Πρόκειται για τα 4 Γεράκια της Αποκάλυψης που για τους δικούς τους λόγους θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Βρίσκονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού με τις πιο επικίνδυνες δυνάμεις να βρίσκονται στις ΗΠΑ.
Και είναι εκείνοι που περισσότερο από τους άλλους 3 είναι σε θέση να προκαλέσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στον Donald Trump.
Κίνδυνος θάνατος για την υπόθεση ειρήνη είναι το λεγόμενο Κόμμα του Πολέμου που ενσωματώνει τα 4 Γεράκια της Αποκάλυψης και έχει στόχο τη μεγιστοποίηση των κερδών του στρατιωτικού – βιομηχανικού συμπλέγματος σε ΗΠΑ -ΕΕ.
Ποιες δυνάμεις θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις τους
για να συνεχιστεί ο πόλεμος;
1). Volodymyr Zelensky
Έχει τα περισσότερα να χάσει, αντιμετωπίζοντας όχι μόνο τον περιορισμό της βοήθειας της Δύσης και την απώλεια της εξουσίας αλλά και τον κίνδυνο για τη ζωή του από ακραίες δυνάμεις που τον βοηθούν να διατηρήσει το καθεστώς του.
Περίπου οι μισοί Ουκρανοί τάσσονται υπέρ των εδαφικών παραχωρήσεων στη Ρωσία, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος ενώ οι Ουκρανοί πολίτες αποδοκιμάζουν με ένταση τις πολιτικές του Zelensky, ο οποίος θα χάσει τις εκλογές, όποτε και εάν αυτές διεξαχθούν.
Όταν ρωτήθηκε για τις εδαφικές παραχωρήσεις της Ουκρανίας, ο Trump δήλωσε ότι ο Zelensky «θα κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο».
«Αλλά, ξέρετε, το ποσοστό αποδοχής του είναι πολύ χαμηλό, τουλάχιστον», πρόσθεσε με νόημα ο Trump.
Ήταν μία δήλωση του Αμερικανού προέδρου, η οποία προκάλεσε την έκρηξη Zelensky.
Ο Zelensky θα μπορούσε να σαμποτάρει την ειρήνη με τους εξής τρόπους:
α) απορρίπτοντας τις πρωτοβουλίες του Trump
β) κάνοντας μια συμφωνία για ενίσχυση από άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ
γ) κάνοντας μια προβοκάτσια για να δικαιολογήσει τη συνέχιση του πολέμου, κάτι που έγινε με επιτυχία την άνοιξη του 2022 για να ενισχυθεί η δυτική υποστήριξη.
2.) ΕΕ – Ηνωμένο Βασίλειο -Κόμμα πολέμου
Αναμφισβήτητα πρωταγωνίστησαν σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη της Ουκρανίας και είναι οι κύριοι δικαιούχοι του πραξικοπήματος του Maidan του 2014.
Οι χώρες της ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να αναλάβουν τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για στήριξη του ουκρανικού καθεστώτος.
Αυτό θα κόστιζε στην Ευρώπη 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg Economics.
Είναι χαρακτηριστική η οργή με την οποία αντιμετώπισαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την άτυπη εκκίνηση της διαπραγμάτευσης με την επικοινωνία Trump – Putin.
«Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από την πλάτη μας δεν θα λειτουργήσει.
Οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί επίσης η Ουκρανία και η Ευρώπη να είναι μέρη της», δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kaja Kallas.
«Γιατί τους δίνουμε στη Ρωσία όλα όσα θέλουν ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;» διερωτήθηκε η Kallas.
«Είναι κατευνασμός. Δεν λειτούργησε ποτέ.
Οποιαδήποτε γρήγορη λύση είναι μια βρώμικη συμφωνία», είπε η Kallas.
Και η Γαλλία επίσης προειδοποιεί κατά της «ειρήνης μέσω αδυναμίας».
Ο στρατός της Λιθουανίας είπε επίσης ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ζήσει με την «ψευδαίσθηση ότι ο Trump και ο Putin θα βρουν τη λύση για όλους μας», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Dovile Sakaliene.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου – δύο παραδοσιακών συμμάχων – βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, μετά και τις επιθέσεις του Elon Musk στον Βρετανό πρωθυπουργό Keir Starmer για θέματα δημοσίας τάξης και δικαιοσύνης με αφορμή τους βιασμούς κοριτσιών από μετανάστες.
Ο Μusk ευθέως είχε κατηγορήσει τον Starmer για συγκάλυψη.
Κόμμα Πολέμου: Επίθεση στον Trump,πίεση στον Zelensky
Εξάλλου τις τελευταίες ώρες επιτίθεται με σφοδρότητα στον Donald Trump το Κόμμα του Πολέμου που ενσωματώνει και τα 4 Γεράκια της Αποκάλυψης.
Προσπαθεί να παίξει με την υπερηφάνεια του προέδρου των ΗΠΑ, ώστε τελικά να ανατρέψει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και να λάβει σκληρή στάση κατά της Ρωσία.
Επίσης πιέζει τον Zelensky να αρνηθεί στον Trump
την προτεινόμενη μορφή της συμφωνίας, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσε να συνίσταται στη διακοπή του πολέμου στην πρώτη γραμμή.
Οι ουκρανικές αρχές δεν θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο με όρους που έρχονται σχεδόν σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες εκκλήσεις τους.
Ωστόσο, υπό την πίεση του Trump, ο Zelensky μπορεί να αμφιταλαντευτεί και να αποδεχτεί τους όρους που προτείνει η Ουάσιγκτον.
Τα βρετανικά ΜΜΕ ζητούν ευθέως από το Κίεβο να συνεχίσει τον πόλεμο, ακόμη κι αν ο Trump αρνηθεί να παράσχει αμερικανική βοήθεια, υπολογίζοντας στο γεγονός ότι το περιθώριο ασφαλείας θα είναι αρκετό για άλλους έξι μήνες.
Όσον αφορά τον Zelensky, το «κόμμα του πολέμου» τον ωθεί να κάνει ένα εξαιρετικά ριψοκίνδυνο βήμα.
Η άρνηση στον Trump θα σήμαινε μεγάλο κίνδυνο τερματισμού όλης της αμερικανικής βοήθειας ενώ ο πόλεμος δεν θα είχε τελειώσει.
3.) Κογκρέσο των ΗΠΑ
Χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου, ο Trump δεν θα είναι σε θέση να άρει τις κυρώσεις στη Ρωσία, ούτε να σταματήσει πλήρως την αποστολή χρημάτων και όπλων στην Ουκρανία.
Μόνο το Κογκρέσο μπορεί να εγκρίνει ή να μπλοκάρει νέα πακέτα βοήθειας.
Εάν οι Δημοκρατικοί και ακόμη και μια μερίδα Ρεπουμπλικάνων που ανήκουν στο «κόμμα του πολέμου» (σ.σ. υπάρχουν πολλοί) συνεργαστούν, τα σχέδια του Trump να ασκήσει πίεση στο Κίεβο θα μπορούσαν να ματαιωθούν.
4.) Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ
Μετά την πρώτη εκλογή Τrump το 2016, στοιχεία του Βαθέος Κράτους, από τη CIA και το State Department μέχρι κορυφαίους αξιωματούχους όπως ο Mike Pompeo και ο John Bolton, σαμποτάρισαν με επιτυχία την ατζέντα του, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας του Trump να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Στην πρώτη του θητεία, o Trump κατέληξε όχι μόνο να εντείνει τις αντιρωσικές κυρώσεις και να ενταχθεί στους διπλωματικούς πολέμους απέλασης, αλλά ενέκρινε αποστολή όπλων για την Ουκρανία το 2017.
Το Βαθύ Κράτος έχει τις δικές του ιδέες για τη «σωστή» τροχιά για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Το 2020, ο απεσταλμένος του Trump για τη Συρία, Jim Jeffrey, πρόσφερε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της Ουάσιγκτον.
Καυχιόταν για το πώς αυτός και το επιτελείο του συσκότισαν και κάλυψαν το πραγματικό μέγεθος του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στη Συρία και αγνόησαν τις απαιτήσεις του προέδρου να αποσύρει τα στρατεύματα.
Στην Ουκρανία, όπου τα στρατηγικά, στρατιωτικά και οικονομικά διακυβεύματα είναι πολύ υψηλότερα, είναι εγγυημένο ότι το Βαθύ Κράτος θα προσπαθήσει να σαμποτάρει τον Trump.
Όταν το Βαθύ Κράτος παγίδεψε τον Trump
Στα τέλη του 2018, ο Donald Trump διέταξε την άμεση αποχώρηση σχεδόν όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία εντός 90 ημερών.
Επανέλαβε την εντολή τον Οκτώβριο του 2019.
Αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες των ΗΠΑ παραμένουν στη Συρία μέχρι σήμερα, παρά τις εκτελεστικές αποφάσεις του προέδρου.
Ο Jeffrey, απερχόμενος ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία και ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για τον δυτικό συνασπισμό κατά του ISIS, παραδέχτηκε ειλικρινά ότι ο ίδιος και τα μέλη του επιτελείου του σκόπιμα έκρυψαν το πραγματικό μέγεθος του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στη Συρία από τον Trump.
«Πάντα παίζαμε παιχνίδια για να μην ξεκαθαρίσουμε στην ηγεσία μας πόσα στρατεύματα είχαμε εκεί», αποκάλυψε ο Jeffrey.
«Τι αποχώρηση από τη Συρία; Δεν υπήρξε ποτέ αποχώρηση από τη Συρία», τόνισε ευθαρσώς ο βετεράνος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις επανειλημμένες εντολές του Trump στα τέλη του 2018 και στη συνέχεια ξανά το 2019 να φέρει τα αμερικανικά στρατεύματα στις ΗΠΑ.
«Όταν η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία ήταν αρκετά σταθερή αφού νικήσαμε το ISIS, ο Trump ήθελε να αποχωρήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση, αποφασίσαμε στη συνέχεια να βρούμε πέντε καλύτερα επιχειρήματα για το γιατί έπρεπε να μείνουμε. Και τα καταφέραμε και τις δύο φορές.
Αυτή είναι η ιστορία», καυχήθηκε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Πρόσθεσε ότι ο πραγματικός αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία σήμερα είναι «πολύ περισσότεροι» από τους εκτιμώμενους 200-400 που ο Trump συμφώνησε να αφήσει πίσω το 2019 για να «ασφαλίσει» τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας και να αποτρέψει να πέσουν στα χέρια της συριακής κυβέρνησης ή των τρομοκρατ