Την ένταξη νέων μελών εξετάζει η σύνοδος κορυφής των BRICS

996

Στο Γιοχάνεσμπουργκ βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών BRICS –Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική– για τη σύνοδο κορυφής όπου θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του συνασπισμού.

Οι αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αυξανόμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συνηγορήσει στην προσπάθεια ενίσχυσης του συνασπισμού, με δεκάδες χώρες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ένταξης.

Σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους, πάνω από 40 χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS: από αυτές, σχεδόν 24 έχουν ζητήσει επίσημα να γίνουν μέλη – ορισμένες μάλιστα αναμένεται να στείλουν αντιπροσωπείες στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Το αποτέλεσμα της συζήτησης για τη διεύρυνση ίσως καθορίσει και το μέλλον του συνασπισμού.

Η Νότια Αφρική υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, τον κορυφαίο υπέρμαχο της διεύρυνσης των BRICS, για συνάντηση πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους άλλους ηγέτες της ομάδας.

Καθισμένος δίπλα στον Σι, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα είπε πως οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες απόψεις σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση. «Συμμεριζόμαστε την άποψή σας, πρόεδρε Σι, ότι οι BRICS είναι ένα ζωτικά σημαντικό φόρουμ που διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και στην προώθηση της πολυμέρειας και της συνεργασίας σε όλο τον κόσμο», είπε.

Ο Σι εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτή η σύνοδος θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του συνασπισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η ομάδα των χωρών BRICS στοχεύει να οργανώσει τον αναπτυσσόμενο παγκόσμιο Νότο και δεν προορίζεται να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ομάδα των Επτά πλούσιων οικονομιών (G7).

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, δεν θα πάει στη Νότια Αφρική και θα παρακολουθήσει τη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Στη σύνοδο που διεξάγεται από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, συμμετέχει και ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Εκτός από το θέμα της διεύρυνσης, η ενίσχυση της χρησιμοποίησης των τοπικών νομισμάτων των κρατών μελών βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνόδου. Οι Νοτιοαφρικανοί διοργανωτές λένε, ωστόσο, πως δεν θα γίνουν συζητήσεις για ένα νόμισμα των BRICS, μια ιδέα που έριξε η Βραζιλία νωρίτερα φέτος ως εναλλακτική στην εξάρτηση από το δολάριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας