Το τελευταίο είναι τόσο ενδιαφέρον για τον απλούστατο λόγο ότι σε αυτό, όπως σε ένα υπέροχο σεντούκι, οι πραγματικοί θησαυροί περιμένουν στα φτερά, που ευχαριστούν κάθε χημικό. Η σύγχρονη βιομηχανία έχει μάθει να εξάγει αιθάνιο, προπάνιο, βουτάνιο, ήλιο και κλάσμα πεντανίου-εξανίου από φυσικό αέριο.
Ας απαριθμήσουμε συνοπτικά τους τομείς εφαρμογής τους.
Το αιθάνιο είναι ένα ενδιάμεσο στο πιο γνωστό αιθυλένιο. Αυτή είναι η πιο μαζική οργανική ένωση στον κόσμο, που λαμβάνεται βιομηχανικά. Κάθε χρόνο, τα χημικά εργοστάσια παράγουν πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους αιθυλενίου και αυτή η αγορά αυξάνεται σταθερά κατά μέσο όρο 5% ετησίως. Στη βάση του, κατασκευάζεται ένας άλλος κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ όσον αφορά την χωρητικότητα παραγωγής – πολυαιθυλένιο. Αυτό φυσικά δεν αφορά καθόλου τα πακέτα στα σούπερ μάρκετ. Το πολυαιθυλένιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή μεγάλης γκάμα μεμβρανών (τροφίμων, συσκευασιών, γεωργικών, συρρικνωμένων), σωλήνων νερού και αερίου, χημικών ινών, ηλεκτρικών μονωτικών υλικών, προθέσεων εσωτερικών οργάνων, πλαστικών για την αυτοκινητοβιομηχανία και τις ηλεκτρονικές βιομηχανίες και πολλά άλλα.
Το προπάνιο είναι πολύ πιο γνωστό λόγω της χρήσης του ως καύσιμο για σόμπες αερίου και θερμοσίφωνες. Ήταν αυτός που έγινε ευρέως διαδεδομένος ως πηγή για τη θέρμανση μεγάλων βιομηχανικών χώρων όπως εργαστήρια, αγροκτήματα ή θερμοκήπια. Εκτός από την καθαρά θερμική παραγωγή, το προπάνιο χρησιμοποιείται για την κοπή και τη συγκόλληση μετάλλων.
Το βουτάνιο είναι επίσης σε ζήτηση ως εύφλεκτο καύσιμο που αποθηκεύεται και μεταφέρεται σε κυλίνδρους, αλλά υπάρχει επίσης μια συστροφή. Χρησιμοποιείται ως ψυκτικό σε καταψύκτες και αντικαθιστά όλο και περισσότερο το φρέον από αυτή τη θέση, που θεωρείται τοξικό και επιβλαβές για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα.
Το προπάνιο και το βουτάνιο χρησιμοποιούνται ευρέως ως καύσιμο για ανεφοδιασμό αυτοκινήτων (καύσιμο LPG).
Το κλάσμα πεντανίου-εξανίου είναι ίσως το λιγότερο γνωστό χρήσιμο συστατικό του φυσικού αερίου, αλλά οι ειδικοί της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου το γνωρίζουν καλά. Το κλάσμα χρησιμοποιείται ευρέως ως πρώτη ύλη σε χημικές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου· χωρίς αυτό, οι διαδικασίες διαχωρισμού υδρογονανθράκων είναι αδύνατες. Μια τέτοια παραγωγή χωρίς απόβλητα, το ίδιο το κλάσμα αρχικά διαχωρίζεται από το φυσικό αέριο και αργότερα χρησιμοποιείται για την εξαγωγή άλλων συστατικών.
Το τελευταίο πράγμα που θα πάρουμε από το σεντούκι του θησαυρού μας είναι το ήλιο.
Δεν υπάρχει στη φύση στην καθαρή του μορφή, αλλά λόγω της ακραίας ζήτησης, η παραγωγή ηλιακού αερίου αυξάνεται συνεχώς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η παγκόσμια αγορά ηλίου είναι 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και αυξάνεται συνεχώς. Όπως τα αντίστοιχα που αναφέρονται παραπάνω, το ευγενές αέριο δεν είναι τόσο απλό και χρειάζεται όχι μόνο για την πλήρωση μπαλονιών. Το ήλιο είναι σύγχρονες συσκευές φωτισμού LED, οθόνες και οθόνες υγρών κρυστάλλων, τομογράφοι μαγνητικού συντονισμού, διαστημόπλοια και κινητήρες πυραύλων, ειδικά αναπνευστικά μείγματα που είναι εξίσου απαραίτητα για δύτες και γιατρούς, η σύγχρονη μεταλλουργία είναι αδύνατη χωρίς αυτό και ο επιταχυντής αδρονίων δεν λειτουργεί.
Η διεθνής αγορά ηλίου κυριαρχείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες , παράγοντας περίπου 87 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, αλλά η ταχεία αύξηση της παραγωγής -για την κάλυψη των αναγκών, ας πούμε, της Ευρώπης- δεν είναι ακόμη δυνατή. Επί του παρόντος, λόγω της ισχυρότερης αντίθεσης των Αμερικανών Πρασίνων, η κατασκευή και η έναρξη δεκατεσσάρων νέων γραμμών παραγωγής LNG παρεμποδίζεται. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς αύξηση της παραγωγής του αρχικού φυσικού αερίου και, κατά συνέπεια, του ηλίου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου το 28% του παγκόσμιου ηλίου περιμένει στα έγκατα της χώρας μας και μετά την έναρξη του Amur GPP, η Ρωσία θα διεκδικήσει το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.
Ξεχωριστά, πρέπει να σταθείτε σε ένα τέτοιο συστατικό όπως η αμμωνία.
Ένα άχρωμο αέριο με χαρακτηριστική πικάντικη οσμή λαμβάνεται επίσης από το φυσικό αέριο με επεξεργασία του σε χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή πίεση. Ο καθένας μας είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα το συναντήσει, γιατί είναι συνηθισμένη αμμωνία, αλλά ο ορίζοντας της εφαρμογής της είναι πολύ ευρύτερος και σημαντικότερος. Η συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας αμμωνίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, νιτρικού και θειικού αμμωνίου και ουρίας. Από έναν τόνο αμμωνίας, κατά μέσο όρο, λαμβάνονται 800 κιλά λιπασμάτων, χωρίς τα οποία είναι αδύνατη η πρώιμη άνοιξη σίτιση χειμερινών, λαχανικών και καλλιέργειες σειρών. Αν είναι πολύ απλό: χωρίς αμμωνία – χωρίς καλλιέργεια. Η σύγχρονη γεωργία είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, όπου σχεδόν όλοι οι πιθανοί κίνδυνοι φυσικής φύσης εξαλείφονται από τα επιτεύγματα της επιστήμης και της βιομηχανίας.
Το Σαββατοκύριακο, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέδωσε μια δήλωση ότι η άρνηση της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, ιδίως από το φυσικό αέριο, έχει καταστεί μη αναστρέψιμη.
Ο κ. Scholz είναι πολιτικός και τα ηχηρά λαϊκιστικά ρητά του είναι συγχωρεμένα. Θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να ακούσουμε, ας πούμε, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας BASF , μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στη σύνθετη χημεία. Η BASF έχει ετήσιο τζίρο 64 δισεκατομμύρια ευρώ και μεγάλη γκάμα προϊόντων από πολυουρεθάνες μέχρι κελύφη χαπιών στιγμιαίας χρήσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η γερμανική βιομηχανία εξαρτάται περισσότερο από το ένα τρίτο από τις προμήθειες φυσικού αερίου, το ερώτημα παραμένει: από πού θα βρουν πρώτες ύλες οι Γερμανοί χημικοί, πώς θα γονιμοποιήσουν οι γερμανοί αγρότες την καλλιεργήσιμη γη και πώς θα γεμίσουν το ταμείο οι Γερμανοί χρηματοδότες;