Θάλασσα αυθαιρεσίας με γιγάντια πλωτά φωτοβολταϊκά 100 χιλιάδων στρεμμάτων!!!

1336
Αφού γέμισε η στεριά με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά δεκάδων χιλιάδων μεγαβάτ, τώρα στο στόχαστρο μπαίνει και η θάλασσα και μάλιστα στις ήδη επιβαρημένες περιοχές του Ευβοϊκού και νότια της Βοιωτίας ● Αν το έργο «προχωρήσει» θα καταληφθεί τόσο μεγάλη επιφάνεια θάλασσας που δεν αποκλείεται να ξεσπάσει και επιχειρηματική ναυμαχία με το λόμπι των ιχθυοκαλλιεργειών!

Σαν να μη φτάνει που κάλυψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμμάτα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, τώρα θέλουν και τη θάλασσα. Και μάλιστα σε δύο περιοχές ήδη επιβαρημένες από κάθε λογής εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και από την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών στο εγγύς μέλλον.

Ο λόγος για την αίτηση χορήγησης Βεβαίωσης Παραγωγού που κατατέθηκε στις 6 Ιουλίου προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την εγκατάσταση φαραωνικών πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) που θα σκεπάσουν την επιφάνεια της θάλασσας στον Βόρειο και Νότιο Ευβοϊκό κόλπο και στον κόλπο της Δομβραίνης στις νότιες ακτές της Βοιωτίας.

Πρόκειται για ένα τριπλό χωροταξικά έργο που εκτείνεται σε 3 περιφερειακές ενότητες (Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας) και 4 δήμους (Δομοκού, Θηβαίων, Κύμης-Αλιβερίου και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας), με ισχύ 11.650 MW ή 11,6 γιγαβάτ! Εφόσον αδειοδοτηθούν, τα πλωτά φωτοβολταϊκά θα καταλάβουν και θα σκεπάσουν την επιφάνεια της θάλασσας σε έκταση 31,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, 57,2 τ.χλμ. στον Νότιο Ευβοϊκό και 6,9 τ.χλμ. στον κόλπο της Δομβραίνης ή σε συνολικά 95.600 στρέμματα.

Είναι ενδεικτικό ότι επί συνόλου 30.000 στρεμμάτων του κόλπου της Δομβραίνης ζητείται να καταληφθεί περίπου το 25% της επιφάνειάς του από τα πλωτά φωτοβολταϊκά, όχι και τόσο ανοιχτά των βοιωτικών παραλιών (Βαθύ, Αϊ-Γιάννης, Αϊ-Νικόλας και Αλυκή).

Επάνω, απεικόνιση της θαλάσσιας έκτασης που θα καταλάβουν τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε βόρειο και νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Κάτω, απεικόνιση της θαλάσσιας έκτασης που θα καταλάβουν τα πλωτά φωτοβολταϊκά στον κόλπο της Δομβραίνης στις νότιες ακτές της Βοιωτίας

Και αυτά σχεδιάζονται δίχως να υπολογίζεται ότι σήμερα από αυτές τις περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, τις θάλασσες των οποίων λιμπίζεται το λόμπι των φωτοβολταϊκών, ιδιαίτερα στη Βοιωτία και την Εύβοια, παράγονται μόνο από τους εγκατεστημένους αιολικούς σταθμούς 2.110 MW, δηλαδή το 43% του συνόλου στη χώρα. Και ότι η περιβαλλοντική επιβάρυνση αυτών των περιοχών με νέους αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς και μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν αφήνει καμία προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης άλλα και όρων βιωσιμότητας.

Και ακόμη, δίχως να υπολογίζεται η περαιτέρω υποβάθμιση που πρόκειται να υποστούν αυτές οι περιοχές με τη σχεδιαζόμενη κατάληψη 22.000 θαλάσσιων στρεμμάτων από ιχθυοκαλλιέργειες σε σχεδόν ολόκληρο τον Ευβοϊκό κόλπο, από το Μαρμάρι μέχρι τους Ωρεούς, σε 15 ζώνες ανάπτυξης – λόγος για τον οποίο έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σύλλογοι και φορείς της Εύβοιας.

Στον δε κλειστό από νησίδες κόλπο Δομβραίνης, αν και είναι περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, για την οποία εκκρεμεί η ανάρτηση και η ολοκλήρωση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, σχεδιάζεται η ανάπτυξη νέων μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών. Μάλιστα, στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) για την περιοχή Βουρλιά Βοιωτίας για κάποιο ύποπτο λόγο οι νόμιμοι οικισμοί Αλυκή και Αγιος Νικόλας έχουν διαγραφεί από τον χάρτη, με αποτέλεσμα ο κόλπος να εμφανίζεται ερημικός.

Ετσι, δεδομένης της μεγάλης επιφάνειας της θάλασσας που επιδιώκεται να καταληφθεί, στους τρεις κόλπους δεν θα είναι απίθανο ένα ξέσπασμα ανταγωνιστικού πολέμου συμφερόντων μεταξύ του λόμπι των φωτοβολταϊκών και αυτού των ιχθυοκαλλιεργειών.

Πέραν αυτού, η χωροθέτηση και η αδειοδότηση αυτού του έργου δεν εδράζεται στις πρόνοιες και στους κανόνες κάποιου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, όπου θα έπρεπε να προβλέπονται τα κριτήρια εγκατάστασης και περιοχές αποκλεισμού. Και στο πλαίσιο της όποιας εναπομείνασας λογικής, δεν μπορεί να υλοποιηθεί πριν από την ολοκλήρωση και τη θέσπιση του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο, όπως υποχρεούται η χώρα μας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί θέσπισης πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (2014/89/Ε.Ε.) και για τη θαλάσσια στρατηγική (2008/56/ΕΚ).

Κάτοικοι και φορείς του Δήμου Θηβαίων από την περιοχή του κόλπου της Δομβραίνης αντιλήφθηκαν στις 18 Ιουλίου τη σχετική ανάρτηση για το έργο στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, πέντε μέρες μετά τη γνωστοποίησή της και όταν η σχετική δημόσια διαβούλευση έληγε στις 28 Ιουλίου. Ωστόσο κινητοποιήθηκαν γρήγορα και ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο Θηβαίων που σε συνεδρίασή του στις 27 Ιουλίου τάχθηκε κατά της υλοποίησης του έργου και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην κατάθεση αντιρρήσεων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο φορέας υλοποίησης του φαραωνικού έργου των πλωτών αιολικών, η «Ενεργειακή Στρατηγική Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Περιορισμένης Ευθύνης». Πρόκειται για μια εταιρεία που συστάθηκε στις 22 Μαΐου, μόλις δύο μήνες πριν από την ανάρτηση της αίτησής της στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, και έχει «συνεταιριστικό κεφάλαιο» μόλις 1.500 ευρώ! Σε ό,τι αφορά το περί «ενεργειακής κοινότητας», στην εταιρική της σύνθεση μετέχουν τρία φυσικά πρόσωπα με το ίδιο επώνυμο και 15 Μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες μέτοχοι των οποίων εμφανίζονται τα ίδια φυσικά πρόσωπα.

Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στον αδειοδοτικό κύκλο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Ιουνίου, εκτός του προαναφερόμενου, υπάρχει και το έργο για πλωτά φωτοβολταϊκά, ισχύος 7 γιγαβάτ, της εταιρείας «Δυτικός Ενεργειακός Κόμβος Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας Περιορισμένης Ευθύνης» στην Αμφιλοχία. Πρόκειται για μια εταιρεία, επίσης με τη μορφή «ενεργειακής κοινότητας», που συστάθηκε στις 30 Μαΐου και δεν εμφανίζει το παραμικρό κεφάλαιο. Ως εταίροι της εμφανίζονται τα ίδια τρία φυσικά πρόσωπα που μετέχουν και στην προηγούμενη εταιρεία.

Κι όμως, αυτές οι δύο εταιρείες –κατ’ επίφαση ενεργειακές «κοινότητες»– αν και υπέβαλαν μόνο δύο από τα 206 αιτήματα για νέες μονάδες τον Ιούνιο, εμφανίζονται ικανές να υλοποιήσουν έργα συνολικής ισχύος 18,6 γιγαβάτ, όταν τα υπόλοιπα 203 έργα του σχετικού καταλόγου έχουν συνολική ισχύ περίπου 4 γιγαβάτ.

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας