TAZ: Αντί για χαρά, «κατάρα» για τους Ελληνες η κληρονομιά ακινήτων

1619
κληρονομώ

Κάποτε στην Ελλάδα θεωρούνταν «χαρά» να κληρονομήσει κάποιος ακίνητη περιουσία, πλέον έχει γίνει ισοδύναμο με «κατάρα». Με τον τρόπο αυτό επέλεξε η Tageszeitung να ασχοληθεί με το ζήτημα των αποποιήσεων κληρονομιάς, που έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις.
Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρεται σε αυτό το κοινωνικό ζήτημα με έντονες οικονομικές αλλά και πολιτικές παραμέτρους. Το θέμα των  αποποιήσεων κληρονομιάς στην Ελλάδα της κρίσης, είναι ένα φαινόμενο με ανησυχητικά αυξητική τάση.
«Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης ολοένα περισσότεροι πολίτες αποποιούνται της κληρονομικών δικαιωμάτων τους. Ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς αυξήθηκε δραματικά μέσα στα τελευταία χρόνια, ανέφερε ο υπ. Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Ως επί το πλείστον πρόκειται για διαμερίσματα, σπίτια, οικόπεδα. Μόνο πέρυσι καταγράφηκαν 54.422 περιπτώσεις–σχεδόν διπλάσιος αριθμός  σε σχέση με το 2013.  Το φαινόμενο αυτό συνδέεται με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα, η οποία αγγίζει το 23% -το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όπως σημειώνει η TAZ-, αλλά και γενικότερα στην υπερφορολόγηση τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

«Πολλοί Έλληνες είναι άνεργοι, αλλά ακόμη κι εκείνοι που έχουν εισόδημα δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς καθώς και τον ετήσιο φόρο ακινήτων (ENΦΙΑ)», αναφέρει στην εφημερίδα του Βερολίνου ο λογιστής Παναγιώτης Παντελής.
Όπως σημειώνει τα ακίνητα που κληρονομούνται συχνά βαρύνονται και αυτά ήδη με απλήρωτους φόρους, οι οποίοι μαζί με το κληρονομητέο ακίνητο μεταφέρονται στους κληρονόμους.
«Μέχρι πρότινος κανείς δεν διανοούνταν στην Ελλάδα να μην αποδεχτεί την κληρονομιά του», υπογραμμίζει ο Π. Παντελής, αλλά πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Βέβαια όπως επισημαίνει ο ίδιος στη γερμανική εφημερίδα, πολλοί κληρονόμοι δεν γνωρίζουν ότι διαθέτουν μόλις τέσσερις μήνες για να αποποιηθούν την κληρονομιά, ειδάλλως το ακίνητο περνά αναγκαστικά σε αυτούς.
Για το λόγο αυτό η ενημέρωση των συγγενών είναι καθοριστικής σημασίας. Το άρθρο κλείνει σημειώνοντας ότι ενώ κάποτε στην Ελλάδα θεωρούνταν «χαρά» να κληρονομήσει κάποιος ακίνητη περιουσία, πλέον έχει γίνει ισοδύναμο με «κατάρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας