Τέμπη-1.500.000 πολίτες βρήκαν φωνή–«Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών…»

916

Ρίγη συγκίνησης από τα λεγόμενα της προέδρου του συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023». Αίτημα αναθεώρησης και άρσης της ασυλίας των πολιτικών με την απαίτηση αυτό να γίνει άμεσα.

Με αίτημα την «τροποποίηση της ποινικής ευθύνης υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας» ο σύλλογος συγγενών θυμάτων «Τέμπη 2023» ανέλαβε την πρωτοβουλία έκφρασης μιας δημοκρατικής κίνησης με ύψιστη σημασία για την πραγματική λειτουργία ενός κράτους δικαίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, η πρόεδρος του συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023», Μαρία Καρυστιανού, είπε ένα μεγάλο «αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά» διαπιστώνοντας με λύπη πως «η προστασία του πολίτη φαίνεται να μην ενδιαφέρει το πολιτικό σύστημα» και «η αδιαφορία έχει ξεπεράσει κάθε όριο».

1.500.000 πολίτες  να ενεργοποιηθεί η ποινική ευθύνη υπουργών και το σύστημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας

Με 1,5 εκατομμύριο υπογραφές Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι απαιτούν, κατ’ εφαρμογήν του άρ. 73 παρ. 6 Σ, να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή των Ελλήνων νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ενεργοποιηθεί η ποινική ευθύνη υπουργών και το σύστημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας, το θέμα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Η «μητέρα των θυμάτων» των Τεμπών, μίλησε στην καρδιά των πολιτών

Η Μαρία Καρυστιανού, η «μητέρα των θυμάτων» των Τεμπών, μίλησε στην καρδιά των πολιτών σημειώνοντας με νόημα: «Όταν οι πολιτικοί συγκεντρώνουν τόσοι εξουσία και δύναμη στα χέρια τους έναντι άλλων ανθρώπων πώς είναι δυνατόν τότε να μιλάμε για ακαταδίωκτο. Θα έπρεπε αυτή η μεγάλη εξουσία και ευθύνη να ελέγχεται, να επιθεωρείται και να καταδικάζεται αυστηρότερα», διαπιστώνοντας πως «καταπατώνται οι διατάξεις του κράτους από την πολιτική ηγεσία. Από αυτούς που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα».

Καθώς το πολιτικό σύστημα κωφεύει και «δεν καταφέρνει να φανεί αρωγός σε θέματα πάταξης διαφθοράς» σήμερα «εμείς οι πολίτες αναγκαζόμαστε να καταθέσουμε αίτημα αναθεώρησης και άρσης της ασυλίας των πολιτικών με την απαίτηση αυτό να υλοποιηθεί τάχιστα», είπε η πρόεδρος του συλλόγου «ΤΕΜΠΗ 28-2-2023».

«Ο πρωθυπουργός απουσιάζει, όπως απουσίαζε από την Ολομέλεια της Βουλής για άλλα σημαντικά για τη χώρα θέματα»

Η ίδια έστρεψε τα πυρά της προς τον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι απουσιάζει από την σημερινή εκδήλωση, «όπως απουσίαζε από την Ολομέλεια της Βουλής για άλλα σημαντικά για τη χώρα θέματα».

Και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή κατά την οποία το όνομα του πρωθυπουργού αναφέρθηκε σε ποινικά κολάσιμη πράξη «έπρεπε να παρουσιαστείτε οικειοθελώς μπροστά στον δικαστή».

Απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου με αγωνία είπε: «επιτέλους κοιτάξτε μας». Επικαλούμενη το άρθρο 73 παράγραφος 6 του Συντάγματος υπενθύμισε ότι έχει μαζευτεί τριπλάσιος αριθμός υπογραφών από αυτόν που χρειάζεται, για επανέλθει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα μέσω της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου «εξαιτίας των δικών σας χρόνιων χειρισμών αναξιοκρατίας και διαφθοράς».

Συνέντευξη τύπου με θέμα «Το αίτημα 1.500.000 πολιτών για την τροποποίηση της ποινικής ευθύνης Υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας».

Κλείνοντας τη σύντομη τοποθέτησή της ζήτησε τη συνδρομή των ανθρώπων της δικαιοσύνης στο δίκαιο αίτημα του συλλόγου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Τιμή και δόξα στους ακέραιους εκπροσώπους που θα αφήσουν πολύτιμη κληρονομιά τον τίτλο του αδέκαστου στους απογόνους και σε όλους εμάς».

Είπε ακόμα, πως «ο πληγωμένος θεσμός της δημοκρατίας μπορεί να αποκατασταθεί μέσα από τη γενναία στάση σας στο ανήθικο και σάπιο κατεστημένο».

Στη συνέντευξη τύπου εκτός της Μαρίας Καρυστιανού, έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, η Αντιπρόεδρος ΣτΕ ετ. Μαρία Καραμανώφ και ο Αν. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής ΕΚΠΑ, Νίκος Παπασπύρου.

«Το κράτος δεν έχει κάνει χαρτογράφηση στον τόπο του εγκλήματος»

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε στη σκιά των νέων αποκαλύψεων που έρχονται στο φως για την τραγωδία στα Τέμπη ενόψει της δίκης για την υπόθεση. Ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, σημείωσε ότι «το κράτος δεν έχει κάνει χαρτογράφηση στον τόπο του εγκλήματος».

Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Το λάθος που έχει κάνει το κράτος είναι που δεν έχει καταγράψει, τι βρέθηκε και που, από τραυματίες και θύματα και να βγάλει ένα συμπέρασμα για το τι μπορεί να συνέβη στον καθένα από τους 57.

Ακόμα και στο αν ήταν 57 ή όχι δεν έχει απάντηση το κράτος ή κρατικός φορέας. Δεν έγινε καταγραφή στον τόπο γιατί υπήρχε μια ανεξήγητη βιασύνη για να τα «μαζέψουμε» όλα. Το δικαστήριο πρέπει κάπως να γνωρίζει που βρίσκονταν οι άνθρωποι την ώρα που σκοτώθηκαν».

«Πέντε με 6 άτομα θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε μία εκτίμηση για κάποιους ανθρώπους όσον αφορά αυτό το κομμάτι, αλλά όχι για πολλούς, για να μην αναπτύσσονται και σκέψεις. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία ή σχεδόν ακαριαία, δεν είχαν ελπίδα επιβίωσης και δεν βασανίστηκαν – όπως θα μπορούσε κάποιος να βάλει στο μυαλό του και να φανταστεί. Υπάρχουν κάποιοι όμως – 5,6 άτομα – που θα είχαν επιζήσει αν δεν υπήρχε η φωτιά και η έκρηξη».

Στην εκπομπή προβλήθηκε ένα έγγραφο χαρτογράφησης των βαγονιών:

Στο έγγραφο αυτό σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση, «υπάρχει η εκτίμηση του πού βρισκόταν το καθένα από τα θύματα. Δεν είναι με βάση το εισιτήριο. Ο τρόπος που έγινε το παρόν πλάνο έγινε μετά από πολλές και δύσκολες συνεντεύξεις που έγιναν με τους επιζώντες. Γιατί και οι επιζώντες δεν είναι σε μία καλή και εύκολη κατάσταση για να μιλήσουν. Ήταν δύσκολο και έπρεπε να διασταυρώσουμε τα στοιχεία, τι υπάρχει από τα βίντεο που έχουν τραβήξει κάποιοι, τι θυμάται ο καθένας».

Ειδήσεις Σήμερα:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας