Thomsen: Πολιτική κρίση μετά την ενδεχόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

2861
Thomsen

Ισχυρότατες ”βόμβες” εκτόξευσε σε παρέμβαση του από την Οξφόρδη, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, που δείχνουν τα απίστευτα μνημονιακά αδιέξοδα της χώρας και τις πολιτικές εκπλήξεις που μας αναμένουν στο άμεσο μέλλον.
Και ενώ όλοι νόμιζαν ότι ο κ. Paul Thomsen, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, βρίσκονταν στις Βρυξέλλες, εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων με τους υπουργούς κ.κ. Ευκ. Τσακαλώτο και Εφ. Αχτσιόγλου, ο Δανός… παράτησε τη δουλειά στη μέση και βρέθηκε στην Οξφόρδη για μία ομιλία σε φοιτητές με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο την Ελλάδα.
Η συμβολική αυτή κίνηση ερμηνεύτηκε από κάποιους παράγοντες ως μία ακόμη ενέργεια του Ταμείου από τη μία πλευρά να θέσει νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας και από την άλλη να τονίσει τις θέσεις αλλά και τις ενστάσεις του στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.
Ο Δανός πρώην ελεγκτής φρόντισε να τονίσει το παράδοξο της ελληνικής περίπτωσης, καθώς έχουν κλείσει μόνο οι πέντε από τις 16 αξιολογήσεις των προγραμμάτων και αμέσως μετά ακολουθούσε, σχεδόν πάντα, πολιτική κρίση καθώς τα μέτρα αποδυνάμωναν τις κυβερνήσεις. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η ελληνική περίπτωση εκτός από οικονομική ήταν και μία πολιτική κρίση και κρίση ιδιοκτησίας του προγράμματος, λόγω των παρενεργειών από τα μέτρα αλλά και της πλήρους έλλειψης συναίνεσης.
Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι οι φράσεις αυτές του Paul Thomsen δεν είναι καθόλου τυχαίες και δεν δείχνουν μόνο τις πολιτικές δυσκολίες για να κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά κυρίως προαναγγέλουν ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα συνδεθεί και από μια νέα πολιτική κρίση και από ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Ο Thomsen κατακεραύνωσε, επίσης, το ελληνικό φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι άνω του 50% των μισθωτών δεν καταβάλλουν φόρους, καθώς εξαιρούνται, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την πάγια απαίτηση του ΔΝΤ για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως μέσω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. Το ενδιαφέρον ρεπορτάζ ήρθε στο φως από τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, κ. Νίκο Φιλιππίδη.
Ο Thomsen συνομιλώντας με τους φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου επανέλαβε ότι υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις για συμφωνία στην αξιολόγηση και την ανάγκη να υπάρξουν εκ βάθρων αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και κυρίως στις κρατικές δαπάνες για τη συντήρησή του, υπογραμμίζοντας ότι αυτές ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ ενώ την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φθάνει στο 2%.
Απόλυτα αμετακίνητος παρέμεινε και σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επίτευξης, μακροπρόθεσμα, πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, επαναφέροντας την πρόταση του Ταμείου αυτό να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.
Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο, που έκανε ο Thomsen παρουσιάζοντας και σχετικό γράφημα, για υπερβολική προσαρμογή στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που χαρακτήρισε την Ελλάδα τη μοναδική χώρα όπου οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται περισσότερο από αυτούς που απασχολούνται στον περισσότερο ανταγωνιστικό και αποδοτικό ιδιωτικό τομέα.
Παρ’ όλα αυτά ο Thomsen δεν παρέλειψε να πει ότι οι κατώτατες συντάξεις και οι κατώτατοι μισθοί παραμένουν ψηλοί στην Ελλάδα και πάντως ψηλότεροι από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δείχνοντας τι μας αναμένει ακόμα!
Ο Δανός είχε έναν καλό λόγο ακόμη και για τον… κ. Τσίπρα, καθώς τόνισε ότι αυτή η ”αριστερή” κυβέρνηση έχει λάβει γενναίες αποφάσεις, που δεν συμβαδίζουν, πάντοτε, με το ακροατήριό της.
Όσο για το ελληνικό χρέος επανέλαβε ότι είναι μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι δεν φθάνουν μόνο οι μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει αυτό, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το αίτημα του Ταμείου για δραστική αναδιάρθρωση του χρέους.
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο κ. Τόμσεν για τις αντιστάσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τονίζοντας ότι έχουν πια χρονίσει και χρειάζεται διπλασιασμός της προσπάθειας για να ανοίξει μία κλειστή οικονομία.
Όσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, έκλεισε την ομιλία του με την άκρως δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλά ακόμα χρόνια ”βοήθειας” (μνημόνια) και ότι θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 20 χρόνια!

1 σχόλιο

  1. Δεν με παραξενεύει η στάση Πολ Τόμσεν.
    Ένας κλασσικός τεμπέλης και άξεστος.
    Υπηρετεί βήμα, βήμα και κατ΄εντολή το συσσωρευμένο χρηματικό κεφάλαιο που βρίσκεται στα χέρια πολύ λίγων μεγιστάνων του πλούτου με την υποστήριξη και των κρατών τους όταν έχουνε ζημιές και με καθαρά ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια υπέρ αυτώνμ των κεφαλαιούχων, όταν έχουνε κέρδη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας