«Θέμα χρόνου» η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα – Σε πλήρη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός

647

Το «πράσινο φως» για τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα δόθηκε στον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό ΟικονομίαςΝιρ Μπαράκατ, ο οποίος αποκάλυψε στο ABC News πως είναι απλά «θέμα χρόνου» το «χτύπημα» εντός της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που επικρατεί παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

«Τα τούνελ της Χαμάς θα γίνουν το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου», δήλωσε ο Μπαράκατ, τονίζοντας ότι «θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας πίσω ζωντανούς…», με «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» την καταστροφή της Χαμάς.

Την ίδια ώρα, η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει αύριο Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες, ανέφερε ένα τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληφοροριών.

ΥΠΕΞ Ιορδανίας: «Φοβόμαστε τα χειρότερα»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, δήλωσε πως φοβάται ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα στον πόλεμο στη Γάζα», χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση.

Ειδικότερα, ο Αϊμάν Σαφάντι τόνισε ότι ο πόλεμος θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» και προέτρεψε να «προστατεύσουμε την περιοχή από τον κίνδυνο της επέκτασής του».

«Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις»

Παράλληλα, στο μέτωπο βρέθηκε για μια ακόμη φορά και ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου που συναντήθηκε εκ νέου με στρατιώτες των IDF κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και δήλωσε: «θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ολόκληρος ο λαός του Ισραήλ στέκεται πίσω σας και θα δώσουμε ένα ισχυρό πλήγμα στους εχθρούς μας για να πετύχουμε τη νίκη».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το Ynet, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε ότι «όσοι προσπάθησαν να βλάψουν το κράτος θα πληρώσουν το τίμημα με σκληρό τρόπο», στέλνοντας απειλητικά μηνύματα πολέμου.

«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι»

«Θα είμαστε ακριβείς, θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», διαμήνυσε στους στρατιώτες ο Γιοάβ Γκαλάντ, ενώ ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη για το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tsafrir Abayov / AP

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο χωρίς επιλογή»

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο “χωρίς επιλογή”. Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, τρομοκράτες επιτέθηκαν και δολοφόνησαν τους γονείς, τα παιδιά, τις γυναίκες και τους φίλους μας. Το κράτος του Ισραήλ θα εξαλείψει την οργάνωση της Χαμάς. Αυτή δεν θα είναι μια εύκολη εκστρατεία, θα είναι δύσκολη. Δεν θα διαρκέσει μια ή δύο μέρες – θα διαρκέσει λίγο», επισήμανε, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post.

«Το είπαμε την πρώτη μέρα το πρωί του Σαββάτου, δεν υπάρχει συγχώρεση. Μόνο η καταστροφή της Χαμάς και ό,τι σχετίζεται με τρομοκράτες και όποιον τους έστειλε. Θα χρειαστεί μια εβδομάδα, δύο εβδομάδες και ένας μήνας για την εξάλειψή τους. Σας ικετεύω κάθε τρομοκράτη που βλέπετε πυροβολήστε τον και σκοτώστε τον. Αυτή είναι η συμφωνία. Σας εμπιστευόμαστε και βασιζόμαστε σε εσάς. Όσοι βλέπουν τη Γάζα από μακριά θα τη δουν από μέσα», υπογράμμισε.

Tsafrir Abayov / AP

Στο μεταξύ, το Reuters αποκαλύπτει ότι οχτώ αξιωματούχοι χωρών της περιφέρειας της Μέσης Ανατολής και της Δύσης, δηλώνουν ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ «θα είναι απαράμιλλη στην αγριότητά της και σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα στο παρελθόν».

Συναγερμός στα σύνορα με τον Λίβανο

Την ίδια ώρα, σειρήνες εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς και στο νότιο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, τοπικό συμβούλιο στα σύνορα με τον Λίβανο καλεί τους Ισραηλινούς να βρουν καταφύγιο εν μέσω ανησυχιών για «περιστατικό ασφαλείας».

Το περιφερειακό συμβούλιο της Ανω Γαλιλαίας κάλεσε τους κατοίκους των Mas’ade, Manara, Margaliot και Yiftah να καταφύγουν σε ασφαλείς χώρους.

Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν

Μάλιστα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν (3:00 π.μ. ώρα Ελλάδας), καθώς είναι πολύ πιθανό ο πρόεδρος των ΗΠΑ να διαμηνύσει ότι ο πόλεμος μπορεί να έχει διάρκεια και να γίνει σφοδρότερος λόγω της χερσαίας επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα.

Παράλληλα, θα προειδοποιήσει εκ νέου το Ιράν να μην παρέμβει στην περιοχή και να μην προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο βοήθεια 100 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταιβάν.

Για ποιο λόγο τα αραβικά κράτη είναι τόσο απρόθυμα να δεχθούν Παλαιστινίους

Οι αραβικές χώρες φοβούνται ότι ο τελευταίος πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα μόνιμων εκτοπισμών από τη γη όπου οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να χτίσουν κράτος.

Η Αίγυπτος, το μοναδικό αραβικό κράτος που μοιράζεται σύνορα με τη Γάζα, και η Ιορδανία, που συνορεύει με τη Δυτική Όχθη, έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις κατά της εξώθησης των Παλαιστινίων να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Ο πρόεδρος Σίσι έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό οι Παλαιστίνιοι «να παραμείνουν σταθεροί και παρόντες στη γη τους», ενώ ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα προειδοποίησε κατά της όποιας απόπειρας «να εκτοπιστούν διά της βίας οι Παλαιστίνιοι από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη ή να προκληθεί ο εσωτερικός εκτοπισμός τους».

Για τους Άραβες και τους Παλαιστινίους, η ιδέα του να φύγουν ή να εκδιωχθούν από το έδαφος όπου θέλουν να εγκαθιδρύσουν κράτος θυμίζει τη «Nakba», ή την «καταστροφή, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν ή εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τον πόλεμο του 1948, που συνόδεψε την ίδρυση του ισραηλινού κράτους.

Το Ισραήλ αμφισβητεί τον ισχυρισμό ότι εκδίωξε τους Παλαιστινίους, λέγοντας ότι έχει δεχθεί επίθεση από πέντε αραβικά κράτη μετά τη δημιουργία του.

Περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι, ο μισός αραβικός πληθυσμούς αυτού που ήταν η υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη, έχασαν τα υπάρχοντά τους και εκτοπίστηκαν, πολλοί καταφεύγοντας σε γειτονικά αραβικά κράτη όπου παραμένουν οι ίδιοι και οι απόγονοί τους. Πολλοί ζουν ακόμα σε καταυλισμούς προσφύγων.

Ως εκ τούτου, πολλοί Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν θέλουν να φύγουν από τη Γάζα -από όπου αποχώρησε το Ισραήλ το 2005 ύστερα από κατοχή 38 ετών- παρά την κλιμάκωση της πρόσφατης σύγκρουσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας