Μεγάλες ρωγμές εμφανίζονται εκ νέου στη συνοχή του ΝΑΤΟ με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να εκφράζει τις ανησυχίες του για το σχέδιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να ανοίξει γραφείο διασύνδεσης στο Τόκιο.
Αξίζει να σημειωθεί πώς η Κίνα χαρακτήρισε τις ενστάσεις Macron ως «νηφάλια και γενναία» κίνηση καθώς οι ανησυχίες του απηχούν τις θέσεις και ανησυχίες και άλλων κρατών – μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Είναι κράτη, που αντιτίθενται στην ηγεμονική ατζέντα των Αμερικανών και την πρόθεσή τους να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ στην Ασία και τον Ειρηνικό, όπου οι Ευρωπαίοι δεν έχουν απολύτως κανένα συμφέρον τους ενώ τους επιβαρύνει υπερβολικά.
Σε έντονη αντίθεση με τον «ορθολογισμό» της Γαλλίας, η Ιαπωνία σύρεται από το άρμα των ΗΠΑ στον στόχο περιορισμού της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή, παρατηρούν οι Global Times.
Η γεωγραφία σκοτώνει
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ιαπωνία όχι μόνο θα αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική και αντίθεση από άλλες περιφερειακές χώρες αλλά και θα τεθεί στην πρώτη γραμμή των επιθέσεων εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις.
Οι ενστάσεις Macron στο γραφείο διασύνδεσης του ΝΑΤΟ στο Τόκιο οφείλεται στην πεποίθηση ότι η διατλαντική συμμαχία θα πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένη στη δική της περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, ανέφεραν οι Financial Times.
Ο Macron τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επεκτείνει την εμβέλειά του πέρα από τον Βόρειο Ατλαντικό και πρόσθεσε:
«Αν… πιέσουμε το ΝΑΤΟ να διευρύνει το φάσμα και τη γεωγραφία, θα κάνουμε ένα μεγάλο λάθος».
Τι ετοιμάζει το ΝΑΤΟ
Η απόρριψη του σχεδίου επέκτασης από τη Γαλλία έχει περιπλέξει τις πολύμηνες συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία του πρώτου φυλακίου της συμμαχίας σε Ασία-Ειρηνικό, ανέφεραν οι Financial Times επικαλούμενοι οκτώ πηγές με γνώση του ζητήματος.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Macron πολλές χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού εξέφρασαν επανειλημμένα τις ανησυχίες τους για την εξάπλωση του ΝΑΤΟ στην Ασία.
Μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης φοιτητών ο πρωθυπουργός της Καμπότζης Hun Sen είπε χαρακτηριστικά: «Το ΝΑΤΟ υπάρχει μόνο στη Δύση και τώρα φαίνεται να εμπλέκεται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού σε διάφορες δραστηριότητες, προκαλώντας ανησυχίες στην ASEAN (Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας)».
Κληθείς να σχολιάσει την ηχηρή παρέμβαση Macron, ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε ότι η αρνητική στάση των χωρών της περιοχής στην εξάπλωση του ΝΑΤΟ είναι δεδομένη.
«Οι περισσότερες χώρες αντιτίθενται στην εμφάνιση στρατιωτικών συμμαχιών στην περιοχή.
Δεν θέλουν την εξάπλωση του ΝΑΤΟ στην Ασία.
Δεν θέλουν ένα αντίγραφο της αντιπαράθεσης της Συμμαχίας στην Ασία. Και σίγουρα δεν θα επιτρέψουν να επαναληφθεί ψυχρός ή θερμός πόλεμος στην Ασία.
Η Ασία βρίσκεται πέρα από το γεωγραφικό εύρος του Βόρειου Ατλαντικού και δεν χρειάζεται ένα αντίγραφο του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, είδαμε το ΝΑΤΟ να έχει την τάση να πηγαίνει ανατολικά σε αυτήν την περιοχή, να παρεμβαίνει στις περιφερειακές υποθέσεις και να υποκινεί συγκρουσιακές καταστάσεις.
Τι ετοιμάζει πραγματικά το ΝΑΤΟ;» διερωτήθηκε ο Wang.
Μιλώντας στην 20η Διάσκεψη για την Ασφάλειας Shangri-La στη Σιγκαπούρη, ο Κινέζος υπουργός Εθνικής Άμυνας Li Shangfu προειδοποίησε επίσης ότι οι προσπάθειες να πιέσουν για νατοϊκές (συμμαχίες) σε Ασία-Ειρηνικό είναι ένας τρόπος απόσπασης χωρών, που θα βύθιζαν την περιοχή σε μία δίνη διενέξεων και συγκρούσεων.
Σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ – Αντιδρά η Ευρώπη, στηρίζει την «αντιπολίτευση» Macron
«Είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι ΗΠΑ θέλουν το ΝΑΤΟ να επεκταθεί στην Ασία-Ειρηνικό.
Έχει ήδη μια στρατιωτική συμμαχία με ευρωπαϊκές χώρες για να περιορίσει τη Ρωσία στη Δύση και θέλει μια σταθερή πολυμερή στρατιωτική συμμαχία στην Ανατολή για να εμποδίσει την Κίνα», δήλωσε στους Global Times ο Song Zhongping, Κινέζος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
«Ο άξονας του ΝΑΤΟ στην Ασία προφανώς λειτουργεί για την ηγεμονία των ΗΠΑ, αλλά τι υπάρχει για τα άλλα μέλη;» διερωτήθηκε.
Απηχώντας τις θέσεις του Song ο Lü Xiang, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, είπε στους Global Times ότι και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να έχουν την ίδια άποψη με τη Γαλλία, αλλά πιθανότατα δεν έχουν το σθένος να αντιπαρατεθούν δημόσια με τις ΗΠΑ.
Η «αντιπολίτευση» του Macron, εν μέρει για να δείξει τη διπλωματική ανεξαρτησία της Γαλλίας, σημαίνει ότι αυτές οι χώρες θα σταθούν ενάντια στην «εγωιστική» ατζέντα των ΗΠΑ, είπε ο Lü.
Επεσήμανε επίσης ότι εφόσον οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται εγκλωβισμένες στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, η επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ένα υπερβολικό οικονομικό και στρατιωτικό βάρος για αυτές.
Τον Δεκέμβριο του 2022, αξιωματούχοι στη Γερμανία απέσυραν την προηγούμενη υπόσχεσή τους να επενδύσουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα, λέγοντας πως αυτός ο αμυντικός προϋπολογισμός θα καλυφθεί μόνο μέχρι το 2025.
Αυτή η αλλαγή θεωρείται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street Journal, ως «κίνδυνος» για τον άξονα του ΝΑΤΟ στην Ασία.
Τα σκληρά αντίμετρα της Κίνας
Ο Wang Wenbin είπε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης (6/6) ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει καθαρό μυαλό και πως η Ιαπωνία πρέπει επίσης να έχει σωστή κρίση που είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα της περιφερειακής σταθερότητας και ανάπτυξης και να μην οδηγηθεί σε αποφάσεις που ναρκοθετούν την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών ή πλήττουν την περιφερειακή ειρήνη.
Σε μια συνέντευξή του στο CNN τον Μάιο, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi είπε πώς η Ιαπωνία δεν είναι μέλος της συνθήκης του ΝΑΤΟ αλλά η κίνηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να ανοίξει γραφείο στο Τόκιο στέλνει ένα μήνυμα ότι οι εταίροι της Συμμαχίας Ασίας-Ειρηνικού συμμετέχουν επί της ουσίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Lü πιστεύει ότι το γραφείο του Τόκιο, εάν ανοίξει, θα διαδραματίσει μόνο «συμβολικό ρόλο» βραχυπρόθεσμα, ωστόσο το γεγονός πώς η Ιαπωνία λειτουργεί ως υποτελής των ΗΠΑ, καλώντας μη ασιατικές δυνάμεις στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού και πυροδοτώντας αντιπαραθέσεις, θα δεχθεί σφοδρή κριτική από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Ο John Pang, πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος της Μαλαισίας και ανώτερος ερευνητής στην Ακαδημία Perak, υποστήριξε ότι η διάδοση των στρατιωτικών δομών που μοιάζουν με το ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι ξεκάθαρα επεκτατική κίνηση.
Η παρανόηση της έννοιας ασφάλεια απλώς είναι το πρόσχημα για ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση.
Αυτός ο φαύλος κύκλος δημιουργεί έναν αγωγό πολέμου για το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα.
Για να αντιμετωπίσει την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στην Ασία, ο Song Zhongping, είπε ότι η Κίνα πρέπει να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες με τις γειτονικές της χώρες, για να τους εξηγήσει τη… συνωμοσία του ΝΑΤΟ.
Η Κίνα θα πρέπει επίσης να λάβει σκληρά αντίμετρα σε οποιαδήποτε πρόκληση από το ΝΑΤΟ και να καταστήσει σαφές στις χώρες που θα συρθούν στο άρμα των ΗΠΑ, πώς θα αντιμετωπίσουν την οργή του Πεκίνου.