Με πρόσχημα τις «ζώνες ασφαλείας» και την απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ συνεχίζει ανενόχλητο την πολιτική της γενοκτονίας των Παλαιστινίων
Υπό το πρόσχημα της δημιουργίας νέων «ζωνών ασφαλείας», το Ισραήλ συνεχίζει τον γενοκτονικό πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της κατάληψης μεγάλων περιοχών του παλαιστινιακού θύλακα και βυθίζοντας τους αμάχους σε μια νέα φάση λιμού. Παράλληλα, απειλεί τους Παλαιστίνιους ότι, αν δεν επιστραφούν οι όμηροι (η Χαμάς συμφώνησε στην απελευθέρωση πέντε Ισραηλινών ομήρων), το μακελειό θα συνεχιστεί. Περίπου 1.200 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 140.000 έχουν εκτοπιστεί από τις 18 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ έσπασε την εύθραυστη εκεχειρία του Ιανουαρίου και ξεκίνησε πάλι να βομβαρδίζει τον άμαχο πληθυσμό και τα νοσοκομεία της περιοχής. Από την έναρξη της σφαγής τον Οκτώβριο του 2023 περίπου 50.500 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός, αφού απέκοψε τη Ράφα από την υπόλοιπη Γάζα, διέταξε τους κατοίκους της ανατολικής περιοχής Σουτζάια και των γειτονικών περιοχών Αλ Τζαντίντα, Αλ Τούρκμαν, Τασμπέχ και Αλ Ζεϊτούν Αλ Σαρκί να τις εγκαταλείψουν, τονίζοντάς τους ότι «πρέπει να μεταβούν στα γνωστά καταφύγια στη δυτική πόλη της Γάζας», χωρίς να διευκρινίζει ποια είναι. Κατά τη διάρκεια προηγούμενων εντολών αναγκαστικής εκκένωσης οι Παλαιστίνιοι κλήθηκαν να μετακινηθούν σε καταφύγια σε περιοχές που είχαν οριστεί ως «ασφαλείς ζώνες», αλλά αυτές έγιναν αργότερα στόχος επιθέσεων.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχτηκε ότι ο στρατός κατακερματίζει τη Λωρίδα της Γάζας και εντείνει τις πιέσεις του προς τη Χαμάς προκειμένου «να την αναγκάσει να παραδώσει τους ομήρους». Ο υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς ανακοίνωσε ότι επεκτείνονται οι επιχειρήσεις ώστε ο στρατός να καταλάβει «μεγάλες ζώνες» της Λωρίδας της Γάζας, οι οποίες θα «ενσωματωθούν στις ζώνες ασφαλείας» του Ισραήλ.
Η επανέναρξη της στρατιωτικής επίθεσης έφερε τα παιδιά της Γάζας εκ νέου μπροστά σε έναν κύκλο φονικής βίας. Τουλάχιστον 322 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δέκα ημέρες στον παλαιστινιακό θύλακα σύμφωνα με τη UNICEF, η οποία διευκρίνισε ότι σε αυτά τα παιδιά περιλαμβάνονται και θύματα από την επίθεση της 23ης Μαρτίου, όταν το Ισραήλ βομβάρδισε την πτέρυγα χειρουργικών επεμβάσεων του νοσοκομείου Νάσερ στο νότιο τμήμα της Γάζας.
Τη στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα, σοκαριστικές είναι οι νέες πληροφορίες για Παλαιστίνιους αμάχους που χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες –γνωστή πρακτική των Ισραηλινών Δυνάμεων Αμυνας (IDF) που απαγορεύεται αυστηρά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο– που έφερε στη δημοσιότητα το Middle East Eye. Αξιωματικός που υπηρέτησε στις IDF αποκάλυψε ότι οι μονάδες Ισραηλινών στρατιωτών χρησιμοποιούν Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες τουλάχιστον έξι φορές τη μέρα. Τα άτομα αυτά, στα οποία οι Ισραηλινοί έχουν δώσει το παρατσούκλι «shawish», υποχρεώνονται να εισέλθουν σε σπίτια της Γάζας πριν από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσουν ότι δεν είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά. Ο αξιωματικός σημείωσε μάλιστα ότι, ενώ λέγεται πως ο ισραηλινός στρατός συνήθως χρησιμοποιεί σκύλους γι’ αυτές τις αποστολές, η έλλειψη σκύλων αποτελεί «ανεπίσημη δικαιολογία».
Πέρα από τα βόρεια σύνορα
Παράλληλα με την αιματοχυσία στη Γάζα, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο φυλακίων και οχυρώσεων στη Συρία και στον Λίβανο, εντείνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένη κατοχή σε τμήματα των δύο χωρών. Υποστηρίζει ότι θέλει να αποτρέψει μια πιθανή αιφνιδιαστική επίθεση, όπως αυτή της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023. Δεν έχει διευκρινίσει ωστόσο πόσο καιρό θα παραμείνουν οι δυνάμεις του στα εδάφη των γειτόνων του. Ο ισραηλινός στρατός έχει δημιουργήσει παρατηρητήρια, μονάδες στέγασης, δρόμους και υποδομές επικοινωνίας, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής και τα Ηνωμένα Εθνη.
Ειδικά στην αποστρατιωτικοποιημένη ουδέτερη ζώνη στη Συρία –δημιουργήθηκε μετά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973– οι ισραηλινές δυνάμεις όχι μόνο έχουν στήσει οδοφράγματα σε όλη την επικράτεια, αλλά έχουν αναπτυχθεί και πέρα από τη ζώνη αυτή. Επιπλέον, το Ισραήλ ανέφερε ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν σε πέντε μέρη στον νότιο Λίβανο, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν τις ισραηλινές κοινότητες σε περίπτωση επίθεσης. Αυτό αποτελούσε μέρος της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στο τέλος Νοεμβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, όμως η προθεσμία παρατάθηκε και οι δύο χώρες διεξάγουν νέες διαπραγματεύσεις.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, τα πράγματα ήρθε να ταράξει το «Qatargate». Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας (Σιν Μπετ) και η αστυνομία διεξάγουν έρευνα για μέλη του στενού κύκλου του Νετανιάχου έπειτα από καταγγελίες ότι διατηρούσαν στενές σχέσεις με την Ντόχα στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο.
Δύο πρώην σύμβουλοι του Νετανιάχου, οι Γιόναθαν Ούριχ και Ελι Φελντστάιν, συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για φερόμενη δωροδοκία από το Κατάρ. Μετά τη σύλληψή τους (ο Φελντστάιν αφέθηκε ελεύθερος σε κατ’ οίκον περιορισμό) κλήθηκε από τον εισαγγελέα για κατάθεση και ο ίδιος ο Νετανιάχου. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατήγγειλε «πολιτική έρευνα» και κατηγόρησε την αστυνομία πως πήρε «ομήρους» τους δύο συνεργάτες του, καθώς και ότι η σύλληψή τους αφορά προσπάθεια παρεμπόδισης της απόφασης απόλυσης του αρχηγού της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ.
Πριν από δύο εβδομάδες η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση Νετανιάχου να καθαιρεθεί ο Μπαρ. Ομως, κατόπιν προσφυγής, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την απαλλαγή από τα καθήκοντά του μέχρι να εξεταστεί η υπόθεση, έως την 8η Απριλίου. Αψηφώντας την απόφαση αυτή, ο Νετανιάχου επέλεξε τον Ελι Σαρβίτ, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου ναυτικού, ως νέο επικεφαλής της Σιν Μπετ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υπαναχώρησε ωστόσο μετά τις εσωτερικές αντιδράσεις αλλά και εκείνες της Ουάσινγκτον και ενός Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή. Σε επιστολή του προς το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Μπαρ αποκάλυψε ότι ο Νετανιάχου, που δικάζεται για διαφθορά, του είχε ζητήσει επανειλημμένα να ενημερώσει τους δικαστές ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται να καταθέτει τακτικά για λόγους ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου, καταζητούμενος από τον Νοέμβριο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όχι μόνο συνεχίζει να πράττει όσα του αποδίδονται στο ένταλμα σύλληψης, αλλά ταξιδεύει ανενόχλητος στην Ευρώπη –καταγγέλλεται μάλιστα ότι η Ελλάδα τού άνοιξε τον εναέριο χώρο της– όπου ο σύμμαχός του Βίκτορ Ορμπάν τού έστρωσε κόκκινο χαλί. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το ΔΠΔ τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της χώρας καλωσόρισε στη Βουδαπέστη τον Νετανιάχου. Ο Ορμπάν έχει επικρίνει άλλωστε το ένταλμα, χαρακτηρίζοντάς το «πολιτικά υποκινούμενο» και «αντισημιτικό», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουγγαρία δεν θα το εφαρμόσει.
Αρπάζουν γη
Η ισραηλινή επιθετικότητα δεν περιορίζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη η βία κλιμακώνεται με νέες εισβολές και καταστροφές ολόκληρων χωριών. Η ισραηλινή κυβέρνηση συνεργάζεται με τους εποίκους για να αρπάξει γη, να ισοπεδώσει τα σπίτια των Παλαιστινίων και να αναγνωρίσει τα παράνομα φυλάκια, ενισχύοντας περαιτέρω τον έλεγχο των οικισμών στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός και έποικοι εξοπλισμένοι με βαριοπούλες εισέβαλαν στα σπίτια στο μικρό χωριό Τζίνμπα, στους λόφους της νότιας Χεβρώνας, καταστρέφοντας τα πάντα. Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκε «επιχείρηση αναζήτησης όπλων» στο χωριό αυτό, αλλά δεν διευκρινίστηκε εάν βρέθηκαν, γιατί συμμετείχαν έποικοι στην επίθεση και γιατί ήταν απαραίτητο να καταστραφούν τα σπίτια 260 πολιτών.
Το Ισραήλ φαίνεται να επανασχεδιάζει τον χάρτη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Στις 21 Ιανουαρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιθέσεις του, ιδιαίτερα στον βορρά. Μπουλντόζες ισοπέδωσαν ολόκληρες κατοικημένες περιοχές, εκδιώκοντας τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους.
Χιλιάδες νεκροί
Από την έναρξη της συστηματικής καταμέτρησης το 2008, τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι τουλάχιστον 1.896 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις και εποίκους. Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2023, λίγες ώρες πριν από την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο αριθμός των νεκρών για το 2023 είχε ήδη αυξηθεί στους 198, ξεπερνώντας το σύνολο των 154 του 2022, και κατέστη το πιο θανατηφόρο έτος που είχε καταγραφεί. Από την έναρξη του πολέμου περισσότεροι από 900 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Οχθη.
Περίπου 700.000 Ισραηλινοί ζουν σε παράνομους οικισμούς στη Δυτική Οχθη. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ έχουν επικεντρωθεί κυρίως στις βόρειες επαρχίες Τζενίν και Τουλκαρέμ, οι οποίες διαθέτουν λιγότερους ισραηλινούς οικισμούς από την υπόλοιπη Δυτική Οχθη και υπήρξαν από καιρό κέντρα παλαιστινιακής αντίστασης, παράγοντας που εμπόδισε την προσάρτησή τους. Ως απάντηση, το Ισραήλ πραγματοποίησε σε αυτές τις περιοχές συστηματικές επιδρομές και κατεδαφίσεις μεγάλης κλίμακας, με στόχο να καταστείλει την αντίσταση και να εδραιώσει πλήρη έλεγχο.
Από τον Οκτώβριο του 2023 οι προσφυγικοί καταυλισμοί στη Δυτική Οχθη έχουν στοχοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι επιθέσεις εποίκων έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, ειδικά σε αγροτικές περιοχές κοντά σε φυλάκια οικισμών. Δρόμοι προς τις παλαιστινιακές κοινότητες έχουν αποκλειστεί, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και μέσα διαβίωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί πηγές νερού, αποκόπτοντας ζωτικούς πόρους για τις κτηνοτροφικές κοινότητες. Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2023 ο ισραηλινός στρατός επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στη μετακίνηση των Παλαιστινίων, με 793 σημεία ελέγχου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται στη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, διακόπτοντας το εμπόριο και απομονώνοντας τις κοινότητες.