Όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο των Τραμπ και Νετανιάχου στη Γάζα για «εκκαθάριση» του μαρτυρικού θύλακα από τους Παλαιστίνιους κατοίκους του

Από την επανέναρξη των αιματηρών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, στις 18 Μαρτίου -μετά την κατάρρευση της πρώτης φάσης της κατάπαυσης του πυρός- ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει δεκάδες υποχρεωτικές «εντολές εκκένωσης» στη Γάζα.
Πλέον καλύπτουν το 64% του αιματοβαμμένου παλαιστινιακού θύλακα, ενόσω το Ισραήλ δημιουργεί υποτιθέμενες «ζώνες ασφαλείας», καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερα εδάφη.
Προτού αναχωρήσει για την τετραήμερη επίσκεψή του στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν –αψηφώντας το διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου- ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της χώρας του δημιουργούν τον «Άξονα Μοράγκ».
Η ονομασία παραπέμπει σε έναν πρώην παράνομο οικισμό εβραίων εποίκων, που βρισκόταν μεταξύ των πόλεων Ράφα και Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου 3-4 χιλιόμετρα από τα νότια σύνορά της.
Πρακτικά ο νέος άξονας τέμνει οριζόντια τον παλαιστινιακό θύλακα, σχεδόν παράλληλα με τον λεγόμενο «Διάδρομο Φιλαδέλφου», που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο και τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις αρνούνται να εγκαταλείψουν.
«Τεμαχίζουμε τη Λωρίδα της Γάζας και αυξάνουμε την πίεση βήμα-βήμα, ώστε να μας δώσουν τους ομήρους μας», διακήρυξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Το αποτέλεσμα είναι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι, που έχουν ήδη υποστεί πολλαπλούς εσωτερικούς εκτοπισμούς, να μην βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο σε έναν θύλακα υπό βομβαρδισμό, αποκλεισμό και πολιορκία.
«Πουθενά και κανείς δεν είναι ασφαλής στη Γάζα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζόναθαν Γουίταλ, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για τα παλαιστινιακά εδάφη.
«Αυτές οι εκκενώσεις δεν πληρούν τις απαιτήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογραμμίζει το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR).
«Η βίαιη μεταφορά συνιστά έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υπενθυμίζει.
Αλλά ποιός ακούει;
Κατοχή 2.0
Το Τελ Αβίβ δεν έχει καταστήσει σαφές πόση παλαιστινιακή γη στη Γάζα θέλει να καταλάβει ή εάν στοχεύει σε μόνιμη στρατιωτική κατοχή στον θύλακα, δέκα χρόνια μετά τη μονομερή ισραηλινή απόσυρση από την περιοχή.
Τώρα έχει φτιάξει «ζώνες ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζα και εντός του θύλακα, χωρίζοντας τον βορρά από την Πόλη της Γάζας με τον «διάδρομο Μεφαλσίμ», απομονώνοντας τον βορρά από τον νότο με τον κεντρικό «διάδρομο Νετζαρίμ» και πλέον αποκόβοντας τον νότο με τον «Άξονα Μοράγκ».
Μια «ανθρωπιστική ζώνη» υπάρχει μόνο στα νοτιοδυτικά παράλια της Γάζας, που προ του πολέμου χαρακτηριζόταν «η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου» και πλέον αποτελεί την κόλαση επί γης.
Οι Ισραηλινοί μπλοκάρουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας -πριν καν αρχίσουν τη νέα φάση της στρατιωτικής εισβολής κατηγόρησαν τη Χαμάς ότι τη χρησιμοποιούσε ως «βασική πηγή εσόδων».
Επιχειρώντας να μοχλεύσει την ανθρώπινη απόγνωση, η κυβέρνηση Νετανιάχου ενθαρρύνει διαδηλώσεις κατά της Χαμάς, όπως αυτή που έγινε προ ημερών στον βορρά, στην κατεστραμμένη Μπέιτ Λαχίγια, με κεντρικό σύνθημα: «φτάνει με τους πολέμους».
«Καλώ τους κατοίκους της Γάζας να δράσουν τώρα για να εξαλείψουν τη Χαμάς και να επιστρέψουν όλους τους ομήρους», ήταν το τελευταίο μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Ισραέλ Κατς.
«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος».
Δεδομένων όμως των μεθοδεύσεων του Τελ Αβίβ, καθώς και της Ουάσιγκτον, κανείς πια δεν πιστεύει σε αυτή την προοπτική.
Αντίθετα, οι φόβοι εντείνονται για πλήρη ισραηλινή κατοχή και μόνιμο εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
«Φαίνεται ότι ο Νετανιάχου δεν θα σταματήσει τον πόλεμό του στη Γάζα μέχρι να φύγουμε», είπε στο πρακτορείο Reuters ένας Παλαιστίνιος, που έχει ήδη εκτοπιστεί οκτώ φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο.
Βαφτίζοντας τον βίαιο εκτοπισμό «εθελούσια έξοδο»
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ήδη ανακοίνωσε σχέδια… διευκόλυνσης του μαζικού εκτοπισμού, βαφτίζοντάς τον «εθελούσια έξοδο» Παλαιστινίων από τη Γάζα των 50.000 νεκρών και των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων που δίνουν μάχη επιβίωσης κάθε ημέρα, ώρα και στιγμή.
Ένα ειδικό τμήμα έχει δημιουργηθεί στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.
Ισραηλινές ΜΚΟ το χαρακτηρίζουν «παραδοχή εγκλήματος πολέμου».
Αποτελούμενο από αξιωματούχους υπουργείων και υπηρεσιών ασφαλείας, το εν λόγω τμήμα έχει ως αποστολή να «ενθαρρύνει» τη μετεγκατάσταση Παλαιστινίων της Γάζας στο εξωτερικό, παρέχοντας «πακέτα» ταξιδιού μέσω θαλάσσιας, αεροπορικής ή χερσαίας διαδρομής.
Σύμφωνα με το δίκτυο Channel12, ήδη «100 κάτοικοι της Γάζας έφυγαν από τη Λωρίδα την Τρίτη 25 Μαρτίου, πιθανότατα για να εργαστούν στον κατασκευαστικό τομέα στην Ινδονησία».
Χώρα, σημειωτέον, με την οποία το Ισραήλ δεν έχει καν διπλωματικές σχέσεις…
Το ρεπορτάζ του ισραηλινού δικτύου έκανε λόγο για πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου, υπό την επίβλεψη του συντονιστή της ισραηλινής κυβέρνησης στα κατεχόμενα, στρατηγού Γκασάν Αλιάν.
Όμως αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση έως τώρα, γράφει ο παναραβικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Daraj.
«Εν μέσω του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου, οικογένειες Παλαιστινίων έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν σιωπηρά τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς τυμπανοκρουσίες από τα ΜΜΕ και μέσω του ισραηλινού ελέγχου εμπορικού περάσματος Κερέμ Σαλόμ», αναφέρει επικαλούμενο πηγές.
«Φεύγουν για την Ευρώπη και άλλες χώρες, επωφελούμενοι από άνευ προηγουμένου διευκολύνσεων των ισραηλινών αρχών, που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν μέσω του αεροδρομίου Ραμόν στη Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, αφού εξασφαλίσουν την επανένωση με συγγενείς πρώτου βαθμού».
«Σύμφωνα με πηγές, αυτές οι οικογένειες αντιμετώπιζαν χρόνια απόρριψης και αναβλητικότητας, μέχρι που έλαβαν ξαφνικά έγκριση να εγκαταλείψουν τη Γάζα, σε μια κίνηση που έθεσε πολλά ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους αυτών των ισραηλινών διευκολύνσεων»….

Παλαιστίνιοι στα αποκαΐδια ισραηλινής επίθεσης σε καταυλισμό εκτοπισμένων, στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 3 Απριλίου (REUTERS/Hatem)
Από αιματοβαμμένη Γάζα, μεσανατολική… «Ριβιέρα»
Αυτό το ισραηλινό σχέδιο -που στηρίζουν με θέρμη οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Μπενιαμίν Νετανιάχου- δεν είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία.
«Θα εφαρμόσουμε το Σχέδιο Τραμπ, το σχέδιο εθελοντικής μετανάστευσης. Αυτή είναι η στρατηγική μας, δεν το κρύβουμε και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε οποιαδήποτε στιγμή», διακήρυξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου.
Αναφερόνταν στην πρόσφατη εξωφρενική ιδέα του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα, ανάληψη του ελέγχου του παλαιστινιακού θύλακα από τις ΗΠΑ και τη μετατροπή του σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι το εν λόγω σχέδιο θα μπορούσε να ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση.
Οι κυβερνήσεις Νετανιάχου και Τραμπ έχουν απορρίψει, εν τω μεταξύ, την αραβική αντιπρόταση για πενταετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, ύψους 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς εκτοπισμό των κατοίκων της και με επαναφορά του ελέγχου του θύλακα από την Παλαιστινιακή Αρχή.
Τώρα «ο Νετανιάχου προσπαθεί να δημιουργήσει έναν συνασπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών, που θα υποστηρίξουν το σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα», ανέφερε πηγή στους Times of Israel, τονίζοντας ότι το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί και κατά τη συνάντησή του, αυτή την εβδομάδα, με τον φιλοτραμπικό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.
Τούτων λεχθέντων, δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ανωνύμως στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ζητήσει από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ να βρει χώρες που θα ήταν πρόθυμες να δεχτούν μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, με σχετικές συνομιλίες να έχουν ήδη διεξαχθεί με τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, στο μαστιζόμενο από συγκρούσεις και τη φτώχεια Κέρας της Αφρικής.