Τέμπη: Σκληρή απάντηση της ομάδας Κοκοτσάκη στην Έκθεση ΔΑΕΕ – «Αγνοεί κρίσιμα στοιχεία και παραποιεί φαινόμενα»

49

Με ένα εκτενές υπόμνημα απάντησε η Τεχνική Ομάδα Κοκοτσάκη στην έκθεση αυτοψίας της Πυροσβεστικής, σχετικά με τα Τέμπη, θέτοντας σοβαρά ζητήματα νομιμότητας, επιστημονικής εγκυρότητας και αξιοπιστίας.

Η ομάδα αμφισβητεί τα συμπεράσματα της Έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι στερείται τεχνικής τεκμηρίωσης, παραποιεί έννοιες φυσικών φαινομένων και παραλείπει κρίσιμα στοιχεία. Παράλληλα, επισημαίνει παραλείψεις κατά την αρχική αυτοψία, καταγγέλλει εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων και κάνει λόγο για θεσμικό και επικοινωνιακό χειρισμό αντί ουσιαστικής διερεύνησης.

Τέμπη: Σκληρή απάντηση της ομάδας Κοκοτσάκη στην Έκθεση ΔΑΕΕ - «Αγνοεί κρίσιμα στοιχεία και παραποιεί φαινόμενα»

Η απάντηση των τεχνικών συμβούλων για τα Τέμπη

Η Τεχνική Ομάδα ξεκινά υπογραμμίζοντας ότι η Έκθεση παρουσιάστηκε δημόσια, 2,5 χρόνια μετά το δυστύχημα, ως «τελική απάντηση». Όμως, κατά την εκτίμησή τους, πρόκειται για ένα κείμενο επιστημονικά διάτρητο και θεσμικά προσχηματικό, που δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα.

Ειδικότερα, οι τεχνικοί σύμβουλοι υπογραμμίζουν ότι στελέχη της ΔΑΕΕ βρίσκονταν από την πρώτη στιγμή στο σημείο της τραγωδίας, όμως δεν προχώρησαν σε ουσιαστική αυτοψία, ενώ την ίδια ώρα άρχιζε η απομάκρυνση κρίσιμου αποδεικτικού υλικού. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ίδια υπηρεσία δεν μπορεί –όπως αναφέρουν– να λειτουργεί δύο χρόνια αργότερα ως «τελικός κριτής» της υπόθεσης.

Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στην εισαγωγή του όρου «φωτόσφαιρα» στην Έκθεση, έναν όρο που αφορά αποκλειστικά στην ηλιακή επιφάνεια. Σύμφωνα με την Ομάδα, η χρήση του σε επίγεια φαινόμενα πυρκαγιάς συνιστά επιστημονικό σφάλμα με σκοπό να υποβαθμιστεί το μέγεθος της πυρόσφαιρας.

Παραλείψεις και αποσιωπήσεις στα Τέμπη

Οι τεχνικοί σύμβουλοι επισημαίνει πως η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αγνόησε δεδομένα που είχαν ήδη τεθεί υπόψη της, όπως τα ίχνη καύσεων  υδρογονανθράκων στις φορτάμαξες και τα αποτυπώματα από καύση αερίων μειγμάτων. Παράλληλα, κατηγορείται ότι βασίστηκε σε εικόνες drone που τραβήχτηκαν τρεις ώρες μετά το δυστύχημα, χωρίς να αποτυπώνουν κρίσιμες στιγμές της πυρόσφαιρας.

Παράλληλα, η Ομάδα καταγγέλλει τη διαγραφή κρίσιμων αρχείων ήχου και εικόνας από τα συστήματα παρακολούθησης των τρένων, επισημαίνοντας ότι η ενέργεια αυτή δεν ήταν αυτόματη αλλά σκόπιμη. Υποστηρίζει ότι πρόσωπα με θεσμική υποχρέωση διαφύλαξης των δεδομένων κατέθεσαν ψευδώς ότι αυτά είχαν διαγραφεί αυτόματα, ενώ ταυτόχρονα βίντεο κατέληξαν σε ιδιώτες και όχι στον φάκελο της Ανάκρισης.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση της Ομάδας των τεχνικών συμβούλων:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας