Η τραγωδία των Τεμπών δεν ήταν απλώς ένα ατύχημα. Ήταν ένα κραυγαλέο αποτέλεσμα πολιτικής αδιαφορίας, ανικανότητας και διαχρονικής ατιμωρησίας. Το πρωί της Δευτέρας η δικογραφία διαβιβάστηκε με στη Βουλή με fast track διαδικασίες.
Η δικογραφία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι ευθύνες δεν είναι απρόσωπες. Έχουν ονοματεπώνυμο — και μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι πρώην υπουργοί Κώστας Αχ Καραμανλής και Χρήστος Σπίρτζης. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μάλιστα, ο πρώην υπουργός Κ. Αχ Καραμανλής αποτελεί «ιφιγένεια» προκειμένου να κρυφτεί ο πρωθυπουργός από τις δικές του ευθύνες.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η δικογραφία θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και οι βουλευτές θα μπορούν να εξετάσουν τα έγγραφα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Σημειώνεται ότι μπορεί να κατατεθεί αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Τι περιλαμβάνει η δικογραφία
Η δικογραφία περιγράφει παραλείψεις, εγκληματική αδράνεια και ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου σε ένα έργο εθνικής σημασίας.
Ο Καραμανλής, που είχε υπό την εποπτεία του τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες για σχεδόν τέσσερα χρόνια, όχι μόνο δεν ολοκλήρωσε το σύστημα ασφαλείας, αλλά επέλεξε και την πολιτική «εξαφάνισης» αμέσως μετά το δυστύχημα, με μια εθιμοτυπική παραίτηση που περισσότερο λειτούργησε ως κυνική παραδοχή αποτυχίας παρά ως έμπρακτη ανάληψη ευθύνης. Οι εκθέσεις προειδοποιούσαν και οι εργαζόμενοι φώναζαν. Ο ίδιος, όμως, υπέγραφε παρατάσεις και εμφανιζόταν σε φιέστες εγκαινίων έργων-φαντασμάτων.
Από την άλλη πλευρά, ο Χρήστος Σπίρτζης, κατά τη θητεία του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως αρκέστηκε σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί «εκσυγχρονισμού» του ΟΣΕ, την ώρα που οι κρίσιμες υποδομές παρέμεναν εκτεθειμένες και η αναβάθμιση της ασφάλειας μετατρέπονταν σε ακόμη μία ανεφάρμοστη εξαγγελία.
Κατηγορητήρια αναμένονται και για τους επτά γενικούς γραμματείες του υπουργείου Μεταφορών από το 2016 έως το 2023, οι οποίοι αναμένεται να κληθούν ως κατηγορούμενοι.
Οι ευθύνες Μητσοτάκη που «κρύφτηκε»
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε τα προβλήματα στον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ μέσω επίσημων αναφορών, εσωτερικών εκθέσεων και κοινοβουλευτικών ερωτήσεων, ωστόσο διαβεβαίωνε ότι όλα λειτουργούν άψογα. Μετά την φονική σύγκρουση κάλυπτε τον Καραμανλή και τους υπόλοιπους αρμόδιους, μεταθέτοντας τις ευθύνες σε «σταθμάρχες» και «ανθρώπινα λάθη».
Η ευθύνη του Μητσοτάκη δεν είναι ούτε τυπική ούτε αφηρημένη. Είναι βαθιά θεσμική και πολιτική. Και αντί να αναλάβει το κόστος, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να υπόσχεται ότι θα «ξαναχτίσει το σιδηρόδρομο», την ώρα που δύο χρόνια μετά το δυστύχημα τα τρένα εξακολουθούν να κινούνται χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.
Το βέβαιο είναι ότι αν ν η Δικαιοσύνη δεν προχωρήσει σε βαθύ και γενναίο καταλογισμό ευθυνών, τότε τα Τέμπη θα γίνουν απλώς μια ακόμη μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής ατιμωρησίας.