Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, καθώς η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου του ΝΑΤΟ τη Ρωσία έρχεται ολοένα και πιο κοντά.
Έγγραφα από το Πεντάγωνο που δημοσιεύθηκαν στον Telegraph, αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να αποθηκεύσουν τα όπλα στις εγκαταστάσεις της RAF στο Σάφολκ.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν στην αεροπορική βάση πυρηνικές κεφαλές έως και τρεις φορές μεγαλύτερες από τη φονική βόμβα της Χιροσίμα, σύμφωνα με τα συμβόλαια προμήθειας.
Οι Βρετανοί απαλλάχθηκαν από τους πυρηνικούς πυραύλους των ΗΠΑ το 2008, αφού η απειλή του Ψυχρού Πολέμου αποτελούσε πια μακρινό παρελθόν.
Πλέον, μετά από τη σχετική απόφαση των δύο υπουργείων άμυνας οι οι εγκαταστάσεις της Raf αναμένεται να δεχθούν βόμβες βαρύτητας B61-12 που έχουν μεταβλητή απόδοση έως 50 κιλοτόνους.
Τα σχετικά αποκαλυπτικά έγγραφα, στη βάση δεδομένων προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν σχέδια για μια «πυρηνική αποστολή» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί «επικείμενα» στη βάση της RAF.
Το Πεντάγωνο έχει δεχθεί επανειλημμένα ερωτήσεις σχετικά με τις εικασίες για έναν νέο «κοιτώνα ασφαλείας», αλλά αρνείται συνεχώς να σχολιάσει.
Οι πρώτες υποψίες ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να μετακινήσουν τα πυρηνικά τους, κινήθηκαν ήρθε όταν δημοσιεύθηκαν τα έγγραφα του προϋπολογισμού πέρυσι.
Έδειξε ότι το Πεντάγωνο έχει παραγγείλει νέο εξοπλισμό για τη βάση, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών ασπίδων που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του στρατιωτικού προσωπικού από επιθέσεις σε «υψηλής αξίας περιουσιακά στοιχεία».
Επισημαίνεται ότι η RAF Lakenheath διοικείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ βάσει βρετανικών κανονισμών και νόμων εδώ και δεκαετίες.
Η συμφωνία επιτρέπει στις ΗΠΑ να έχουν μια βάση για πυρηνικά όπλα που μπορούν να αναπτυχθούν από μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να σταθμεύσουν δύο μοίρες των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο RAF Lakenheath του Σάφολκ.
Η επιστροφή όπλων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέρος μιας τεράστιας ώθησης του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των πυρηνικών του εγκαταστάσεων σε όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή κλιμάκωση των μαχών.
Σε τροχιά ολοκληρωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία η Ευρώπη
Αυτή η κίνηση δεν είναι διόλου τυχαία τόσο ως προς τη στρατηγική της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και της Ευρώπης ευρύτερα, που επιδιώκουν την όξυνση απέναντι στη Ρωσία και, προοπτικά, μια ολοκληρωτική σύγκρουση.
Η Δύση έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση για να δράσει μετά την αύξηση των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πιέσεων από Ιράν και Βόρεια Κορέα – και οι δύο σύμμαχοι της Μόσχας.
Ταυτόχορνα, ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν επίσης αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Houthis της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή επιτίθεται σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με οποιαδήποτε μορφή σύνδεσης με το Ισραήλ, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.
Επίσης, η σχετική εξέλιξη έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου ένας ανώτατο στέλεχος του ΝΑΤΟ από το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την επιστράτευση καθώς διαφαίνεται η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer κάλεσε τη Δύση «να προετοιμαστεί για μια εποχή πολέμου», προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ «χρειάζεται μια πολεμική μεταμόρφωση».
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής μεταξύ των αρχηγών άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Bauer τόνισε: «Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι σε όλο το φάσμα.
«Πρέπει να έχετε ένα σύστημα για να βρείτε περισσότερους ανθρώπους αν πρόκειται για πόλεμο, είτε συμβαίνει είτε όχι. Μετά μιλάτε για επιστράτευση, εφέδρους ή στρατολογία», εξήγησε.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι είμαστε σε ειρήνη. Και γι’ αυτό εμείς [οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ] προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία», κατέληξε ο ναύαρχος κατά την τοποθέτησή του.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του βρετανικού στρατού Sir Patrick Sanders, προειδοποίησε τον «λαό της Βρετανίας» να προετοιμαστεί «να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου με τη Ρωσία».
Ειδικότερα, ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων κάλεσε τις βρετανικές αρχές να «κινητοποιήσουν το έθνος» για να προετοιμαστούν για πόλεμο με τη Ρωσία, σε ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Λονδίνο.
Αν και δεν υποστηρίζει τη γενικευμένη επιστράτευση, ο Sanders τόνισε την ανάγκη για μια «αλλαγή διακόπτη» στο μυαλό του βρετανικού κοινού ώστε να είναι «ψυχολιγικά έτοιμο» για μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η ομιλία του Sanders απηχούσε παρόμοιες εκκλήσεις από άλλους δυτικούς στρατιωτικούς ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους της άμυνας, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ενός μεγάλου πολέμου μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως μετά το ξέσπασμα του πολέμου με την Ουκρανία, οι σχέσεις της Ρωσίας με γειτονικές της, νατοϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων τα βαλτικά κράτη, η Μολδαβία και η Πολωνία, έχουν επιδεινωθεί ραγδαία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius δήλωσε αφοπλιστικά ότι μια ρωσική επίθεση στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ ήταν «πιθανή» σε «πέντε έως οκτώ χρόνια».
Οι αλλεπάλληλες νίκες της Μόσχας στα ουκρανικά εδάφη έχουν, άλλωστε θουρηβήσει τις χώρες τις ΕΕ, που αυξάνουν ολοένα περισσότερο τις αμυντικές τους δαπάνες.
Η Πολωνία δαπανά περισσότερο από το 4% του ΑΕΠ για την άμυνα φέτος, ενώ η Γερμανία πέρυσι αναθεώρησε το στρατιωτικό και στρατηγικό δόγμα της για πρώτη φορά από το 2011, με στόχο να μετατρέψει την Bundeswehr σε έναν πολεμικό στρατό.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η Ευρώπη φλερτάρει απειλητικά με μια φονική πολεμική εμπλοκή απέναντι στη Μόσχα.
Θα μπορούσε όμως να τη «σηκώσει»;