«Τέλος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»-Συγκλονίζει η µαρτυρία της ακτιβίστριας Κ.Σάδερλαντ από τη Γάζα

533

Επισκεφθήκαµε καταυλισµούς όπου τα λύµατα τρέχουν ανάµεσα στις σκηνές, είδαµε βουνά από στερεά απόβλητα…». Με αυτές αλλά και µε πολλές άλλες σκληρές εικόνες περιγράφει την αφόρητη κατάσταση που έχει δηµιουργηθεί στη Λωρίδα της Γάζας ένα χρόνο µετά την έναρξη του πολέµου του Ισραήλ η Κίρστεν Σάδερλαντ, συντονίστρια ανθρωπιστικών προγραµµάτων στην ActionAid, η οποία πρόσφερε τις υπηρεσίες της στη χειµαζόµενη περιοχή.

Ωστόσο, όσα περιγράφει από την εµπειρία της η Κίρστεν Σάδερλαντ είναι σοκαριστικά. «Πρόκειται για πόλεµο κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζει προτού αρχίσει να απαριθµεί τα τεράστια προβλήµατα που αντιµετωπίζει συνολικά ο πληθυσµός της Γάζας, δίνοντας µάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα στις δυσκολίες µε τις οποίες αναµετράται ο γυναικείος πληθυσµός.

Βλέπεις µια θάλασσα από σκηνές»

«Επισκεφθήκαµε καταυλισµούς όπου τα λύµατα τρέχουν ανάµεσα στις σκηνές και όπου το δίκτυο αποχέτευσης, όπου λειτουργεί ακόµη, υπερχειλίζει επειδή δεν µπορεί να αντιµετωπίσει την τεράστια πυκνότητα του πληθυσµού. Είδαµε επίσης βουνά από στερεά απόβλητα, που συγκεντρώνονται λόγω της αδυναµίας µεταφοράς τους σε χώρους υγειονοµικής ταφής, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές ενεργών µαχών» τονίζει περιγράφοντας µια κατάσταση άθλιων συνθηκών ζωής.

«Οι σκηνές είναι κατασκευασµένες από ό,τι υλικά έχουν βρει οι άνθρωποι ή ό,τι µπόρεσαν να πάρουν µαζί τους όταν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πολλές είναι φτιαγµένες από πλαστικά φύλλα ή µάλλινες κουβέρτες, και σε αυτές τις ζεστές καλοκαιρινές θερµοκρασίες η θερµοκρασία µέσα στις σκηνές είναι εξαιρετικά υψηλή. Κάνει πολλή ζέστη και έχει πολλή υγρασία. Οι µεσαίες και νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας στεγάζουν τώρα έως και 1 εκατ. ανθρώπους σε µια περιοχή µήκους 20 χιλιοµέτρων και πλάτους τεσσάρων χιλιοµέτρων. Βρεθήκαµε στην περιοχή Αλ Μαουάσι του Χαν Γιουνίς και πλέον βλέπεις µια θάλασσα από σκηνές. Οπου κι αν κοιτάξεις δεν υπάρχει ούτε ένας χώρος που να είναι άδειος. Το έδαφος στη Γάζα είναι αµµώδες, οπότε είναι πολύ δύσκολο να κινηθεί κανείς µέσα στους καταυλισµούς, ειδικά για τα άτοµα µε αναπηρία» σηµειώνει η Κίρστεν Σάδερλαντ.

Αφόρητες οι προκλήσεις για τις γυναίκες

«Είδαµε γυναίκες να πλένουν τα ρούχα στο χέρι σε ένα περιβάλλον όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε νερό. Τις είδαµε να περιµένουν σε µεγάλες ουρές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε συλλογικά αποχωρητήρια και ντους και τις είδαµε να κουβαλούν κανάτια για να µεταφέρουν νερό από τα σηµεία υδροδότησης στις σκηνές τους. Συναντήσαµε γυναίκες και κορίτσια που µας είπαν πόσο εξαιρετικά δύσκολο είναι να ζεις στις σκηνές. ∆εν υπάρχει ιδιωτικότητα, υπάρχει συνωστισµός, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύµα. Εχουµε δει γυναίκες να ψήνουν ψωµί µε το χέρι σε µικρούς πήλινους φούρνους µέσα στις σκηνές τους στις ζεστές θερµοκρασίες του καλοκαιριού. Είδαµε γυναίκες και κορίτσια να περιµένουν σε ουρές για να λάβουν ζεστά γεύµατα από τις κοινοτικές κουζίνες. Αυτό που µας είπαν οι γυναίκες και τα κορίτσια µε τα οποία συναντηθήκαµε είναι ότι υπάρχει σοβαρή ανάγκη για προϊόντα προσωπικής υγιεινής, όπως σαπούνι, σαµπουάν και προϊόντα εµµήνου ρύσεως. Η έλλειψη πρόσβασης σε νερό αλλά και σε είδη προσωπικής υγιεινής δηµιουργεί σοβαρή κρίση υγείας µέσα στους καταυλισµούς, µε έξαρση των µεταδοτικών ασθενειών» τονίζει η Κίρστεν Σάδερλαντ.

Σε εκτενή έκθεση της ActionAid που δηµοσιεύτηκε την περασµένη εβδοµάδα σχετικά µε τις οδυνηρές επιπτώσεις του πολέµου σε βάρος του γυναικείου πληθυσµού περιγράφονται λεπτοµερώς οι σοβαρές προκλήσεις που αντιµετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, από τον αυξηµένο κίνδυνο έµφυλης βίας έως το βαθύ ψυχολογικό τραύµα, και η εξαιρετική ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν καθηµερινά καθώς προωθούν την ανάκαµψη της κοινότητας και υπερασπίζονται τη δίκαιη ειρήνη. Στα βασικά της ευρήµατα η έκθεση επισηµαίνει τους εξής τοµείς όπου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήµατα: αόρατη συναισθηµατική και ψυχολογική επιβάρυνση, αύξηση της έµφυλης βίας, κίνδυνος σεξουαλικής βίας, αναγκαστικών γάµων και εκµετάλλευσης, απώλεια ασφαλών χώρων και υποστήριξης για θέµατα φύλου και σοβαρή κρίση µαιευτικής περίθαλψης. Ειδικά ως προς το τελευταίο ζήτηµα εξαιρετικής σοβαρότητας ο Αντνάν Ράντι, γιατρός στο νοσοκοµείο Αλ Αουντα στη Γάζα, ανέφερε: «Εχει σηµειωθεί απότοµη αύξηση του ποσοστού των κυήσεων υψηλού κινδύνου, επιπλοκές που σχετίζονται µε πρόωρο τοκετό, αύξηση των αποβολών και προβλήµατα όπως λοιµώξεις, σήψη, αιµορραγία και άλλα».

«Συνεργαζόµαστε µε τις παλαιστινιακές οργανώσεις στις οποίες ηγούνται γυναίκες για να διασφαλίσουµε ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια που πλήττονται από τον πόλεµο έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες προστασίας και υγείας που χρειάζονται. Σε αυτές συµπεριλαµβάνονται η πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, σε ασφαλείς χώρους στους καταυλισµούς και σε βασικά είδη προσωπικής υγιεινής και αξιοπρέπειας. Πολλές γυναίκες µάς είπαν ότι ποτέ στη ζωή τους δεν περίµεναν να ζήσουν έτσι και σε αυτές τις συνθήκες. Πρόκειται για πόλεµο κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» τονίζει στην αναφορά της η Κίρστεν Σάδερλαντ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας