Την… φανταστήκαμε την 6ήμερη εργασία λέει ο Π. Μαρινάκης!

651

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ ΑΠΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

 

Η τακτική «βγάλτε τους όλους τρελούς» αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης ενώ έχει εκδοθεί μία ακόμη αντιδραστική εγκύκλιος από την Ν.Κεραμέως για τα εργασιακά

Στη… φαντασία μας βρίσκεται η θεσμοθέτηση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, όπως και η κατάργηση του πενθήμερου! Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της κυβέρνησης απέναντι στην πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, την οποία καταγγέλλουν τα συνδικάτα και έχει «γίνει θέμα» σε πολλά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Και όλα αυτά ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου – από την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως –  που εξειδικεύει θέματα σχετικά με αυτό που η κυβέρνηση αποκαλεί «διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Εκφραστής της συγκεκριμένης τακτικής της κυβέρνησης ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, που υποστήριξε σήμερα πως «δεν ισχύει ότι θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα η εξαήμερη εργασία». Ισχυρίστηκε πως πρόκειται για έναν ισχυρισμό που «διακινήθηκε και υιοθετήθηκε και από κάποια ξένα Μέσα, κάποια δηλαδή fake news στην Ελλάδα, εξήχθησαν στο εξωτερικό και εμείς έχουμε υποχρέωση να αποκαθιστούμε την αλήθεια».

Στην συνέχεια, βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπόρεσε παρά να αναφερθεί στη νομοθετική διάταξη που έχει ψηφιστεί από την κυβέρνηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, με υπουργό Εργασίας τον Άδ. Γεωργιάδη και ξεκίνησε να εφαρμόζεται, κατά τα προβλεπόμενα, από την 1η του τρέχοντος μήνα. Όπως δήλωσε «η συγκεκριμένη ρύθμιση η οποία ισχύει από 1η Ιουλίου αφορά πολύ λίγες επιχειρήσεις, σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων 24ωρης συνεχούς λειτουργίας, που δουλεύουν δηλαδή 7 μέρες, 24 ώρες το 24ωρο ή κάποιες πενταήμερης ή εξαήμερης λειτουργίας που δουλεύουν 24 ώρες την ημέρα και είναι μια έκτακτη μέρα εργασίας, υπό προϋποθέσεις, που πρέπει να δηλώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ και όχι μια παγιωμένη εξαήμερη εργασία, ακόμα και σε αυτή την μικρή κατηγορία, υποκατηγορία επιχειρήσεων. Και μάλιστα, το μέτρο αυτό, που αφορά πολύ λίγες κατηγορίες επιχειρήσεων δεδομένου και του γεγονότος ότι υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εξαιρείται η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στη χώρα μας, το μέτρο αυτό ουσιαστικά προστατεύει τους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων, γιατί οδηγεί και σε μια προσαύξηση του ημερομίσθιου κατά 40% αν είναι Σάββατο ή κατά 115% αν είναι Κυριακή. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Μόνο που η περιγραφή που κάνει  ο Παύλος Μαρινάκης είναι προφανές ότι δεν ταιριάζει σε κάποια …μειοψηφία επιχειρήσεων. Τουναντίον, σε συνδυασμό με τη νομοθεσία που προβλέπεται για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, τη θεσμοθέτηση «τουριστικών ζωνών» με ειδικές διατάξεις, αλλά και τη φύση αρκετών επαγγελμάτων – ακόμη και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα – ουσιαστικά «καλύπτεται» ένα πολύ μεγάλο, αν όχι πλειοψηφικό, τμήμα των εργαζομένων.

Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί «προσπερνούν» επίσης το περιεχόμενο της εγκυκλίου 37271/21-06-2024,  που έχει εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας, και η οποία γενικεύει το μέτρο της εξαήμερης εργασίας και φροντίζει να «προσπερνά» ακόμη και τους κλάδους που λειτουργούν υπό το καθεστώς συλλογικών συμβάσεων. Αυτό χωρίς φυσικά να λάβει κανείς υπόψη τους δεκάδες τρόπους που έχουν οι εργοδότες (απουσία ελέγχων, ανεργία, συνεχής πτώση βιοτικού επιπέδου) προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους εργαζόμενους.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στην προαναφερόμενη εγκύκλιο προβλέπεται ο «θεσμός» της «ευέλικτης προσέλευσης στην εργασία» που μπορεί να φτάσει έως και τις 2 ώρες ημερησίως. Ένα ακόμη εργαλείο δηλαδή στα χέρια των εργοδοτών ώστε να «σπάνε» το ωράριο.  Επίσης, ορίζεται η δυνατότητα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις να μην περιλαμβάνεται στο ωράριο ο χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων μέχρι να αναλάβουν την εργασία τους, η οποία σε ορισμένες επιχειρήσιες (π.χ φαρμακοβιομηχανία, χημικά, κατασκευές κ.λ.π) καταλαμβάνει μεγάλο χρόνο, προσθέτοντας έως και μίαώρα στο υφιστάμενο ωράριο εργασίας. Τέλος, η ίδια εγκύκλιος ορίζει την … κερκόπορτα των εργαζομένων με «διευθύνουσες αρμοδιότητες», προκειμένου να εξαιρεθούν ακόμη και από το (ούτως η άλλως προβληματικό) μέτρο της ψηφιακής κάρτας. Είναι προφανές το πόσο εύκολο είναι για τον εργοδότη να αποδώσει σε έναν εργαζόμενο «συντονιστικές» η «διευθυντικές» ευθύνες (δίχως προφανώς να τον κάνει …διευθυντή και στον μισθό), ώστε επίσης να πολλαπλασιαστεί ο ημερήσιος χρόνος εργασιακής εκμετάλλευσης.

Ο Παύλος Μαρινάκης δεν δίστασε να … «πουλήσει και λίγο τρέλα», ισχυριζόμενος ειρωνικά πως «σήμερα είναι Δευτέρα, προχθές ήταν Σάββατο, πέρασε ένα Σαββατοκύριακο, δεν νομίζω ότι αυτό το οποίο συνέβη στην Ελλάδα, το πρώτο Σαββατοκύριακο αυτού του Ιουλίου, δεν νομίζω να είδαμε να καθιερώνεται η εξαήμερη εργασία». Αναφέροντας πως «η πραγματικότητα, θα καταρρίψει άλλον ένα μύθο» όπως αυτός του «ότι καταργήσαμε το 8ωρο και πολλά άλλα τα οποία έχουν διακινηθεί».

Το γεγονός ότι αυτοί οι ισχυρισμοί αποτελούν την κεντρική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε και η Μαρία Συρέγγελα που από γραμματέας του υπουργείου Εργασίας έχει προαχθεί σε γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε τον νόμο  4808/2023 του Άδ. Γεωργιάδη λέγοντας πως «προστατεύει τους εργαζομένους». Σημείωσε παράλληλα πως «η εξαήμερη εργασία αφορά λίγες βιομηχανίες με αδιάκοπη λειτουργία και κάποιες μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν όλο το 24ωρο». Επιπρόσθετα δήλωσε ότι «η εναρμόνιση της επαγγελματικής ζωής των εργαζομένων με την προσωπική τους ζωή παραμένει βασική επιδίωξη της κυβέρνησης».

Όλο το προαναφερθέν «σκηνικό» επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες ευρωεκλογές, κάθε άλλο παρά «μείωσαν» την προσήλωσή της στην εμβάθυνση της εφαρμογής μιας ακραία νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Αντιθέτως η τοποθέτηση στο υπουργείο Εργασίας ενός «στρατιώτη του Μεγάρου Μαξίμου», όπως η Νίκη Κεραμέως, δείχνει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία των αιτημάτων που έχουν επίσημα κατατεθεί από τον ΣΕΒ, για αντιδραστικές αλλαγές στην εργατική νομοθεσία.

ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας