Θολό τοπίο−Μπαινοβγαίνουν στη Βουλή κόμματα–Η αυτοδυναμία ΝΔ και μικρά κόμματα

854

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπαίνουν τα μικρά κόμμα 13 μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι αλλαγές που έγιναν στις λίστες έφεραν αντιδράσεις και εσωστρέφεια που θα φανεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Χάνει δυνάμεις ο Βελόπουλος

Ο Κυριάκος Βελόπουλος στην Ελληνική Λύση αντιμετωπίζει σοβαρή καθίζηση στα ποσοστά του κόμματός του που προέρχονται από τις διαρροές προς το κόμμα ΝΙΚΗ αλλά και το «πείραγμα» στις λίστες όπου έβαλε τον Σωτήρη Τζούμα, γνωστό επικοινωνιολόγο με άκρες στην Εκκλησία, πρώτο στο Νότιο Τομέα Αθήνας. Ενώ, να τονίσουμε ότι έφυγε από το κόμμα και ο Νίκος Νικολόπουλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

Το ΝΙΚΗ θα έχει απώλειες

Το κόμμα ΝΙΚΗ επίσης, αντιμετωπίζει αντιδράσεις για αλλαγές που έγιναν στις λίστες των ψηφοδελτίων όπως π.χ στη Λάρισα όπου έλαβε ένα μεγάλο ποσοστό, με τη Βασιλική Ζιάκα που πήρε 3.491 σταυρούς να βγαίνει από την πρώτη θέση για να μπει ένας στενός φίλος του Δημήτρη Νατσιού, ο Γιώργος Ρούντας ο οποίος κατέβηκε στις πρώτες εκλογές στην Κόρινθο! Αν και το ΝΙΚΗ φαίνεται να λαμβάνει σοβαρές διαρροές του Κ.Βελόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται ότι θα έχει και απώλειες λόγω αντιδημοκρατικών κινήσεων στο θέμα των ψηφοδελτίων.

Στελέχη των «Ελλήνων» σε όλες τις περιφέρειες

Επίσης, να πούμε ότι σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνουν και άλλα δεξιά κόμματα, όπως οι Σπαρτιάτες, το κόμμα που υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης και που υπάρχουν βασικές ενδείξεις ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την είσοδό του στην Βουλή. Ο Η. Κασιδιάρης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής αλλά και του κόμματος Ελληνες που αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο. Είναι σίγουρο ότι θα πάρει ποσοστά από τα δύο προαναφερόμενα κόμματα.

Θα πάρουν μικρό μερίδιο τα κόμμα Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου και της Λατινοπούλου

Επίσης, είναι σαφές ότι το μερίδιο τους θα πάρουν και άλλα κόμματα που κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές. Όπως το κόμμα «Πατριωτικός Συνασπισμός» των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου καθώς και άλλων κόμμάτων όπως οι «Ελεύθεροι Ξανά» του Φαίδωνα Βόβολη που έχουν μία καλή βάση στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και όχι μόνο. Επίσης, το δικό της κοινό έχει και η Αφροδίτη Λατινοπούλου που δημιούργησε το κόμμα «Φωνή Λογικής» και έχει ένα πυρήνα οπαδών στην Θεσσαλονίκη.

Θα κόψουν τα νέα κόμματα από τα παλιά

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα αυτά θα κόψουν μέχρι και 0,5 (ίσως και παραπάνω) από άλλα δεξιά κόμματα που έχουν κουράσει όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου. Γι’ αυτό, οι δημοσκόποι βλέπουν ότι δύσκολα θα μπει στην επόμενη Βουλή ο Κ.Βελόπουλος παρά το 4,45% που είχε λάβει. Επίσης, να πούμε την κόντρα που υπάρχει μεταξύ του Βασίλη Στίγκα (Σπαρτιάτες) με το Δημήτρη Νατσιό της ΝΙΚΗΣ. Ενδεχομένως, κάποιοι που ψήφισαν ΝΙΚΗ και ήταν ψηφοφόροι του κόμματος Έλληνες να ψηφίσουν τώρα τους Σπαρτιάτες που πλέον έχουν υποψήφιους-στελέχη των «Ελληνων» σε πολλές από τις εκλογικές περιφέρειες.

Μπορεί να έχουμε 8 κόμματα στην Βουλή αλλά μπορεί και 5

Όλο αυτό το ρευστό κλίμα στην Δεξιά παράταξη δείχνει ότι τα μικρά κόμματα θα είναι οι απόλυτοι ρυθμιστές των εκλογών. Αν μπορέσουν τα 3 κόμματα (Ελλ. Λύση, ΝΙΚΗ, Σπαρτιάτες) να μπουν στην Βουλή μπορεί να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλίμα για τη ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα. Θα έχουμε οκτακομματική βουλή και η ΝΔ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη. Από την άλλη, όμως, αυτές οι μετακινήσεις μπορεί να αποδυναμώσουν όλα τα κόμματα και κάποια να μην μπορέσουν να μπουν. Υπάρχει και το ακραίο σενάριο να μην μπει κανένα αν διαμοιραστούν οι δεξιοιί ψηφοφόροι σε όλα αυτά.

Η Πλεύση Ελευθερίας θα μπει στη Βουλή

Παράλληλα, στην Αριστερά βλέπουμε μια μεγάλη γκρίνια στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά και την αφαίμαξη στελεχών τα οποία τα υποβίβασε στις λίστες των ψηφοδελτίων για να βάλει «δικά» της πρόσωπα. Η Πλεύση Ελευθερίας παρουσιάζει μία δυναμική που έφτανε και το 5% αλλά μετά από αυτή την εσωστρέφεια, ενδεχομένως να μείνει σε μικρά νούμερα. Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να μένουν σχεδόν ή και να χάνουν ελάχιστες δυνάμεις. Όμως, πιθανότητα η Πλεύσης Ελευθερίας να μπει στη Βουλή διότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το ΣΥΡΙΖΑ και διότι δεν υπάρχει η τόσο μεγάλη διάσπαση ψηφοφόρων που υπάρχει στην Δεξιά. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι και οι διαρροές προς το ΚΚΕ που ενδέχεται να μεγαλώσει και άλλο το ποσοστό του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας