Θέλουν να ξαναγράψουν την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα μέτρα τους!

1557

Μια εκδήλωση που καταγράφηκε μια κωμικοτραγική προσπάθεια, για την καθυστερημένη «ιστορική δικαίωση» της Δεξιάς μέσα από μια «νίκη», σε έναν «τρίτο γύρο αντάρτικου» στη φαντασία τους…

Μια κακή παράσταση ιστορικού αναθεωρητισμού, δόθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία στελεχών της Κυβέρνησης και του Στρατού, κατά την παρουσίαση της έκδοσης «Προσωπικό Αρχείο Αρχηγού ΕΔΕΣ Στρατηγού Ναπολέοντος Ζέρβα», τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, με ιστορικά έγγραφα και φωτογραφίες, χρήσιμης για τον ιστορικό-ερευνητή αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Εξαιτίας της πολιτικής και επαγγελματικής μου «διαστροφής», έβαλα το «ένδυμα περιπάτου» που προέβλεπε η πρόσκληση για μη στρατιωτικούς, και προσήλθα στην εκδήλωση, αν και με προδιέθετε άσχημα, αυτό το καθαρευουσιάνικο «Ναπολέοντος»…

 

Επρόκειτο να μιλήσουν, με το συντονισμό του δημοσιογράφου κ. Λάμπρου Καλαρρύτη, οι κ.κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός, Άγγελος Συρίγος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Για να πω την αλήθεια, πήγα για να παρακολουθήσω μια πιθανή ενδιαφέρουσα «επιστημονική αναμέτρηση» των δύο εκπροσώπων της δεξιάς κυβέρνησης με τον «αριστερόστροφο(;)» ιστορικό Νίκο Μαραντζίδη, για ένα θέμα «καυτή πατάτα», όπως είναι η Εθνική Αντίσταση, η αρχική συνεργασία και η σύγκρουση τελικά μεταξύ των δύο αντιστασιακών οργανώσεων με αντίθετο ιδεολογικό υπόβαθρο, ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.

Απογοητεύτηκα βέβαια από την – λόγω κόβιντ – απουσία του κ. Μαραντζίδη – αναγκαστική ή προσχηματική δεν έχει σημασία – που μου στέρησε τον λόγο για τον οποίο πήγα, αλλά παρέμεινα!

 

Σε ένα αμφιθέατρο κατάμεστο από επίσημες στρατιωτικές στολές Νο8 και λαμπερά κουστούμια, «τα όργανα άρχισαν νωρίς», με τον πρόλογο του συντονιστή δημοσιογράφου κ. Λάμπρου Καλλαρύτη:

 

«Λέγεται ότι η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Οι νικητές εκείνης της περιόδου έδειξαν μια πολιτική μεγαθυμία με αποτέλεσμα η παράταξη που έχασε, σταδιακά να ξαναγράψει την ιστορία, μονομερώς εκ των υστέρων, σε βαθμό που να αποτυπωθεί μονομερώς, διαστρεβλώνοντας εν πολλοίς τα ιστορικά γεγονότα και παράγοντας πολιτικά αποτελέσματα.

Τη μεγαθυμία αυτή, η παράταξη που έχασε, την εργαλειοποίησε στην πορεία, την έκανε πολιτική, σε πολλές περιπτώσεις, με τοξικά αποτελέσματα και με εθνικές προεκτάσεις.

Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου συνεχίζουν να παράγουν πολιτική και  αυτή η έκδοση αποτελεί αφετηρία για να ξαναγραφτεί η ιστορία, όχι με την κακή έννοια αλλά στη σωστή της  αντικειμενική ιστορική της βάση.

Όταν υπάρχουν στοιχεία η ιστορία πρέπει να ξαναγράφεται!!!

 

Με επιφωνήματα ενθουσιασμού του κοινού, τη σκυτάλη παρέλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Άδωνις Γεωργιάδης που συνέχισε παραληρηματικά, λέγοντας ότι:

«Στην Ελλάδα, ένας από τους μεγαλύτερους μύθους στους οποίους στηρίχθηκε η ηγεμονία της αριστεράς ήταν η μονοπώληση της Εθνικής Αντίστασης. Αυτό αποτελεί ιδρυτικό μύθο για την ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς και οτιδήποτε τον αμφισβητεί προκαλεί ρίγη στην πλευρά αυτή, καθόσον αλλάζει την εικόνα που οι περισσότεροι Έλληνες έχουν για το παρελθόν.

Ο Ζέρβας προσέφερε τα μέγιστα στην προστασία της Αστικής Δημοκρατίας και της Ελευθερίας των Ελλήνων, (σημείωση δική μας: αναφέρθηκαν με αυτήν ακριβώς τη σειρά σημασίας!!!) σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και ήταν πρωταγωνιστής στη δεύτερη φάση του εθνικού διχασμού μεταξύ αστικού καθεστώτος και κομμουνιστών και την τελική επικράτηση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Πολέμησε κατά των Γερμανών, των Ιταλών κατακτητών και των Τσάμηδων στην περιοχή της Θεσπρωτίας, αλλά και κατά των κομμουνιστών στη μάχη τους για να εγκαθιδρύσουν κομμουνιστικό καθεστώς σοβιέτ στην Ελλάδα».

 

Συνεχίζοντας ο Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής,  τ. Υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ, κ. Άγγελος Συρίγος, με ευγενή τρόπο, μεστό και ενδιαφέροντα πανεπιστημιακό λόγο, μίλησε για την έκδοση, επαινώντας «την αξία των εγγράφων που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, επικεντρώνοντας στις σελίδες 124 και 125, όπου παρουσιάζονται δύο αντικρουόμενες προκηρύξεις, μια του ΕΛΑΣ και μία του ΕΔΕΣ», που αντικατοπτρίζουν την ευκολία με την οποία εκείνη την ιστορική στιγμή, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, κατέληγαν σε εύκολα αν όχι αυθαίρετα συμπεράσματα, που διευκόλυναν τις πολιτικές τους επιδιώξεις και τους στόχους!

Αφού βέβαια, πρώτα αναγνώρισε τη συμβολή του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Εθνική Αντίσταση και τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραμάτισε ως η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση, κατέληξε στο γνωστό «επιχείρημα», ότι «το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έβλεπε όχι μόνο την αντίσταση κατά του κατακτητή, αλλά και την «επόμενη μέρα», δηλαδή το τι καθεστώς θα εγκαθιδρυθεί»…

 

Του διέφυγε ίσως ότι τη θέση του αυτή είχε «ακυρώσει» μόλις πριν λίγο ο κ. Γεωργιάδης, όταν ανέφερε ότι «ο Ζέρβας προσέφερε τα μέγιστα για την προστασία της Αστικής Δημοκρατίας ως πρωταγωνιστής στη μάχη μεταξύ αστικού καθεστώτος και κομμουνιστών και στην τελική επικράτηση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα».

 

Πίσω μου ακριβώς ένας τεράστιος τύπος με πλάτες Σβαρτσενέγκερ και κοντό κούρεμα, είπε στο διπλανό του:

-«Επιτέλους ακούγονται οι αλήθειες… τόσα χρόνια πέρασε η κόκκινη προπαγάνδα και εμείς είχαμε τον ύπνο του δικαίου…»

 

Τι να πούμε εμείς δυστυχώς;

Ότι αναπολούμε την περίοδο του Κώστα Καραμανλή, που η συντηρητική παράταξη ακολούθησε μια ισορροπημένη πολιτική διαχείριση της ιστορίας της πατρίδας μας, με κριτήριο την ανάδειξη των κοινών εθνικών αγώνων και ταυτόχρονα τη λεπτομερειακή μελέτη από τους ιστορικούς, με τρόπο που να μη διαιρεί, αλλά να ενώνει;

 

Τι ακριβώς προσπαθούν να κάνουν όλοι αυτοί που επιχειρούν τον ιστορικό αναθεωρητισμό και οι δημοσιογράφοι που τους ακολουθούν πιστοί στο παλιό «Ο.Φ.Α. – Όπου Φυσάει ο Άνεμος»;

Να πάρουν καθυστερημένη ρεβάνς στην Ιστορία, ξαναγράφοντάς την, μειώνοντας και λερώνοντας ένδοξες ημέρες ελληνικής αντίστασης κατά των κατακτητών και βάζοντάς τα όλα αυτά στο «κρεβάτι του Προκρούστη»;

Οι αναθεωρητικές-ρεβανσιστικές κορώνες που ακούστηκαν στην εκδήλωση, αμαύρωσαν την ιστορική αξία αυτού του λευκώματος και μαζί και την αξιέπαινη επιστημονική εργασία που οδήγησε σ’ αυτή την έκδοση.

Αλλοίμονο, αυτός ο κατήφορος του «σαρανταέναταεκατό», από ότι φαίνεται δεν έχει τέλος…

 

Και λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το 2022, το Πολεμικό Μουσείο, θέλοντας να αξιοποιήσει το πολύτιμο υλικό του προσωπικού αρχείου του Στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και να τιμήσει την επέτειο των 80 χρόνων από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, μιας μεγαλειώδους στιγμής της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, αποφάσισε να παραχωρήσει στον Εκδοτικό Οίκο Βεργίνα 200 έγγραφα, από τις δεκάδες χιλιάδες του συνόλου, ώστε να εκδοθεί ένα θεματικό λεύκωμα.

Το λεύκωμα περιλαμβάνει 200 επιλεγμένα Έγγραφα – Επιστολές της περιόδου 1942-1944 και 23 προσωπικές φωτογραφίες του Στρατηγού Ζέρβα, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Το υλικό προέρχεται από το φωτογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου.

Επιμελητές του έργου: Ιωάννης Β. Αθανασόπουλος, ιστορικός – Επιστημονικός Σύμβουλος Πολεμικού Μουσείου και Θεοφάνης Βλάχος, ιστορικός – Επιμελητής Ιστορικού Αρχείου Πολεμικού Μουσείου.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας