Τέμπη: Φουλ άμυνα Μητσοτάκη για να σωθεί – Ρίχνει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους

52

Ενορχηστρωτής της πολιτικής συγκάλυψης για τα Τέμπη, ρίχνει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους εμπλεκόμενους

Τις αμέσως προηγούμενες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκλέχθηκε πρωθυπουργός με το αφήγημα της «υπευθυνότητας», της αξιοπιστίας και του αντιλαϊκισμού, έδειξε το πιο κυνικό του πρόσωπο. Πλέον, μετά τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Alpha, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι πολιτικά ένοχος και ενορχηστρωτής της συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών.

Ο πρωθυπουργός, που σύρθηκε να μιλήσει σε συνέντευξη τρεις μέρες μετά τα μεγαλειώδη σε συμμετοχή συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και λίγο προτού ανακοινωθεί το πόρισμα-βόμβα του ΕΜΠ για το αν τα έλαια σιλικόνης ήταν η αιτία έκρηξης-πυρκαγιάς, έριξε την ευθύνη της εγκληματικής συγκάλυψης σε όλους τους άλλους εμπλεκόμενους (Hellenic Train, πυροσβεστική, εξεταστική). Το μοναδικό κριτήριο του πρωθυπουργού είναι η πολιτική του επιβίωση και χάριν αυτής δεν έχει κανένα πρόβλημα να αδειάσει τους πάντες, ακόμη και να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν πεπλανημένο πολιτικό.

Το κουκούλωμα ως «προσωπική υπόθεση»

Το κυνικό αφήγημα του πρωθυπουργού αποδομείται από την ίδια την πραγματικότητα όλη αυτήν τη διετία, κατά την οποία οι συγγενείς των θυμάτων και η κοινωνία παρακολουθούν την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να μην έρθει η αλήθεια στο φως και να μην αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα και ενώ η ελληνική κοινωνία ήταν συγκλονισμένη υιοθέτησε το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους», με μοναδικό σκοπό την «επικοινωνιακή διαχείριση» της τραγωδίας.

Ο πρωθυπουργός εμφάνιζε ως «προσωπική υπόθεση» την υπόθεση των Τεμπών κάθε φορά που το ενδιαφέρον των πολιτών φούντωνε ύστερα από αποκαλύψεις και νέα στοιχεία. Λίγες εβδομάδες μετά το έγκλημα των Τεμπών, σε συνέντευξή του στον Σταύρο Θεοδωράκη, είπε με «βεβαιότητα» και «κατηγορηματικά» ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο και εύφλεκτο υλικό, χαρακτηρίζοντας παράλληλα συνωμοσιολόγους όλους όσοι έθεταν τέτοια ερωτήματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, που τώρα κάνει τον πλανημένο, αναπαρήγαγε το αφήγημα με ακόμη πιο προκλητικό τρόπο έναν χρόνο μετά το δυστύχημα, σε συνέντευξή του στον Ant1, κάνοντας λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας» και τερατουργίες σε ό,τι αφορά «το μπάζωμα, τα εκρηκτικά και το ξυλόλιο».

Την περασμένη Τετάρτη, στη συνέντευξή του στον Αντώνη Στρόιτερ, δεν έκανε κυβίστηση μόνο για το ενδεχόμενο να υπήρχε «παράνομο φορτίο», αλλά και για το μπάζωμα, καθώς μίλησε για «επιχειρησιακές αποφάσεις» που «δεν γνωρίζω», όπως πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή και για την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη δήλωσε ότι «δεν ήταν καλή στιγμή» για τη Βουλή. Μόνο που ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος τώρα υποκρίνεται ότι καταλαβαίνει «τον πόνο των συγγενών», ήταν αυτός που επιβράβευσε με προαγωγή στο υπουργικό συμβούλιο πολλά μέλη της εξεταστικής επιτροπής, η οποία ουσιαστικά συσκότισε την υπόθεση, αποκλείοντας από την κατάθεση πρόσωπα που ήξεραν όσο λίγοι την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ενοχοποίηση της αντιπολίτευσης

Αλλο ένα μοτίβο που ακολουθεί ο πρωθυπουργός είναι η ενοχοποίηση της αντιπολίτευσης, των δημοσιογράφων και όσων ασκούν έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία. Ακόμη και στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και η γραμμή του Μαξίμου που έχει δοθεί στα «γαλάζια» στελέχη είναι να κατηγορούν σε κάθε τοποθέτησή τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «κομματική εργαλειοποίηση» του εγκλήματος των Τεμπών.

Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αποξενώνει από τον βασικό ρόλο τους όλους εκείνους που ελέγχουν την εξουσία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί το θεμελιώδες που διδάσκεται στους πρωτοετείς των Πολιτικών Επιστημών, ότι οι κομματικοί σχηματισμοί στη σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία έχουν σκοπό, ανάμεσα σε άλλα, να εκφράζουν αιτήματα και αγωνίες της κοινωνίας, ενώ και οι δημοσιογράφοι ελέγχουν την εξουσία. Μάλιστα, ο υφυπουργός Βασίλης Οικονόμου ξεδιάντροπα χαρακτήρισε «τυμβωρυχία» την πρωτοσέλιδη αποκάλυψη του Documento με το ηχητικό στο 112 στις 10 Νοεμβρίου 2024. Είτε αρέσει είτε όχι, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία και η απάντηση σε όλους όσοι αναρωτιούνταν για το ποιος ασχολείται με τα Τέμπη δόθηκε την προηγούμενη Κυριακή από όλη την Ελλάδα.

«Πλυντήριο» πεπραγμένων το 41%

Αδιανόητο είναι και το επιχείρημα που ακούστηκε από κυβερνητικά στελέχη (Μάκης Βορίδης, Αδωνης Γεωργιάδης) μετά τις εθνικές εκλογές του 2023 ότι όλα κρίθηκαν, όπως και τα Τέμπη, στην κάλπη. Η αλαζονεία μάλιστα κορυφώθηκε καθώς στοχοποίησαν ακόμη και συγγενείς των θυμάτων, όπως έπραξε η Ελίζα Βόζεμπεργκ προς τη Μαρία Καρυστιανού.

Πίσω από αυτές τις λογικές συγκάλυψης και προπαγάνδας κρύβεται ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Απλώς, τώρα που η κοινωνική πίεση οξύνεται περαιτέρω και το κύμα οργής συμπαρασύρει δικούς του ψηφοφόρους ακόμη και πρόσωπα από τον συγγενικό του κύκλο, όπως αποκάλυψε και η «Μπάμπουσκα», επιλέγει την ιδιότητα του ανίκανου και του πλανημένου. Απορριπτέες από τους πολίτες είναι οι δικαιολογίες «έτσι μου έλεγαν» και με «κορόιδευαν». Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι περαστικός έξω από το Μαξίμου, αλλά ο πρωθυπουργός, ο οποίος προβάλλεται ως αξιόπιστος και θα έπρεπε να είχε αποπέμψει νωρίτερα εκείνους που τον είχαν «παραπλανήσει», αποδίδοντάς τους μάλιστα γι’ αυτό στη Δικαιοσύνη.

Ψάχνει για «Ιφιγένεια»

Μόνο ζητούμενο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι η πολιτική του διάσωση. Με την πλάτη στον τοίχο ψάχνει να φορτώσει τις ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα με σκοπό να διαχειριστεί την κοινωνική οργή. Η συζήτηση για τον ρόλο της «Ιφιγένειας» αφορά κατά κύριο λόγο δύο πολιτικά πρόσωπα, τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο και τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Την ανάγκη να «θυσιαστούν» πολιτικά πρόσωπα δείχνουν και οι μετρήσεις που έχει το Μαξίμου στα χέρια του, αλλά ο μεν πρώτος είναι άγνωστος, για να κοπάσει η οργή, ενώ για τον δεύτερο θα ανοίξει εσωκομματικός πόλεμος.

ΠΗΓΗ DOCUMENTO

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας