Όχι δεν ασπαζόμαστε το σενάριο ότι αποχωρούν ορισμένα αναδυόμενα funds και για τον λόγο αυτό υποχωρεί το ελληνικό χρηματιστήριο…
Ναι συμβαίνει και αυτό, προσεχώς θα φύγει και το Helikon που επένδυσε σε κατεστραμμένες οικονομίες και αγορές και θα πάρει το κέρδος του…
Όμως την μια ημέρα το χρηματιστήριο είναι +2% και την άλλη -2%…
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα και βαθύτερη ανησυχία…
Όλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι είναι μια ξεχειλωμένη φούσκα
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια ξεχειλωμένη φούσκα και οι τράπεζες επίσης είναι φούσκα…
Γράφουμε εδώ και καιρό ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες είχαν αποτίμηση υψηλότερη από την BNP Paribas και την Unicredit και δεν υπήρχε δικαιολογία για αυτές τις αποκλίσεις…
Αν και οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν πολύ καλές επιδόσεις στα stress tests – επιτυχία που πρέπει να αναγνωριστεί – εντούτοις
1)Η βασική πηγή κερδοφορίας είναι τα έντοκα έσοδα τα οποία έχουν εκτιναχθεί όχι λόγω πιστωτικής επέκτασης αλλά euribor 3 μηνών που έφθασε στο 3,90% και προσεχώς 4%…
Το δίκαιο επιτόκιο euribor 3 μηνών για τις ελληνικές τράπεζες είναι το 2,5% και όχι το 4%… που είναι συγκυριακό…
Ας αναλογιστούμε ότι τα έντοκα έσοδα θα ανέλθουν το 2023 σε 8 δισεκ. όταν μέχρι πρόσφατα πετύχαιναν 5 δισεκ. έντοκα έσοδα
2)Η πιστωτική στασιμότητα ως γενικό φαινόμενο δεν έχει αλλάξει…
Εάν σήμερα δεν είχαμε το Euribor στο 3,90% αλλά στο 2% τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα ήταν 35% με 40% χαμηλότερα…
Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την συγκυρία για να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους καθώς ακόμη διαθέτουν δύο προκλήσεις στον ισολογισμό τους
Α) Αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που προφανώς μειώνεται λόγω της κερδοφορίας, ήταν στο 65% των κεφαλαίων τους και τώρα είναι οριακά πάνω από 50%
Β)Λογιστικές ζημιές από τα 17,2 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις που παρείχε το ελληνικό κράτος στις τράπεζες μέσω του προγράμματος Ηρακλής…
Οι λογιστικές ζημιές υπολογίζονται σε 3,5 δισεκ. ευρώ.
3)Υπάρχει μια υπερβάλλουσα αισιοδοξία για το αφήγημα της κυβέρνησης που ωστόσο παραπαίει.
Ο ενάρετος κύκλος μετατράπηκε σε επάρατο κύκλο δυστοκίας, προβλημάτων ενώ η καταστροφή στην Θεσσαλίας ήρθε να αποδείξει πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία.
Η πραγματική ζημιά ανέρχεται μεταξύ 3,5 και 5 δισεκ. ευρώ από τις καταστροφές…
4)Το ελληνικό κρατικό χρέος εκτινάχθηκε στα 404,6 δισεκ. σε ιστορικά υψηλά όλων των εποχών μια ακόμη ελληνική επιτυχία και να θυμίσουμε ότι haircut στο χρέος σημειώθηκε την εποχή που ήταν 360 δισεκ.
Είναι repos μας λένε δηλαδή ενδοκυβερνητικός δανεισμός…
Και τους απαντάμε μειώστε τα repos τότε… αλλά δεν μπορούν λόγω της παροχολογίας που προηγήθηκε…
5)To bankingnews για μια ακόμη φορά έγκαιρα είχε προειδοποιήσει για την φούσκα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η άποψη μας είναι ότι η δίκαιη τιμή του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι οι 950 μονάδες με δόσεις δυσοίωνης προσέγγισης…και οι 1.100-1150 μονάδες αισιόδοξης προσέγγισης…