Παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην Ελλάδα σε ποσοστό 78%!
«Δεν στέκει το σενάριο των ελαίων σιλικόνης» ανέφερε ο χημικός μηχανικός Νίκος Κάρναβος, στη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023», που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΣΗΕΑ.
«Υπήρχε καύσιμο, που έκαψε ανθρώπους, είναι αδιαμφισβήτητο» είπε.
Η συνέντευξη Τύπου παραχωρείται στον απόηχο της προσπάθειας να αποδομηθεί το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που είχε ως αποκορύφωμα την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του Οργανισμού, Χρ. Παπαδημητρίου αλλά και την επαναφορά του σεναρίου περί καύσης ελαίων σιλικόνης, σε αμφισβήτηση των συμπερασμάτων της έκθεσης του αρμόδιου Οργανισμού.
Υδρογονάνθρακες σε ποσοστό 70-80%
Ο κ. Κάρναβος αμφισβήτησε τη μέθοδο για τα έλαια σιλικόνης που χρησιμοποίησε το Γενικό Χημείο του Κράτους και, όπως είπε, «έφυγα την πρώτη μέρα». Το Χημείο του Κράτους κατέθεσε στον εφέτη ανακριτή χειρόγραφα με μία μουντζούρα, τόνισε.
Όπως είπε, ανέλυσε όλα τα φάσματα και για όλα τα δείγματα του εδάφους βρήκε βαρείς υδρογονάνθρακες, χλωριωμένους υδρογονάνθρακες και τα έλαια σιλικόνης. «Τα νούμερα είναι υψηλά 70,80%, δεν είναι 5-10%».
«Ποσοτικά μάλιστα ανέλυσαν μόνο ένα δείγμα, στο οποίο και βρήκε ξυλόλιο. Όμως το χρωματογράφημα είχε και άλλες ουσίες. Γιατί δεν είπαν τίποτα για αυτά;». Το χημείο του κράτους βρήκε ξυλόλιο 0,35 mg/kg δηλαδή 400 φορές πάνω από το φυσιολογικό, ενώ το όριο που χρησιμοποιούμε για τις απορρυπάνσεις εδαφών είναι 0,00092. «Και το θεωρούν φυσιολογικό» αναφέρει ο κ. Κάρναβος. Το όριο για την απορρύπανση είναι 5mg, ήταν στα 8,25. Δηλαδή το δείγμα που ανέλυσαν είχε τουλάχιστον 8mg το κιλό ξυλόλιο.
Ακόμα, τόνισε πως οι χλωριομένοι υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στο πεδίο, παραπέμπουν σε διαλύτες, σε επικίνδυνα απόβλητα. Μπορεί να ηταν engineering fuels, καύσιμα για αυτοκίνητα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Κάρναβος, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ύπαρξης παλετοδεξαμενης ΙBC με γαλβανιζέ σκελετό στην εμπορική αμαξοστοιχία. «Εικάζουμε ότι απομάκρυναν οποιαδήποτε ίχνη αυτών. Αν και βρέθηκαν υπολείμματα, όπως και κάποια καπάκια. Αλλά αυτά δεν στέκουν σε δικαστήρια».
Ο εφέτης ανακριτής ήταν «πάγος»
Όπως αναφέρει, το Χημείο του Κράτους δεν απάντησε ποτέ στην τεχνική του έκθεση, ενώ κατέθεσε τα παραπάνω και στον εφέτη ανακριτή κ. Σωτήρη Μπακαϊμη. Ωστόσο, δεν είχε καμία αντίδραση. «Δεν έχει βγει κανείς να αποδομήσει τις μελέτες μας, είπαν».
Στα υπόλοιπα συμπεράσματα του κ. Κάρναβου:
Στο δυστύχημα των Τεμπών είχαμε δύο φαινόμενα: Ανάφλεξη νέφους (πυρόσφαιρα) και φωτιά λίμνης, το λεγόμενο pool fire.
«Χρειαζόμαστε ένα νέφος ατμών, ώστε αν βρεθεί πηγή ανάφλεξης, να μπορέσει και προκύψει πυρκαγιά του νέφους» ανέφερε.
«Πήραμε έναν έναν τους παράγοντες για να δούμε τί υπάρχει στο πεδίο». «Οι δύο μετασχηματιστές ήταν άθικτοι, και ο τρίτος φαινόταν κάτι να τον έχει χτυπήσει… όμως τα σίδερα ήταν στραμμένα προς τα μέσα, δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό δημιούργησε στον αέρα κάποια σταγονίδια σιλικόνης. Ο μετασχηματιστής έχει σύστημα προστασίας. Δεν βλέπω κάποιο σημάδι ότι τον χτύπησαν 25.000 βολτ» εξήγησε.
Για τα έλαια σιλικόνης: «Τι βρίσκουμε στο πεδίο; Λίμνες ελαίου σιλικόνης, λίμνες. Το έλαιο σιλικόνης το βρίσκουμε σε κάθε δείγμα που πάρθηκε από το πεδίο». Σύμφωνα με τον κ. Κάρναβο, από 3 τόνους ελαίων σιλικόνης στους μετασχηματιστές θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί στο πεδίο 2.430 κιλά διοξείδιο του πυριτίου. «Στον τόπο χύθηκαν κάποια έλαια σιλικόνης, αλλά αυτά ήταν 150 λίτρα, όχι δυόμιση τόνοι».
Σχετικά με το φαινόμενο του fireball σχολίασε: «Το φαινόμενο διήρκεσε 9,6 δευτερόλεπτα. Αυτό που πήγε στην πυρόσφαιρα, ηταν ανάμεσα σε 3,8 και 5,4 τόνους. Το υπόλοιπο πήγε στο έδαφος. «Πρέπει να χύθηκαν γύρω στα 13 κυβικά μέτρα καύσιμο, ένας υδρογονάνθρακας» κατέληξε.
Τέλος, ανέφερε πως με βάση τα υπολογιστικά του μοντέλα, και όσον αφορά την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος σιδηροδρομικού δυστυχήματος σε ποσοστό 78%!