.( Πηγή:www. CNN Greece).

Όπως γίνεται αντιληπτό η Κίνα λαμβάνει σαφή θέση στην πολεμική κρίση και τούτο,επί της ουσίας,σημαίνει ότι η Ρωσία διαθέτει ως σύμμαχο έναν σοβαρό παγκόσμιο παίκτη,στην αντιπαράθεσή της με το ΝΑΤΟ. Οι πρόσφατες εκλογές σε Γιουγκοσλαβία και Ουγγαρία- δύο χώρες που η μεν πρώτη υπέστει την διάλυσή της με στρατιωτική επέμβαση από το ΝΑΤΟ και η άλλη δεν επέτρεψε την διέλευση από τα εδάφη της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία- ανέδειξαν πρόεδρο και κυβερνήσεις,οι οποίες έχουν ουσιαστικά σταθεί ουδέτερες στην πολεμική κρίση. Τούτο προφανώς σημαίνει ότι οι πολίτες των δύο χωρών αποδέχονται την έως τώρα πολιτική τους. Ο πόλεμος έχει δημιουργήσει έναν παγκόσμιο διχασμό και δύο αντίπαλα στρατόπεδα,γεγονός άκρως ανησυχητικό για την ασφάλεια και για την διατήρηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε κάθε πόλεμο η προπαγάνδα- κυρίως μέσω της εικόνας- έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ψυχολογίας και του θυμικού τόσο σε εσωτερικό – των εμπλεκομένων χωρών- αλλά κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο και εφ’όσον υπάρχουν δύο διαφορετικά αντιπαρατιθέμενα στρατόπεδα,είναι λογικό το κάθε ένα από αυτά να παρουσιάζει την δική του εικόνα και εκδοχή. Τούτο το δεδομένο πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπ’ όψιν προτού ο κάθε πολίτης- και με βάση την ενημέρωση που έχει ή και του προσφέρεται- διαμορφώσει την προσωπική του αντίληψη και άποψη.

Στην Ελλάδα και εφ’ όσον η κυβέρνηση της Ν.Δ.απώλεσε το πλεονέκτημα της επιλογής του σωστού, γι’αυτήν, χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών που θα της εξασφάλιζε την πολυπόθητη αυτοδυναμία,η καταγραφόμενη φθορά της κυβερνήσεως,ανάγκασε τον πρωθυπουργό,εμμέσως πλήν σαφώς,να αποδεχτεί την πλέον ρεαλιστική εκδοχή,που δεν είναι άλλη,από την κατ’ ανάγκην δημιουργίας κυβέρνησεως-ων συνεργασίας μετά τις επερχόνενες εκλογές,όποτε και εάν γίνουν. Όσο περισσότερο περνά ο καιρός,τόσο και θα επιμένουμε ότι όσο πιο σύντομα διεξαχθούν τόσο το καλύτερο και για τους πολίτες και για την Ν.Δ.

Η προηγούμενη ανάγνωση είναι η πρώτη. Η δεύτερη ανάγνωση αυτής της αποδοχής των κυβερνήσεων συνεργασίας,μπορεί να εεμηνευτεί και ως αδυναμία να αντιμετωπιστούν οι επερχόμενες δύσκολες – κυρίως οικονομικά- καταστάσεις από μία αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η συμμετοχή και άλλων κομμάτων σε μία κυβέρνηση σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα από κοινού θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επερχόμενη επισιτιστική κρίση και τον πρωτόγνωρο υψηλό πληθωρισμό που θα την συνοδεύει. Ο στόχος φυσικά είναι να απορροφηθεί,κατά το δυνατόν, η διογκούμενη αγανάκτηση των πολιτών, η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πολλαπλασιάζεται. Αυτό λοιπόν είναι το κομβικό σημείο για το πολιτικό σύστημα, να μπορέσει να τιθασεύσει και να απορροφήσει τους κραδασμούς που θα υποστεί από την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών. Σε αυτό το κομβικό σημείο θα κριθεί η πολιτική,απέναντι στην υπάρχουσα και επερχομένη οικονομική κρίση,των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, εφ’ όσον θα ασκήσουν εξουσία. Ως συνήθως η πολιτική αυτή θα κριθεί από τις πράξεις πλέον και όχι τα λόγια,τις εξαγγελίες και τα προγράμματα.

Στην πράξη λοιπόν,επί του παρόντος,οι κλάδοι που πλήττονται ένεκα του πληθωρισμού και των ελλείψεων αγαθών είναι η ακτοπλοία και οι μεταφορές,η εστίαση,οι αλευροβιομηχανίες,η κτηνοτροφία,οι κατασκευές,οι βιομηχανίες τροφίμων. Η κυρίαρχη παγκόσμια αβεβαιότητα φυσικά δεν ευνοεί τις κάθε είδους επενδύσεις οπουδήποτε. Οι επενδύσεις σε καιρό κρίσης αποτελούν μία αδιαπραγμάτευτη αρνητική πραγματικότητα για την οικονομία,καθώς η περαιτέρω μείωσή της, αυξάνει την ανεργία και μειώνει το διαθέσιμο και πραγματικό εισόδημα. Οπότε ο ήδη υπάρχων στασιμοπληθωρισμός,ομού με την επισιτιστική κρίση πυροδοτούν μία πραγματικότητα,που όσο ο χρόνος προχωρά- και ο πόλεμος συνεχίζεται μαζί με την αντιπαραθετική πολιτική των κυρώσεων- θα αναδεικνύεται έτι περισσότερον μελανή,ζοφερή και καινή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας