Τι πιστεύει η Κίνα για την επίθεση στο Κρεμλίνο

1286

Η πρόσφατη απόπειρα επίθεσης με drone εναντίον του Κρεμλίνου, την οποία έκανε γνωστή η Μόσχα κατηγορώντας το Κίεβο και εμμέσως τη Ουάσιγκτον, εκδηλώθηκε παραμονές της Ημέρας της Νίκης, η οποία αποτελεί την κορυφαία στιγμή του πολιτικού εορτολογίου της Ρωσίας, και οδήγησε (γεγονός που αναμφίβολα αποτελεί ένα πλήγμα στο γόητρο του Πούτιν αλλά και εξάπτει την ρωσική κοινή γνώμη), σε περιορισμό των καθιερωμένων εκδηλώσεων της 9ης Μαϊου στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημειώθηκε όμως το ανησυχητικό αυτό γεγονός και σε μία στιγμή κατά την οποία το Πεκίνο εμφανίζεται έτοιμο να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Εξ ού και η κινεζική πλευρά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η θέση της Κίνας στην ουκρανική κρίση είναι συνεπής και σαφής. Όλες οι πλευρές πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση”. Η ίδια, σε ερώτηση αν το περιστατικό θα επηρεάσει την αναμενόμενη επίσκεψη στο Κίεβο του Κινέζου ειδικού απεσταλμένου επί ευρασιατικών ζητημάτων, απάντησε ότι ανακοινώσεις θα υπάρξουν εν ευθέτω χρόνω. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η Κίνα θα συνεχίσει να εργάζεται με την διεθνή κοινότητα, παίζοντας εποικοδομητικό ρόλο για την πολιτική επίλυση του Ουκρανικού.

Όσα δεν προκύπτουν ρητά από την διπλωματική γλώσσα της εκπροσώπου αναλαμβάνουν ωστόσο να αποσαφηνίσουν οι ακαδημαϊκοί και δημοσιογραφικοί αναλυτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Global Times (ανεπίσημου αγγλόφωνου οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας), “Κινέζοι ειδικοί θεωρούν ότι η επίθεση πιθανώς σχετίζεται με Ουκρανούς εξτρεμιστές που προωθούν την παράταση της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και εξαναγκάζουν υψηλά ιστάμενους Ουκρανούς αξιωματούχους να συνεχίσουν τη μάχη, ενώ είναι πιθανό να υπήρξε υποστήριξη, ακόμη και ενθάρρυνση της επιχείρησης αυτής από διεθνείς ηγεμονικές δυνάμεις”.

Με άλλα λόγια, το Πεκίνο θεωρεί ότι στο εσωτερικό της Ουκρανίας διεξάγεται μάχη φατριών, με την αμερικανική πλευρά πιθανότατα να ενισχύει την πιο εξτρεμιστική από αυτές. Αντιθέτως ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι (ο οποίος πολύ πρόσφατα είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σι Τζινπινγκ) κρατιέται “εκτός κάδρου”, ως μη κατονομαζόμενο θύμα τακτικών “εξαναγκασμού”.

Στο ίδιο δημοσίευμα, μεταφέρεται και η εκτίμηση Κινέζων ειδικών ότι στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και οι δύο πλευρές έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα, χωρίς καμιά τους να εκπληρώσει πλήρως τους πολεμικούς στόχους της, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται τώρα η προθυμία τους να συνεχίσουν τον πόλεμο. Η Ουκρανία, ειδικότερα, που δίνει αμυντικό αγώνα, δεν έχει τη διάθεση να αφήσει μεγάλο τμήμα της επικράτειάς της να παραμένει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, αλλά έχει φανεί ανίκανη να εγείρει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση, σημειώνουν οι ίδιοι ειδικοί. Και σε κάθε περίπτωση συμφωνούν ότι η επίθεση στο Κρεμλίνο συνιστά το ξεπέρασμα μιας “κόκκινης γραμμής”.

Όμως οι Global Times αισθάνθηκαν την ανάγκη να επανέλθουν στο ζήτημα και μάλιστα με κύριο άρθρο. Σε αυτό υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο η σημασία του περιστατικού στο Κρεμλίνο, το οποίο αποτελεί “σοκ και προειδοποίηση” για την ρωσική πλευρά, εφόσον το επίμαχο drone διέσχισε μεγάλη απόσταση μέχρι τον στόχο του, είτε εκτοξεύθηκε από το έδαφος της Ρωσίας είτε της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Song Zhongping, η ρωσική απάντηση θα λάβει τη μορφή ισχυρότερων πληγμάτων στην Ουκρανία, χωρίς να αποκλείεται πλέον και η στοχοποίηση του ίδιου του Ζελένσκι.

Ο Zhang Hong, ερευνητής του Ινστιτούτου Ρωσικών, Ανατολικοευρωπαϊκών και Κεντρασιατικών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στέκεται από την πλευρά του περισσότερο στο γεγονός ότι οι ασύμμετρες τακτικές αξιοποιούνται όλο και περισσότερο (πρβ. την πρόσφατη πυρπόληση από drones αποθήκης καυσίμων στην Κριμαία ή τον εκτροχιασμό εμπορικών τρένων στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας). Ο ίδιος σχολιάζει την αντίδραση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, η οποία αμφισβήτησε την ρωσική εκδοχή των περιστατικών, υποστηρίζοντας ότι “οι ΗΠΑ δεν έχουν μια σχετικά ορθολογική και ουδέτερη στάση και αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο στην προώθηση της ειρήνευσης και του διαλόγου”.

Όπως και αν έχει, οι Κινέζοι αναλυτές συμφωνούν ότι ο “αντιτρομοκρατικός” χαρακτήρας που αποκτά η ρωσική πολεμική προσπάθεια, αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, ανοίγοντας μια φάση περισσότερο απρόβλεπτη και με περισσότερες απώλειες.

Συνεπώς, η Κίνα βλέπει τις διπλωματικές της φιλοδοξίες να μπαίνουν στο “ψυγείο”. Και αυτό θα την υποχρεώσει να εκδηλώσει σαφέστερα τις πραγματικές της συμπάθειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας