Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος της Ρωσίας για την άρση των κυρώσεων στα ανοιχτά του Μάλι τον Σεπτέμβριο του 2024, ανέφερε ο ανταποκριτής του TASS την Τετάρτη.
Η Ρωσία ψήφισε υπέρ του εγγράφου, η Ιαπωνία ήταν κατά, ενώ άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, απείχαν.
Το προσχέδιο πρότεινε την παράταση του καθεστώτος κυρώσεων, που ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2017, για ένα ακόμη έτος, έως τις 31 Αυγούστου 2024, για τελευταία φορά.
Οι δυτικές αντιπροσωπείες ξεκίνησαν το σχέδιο ψήφισμά τους, το οποίο προέβλεπε επίσης παράταση ενός έτους των κυρώσεων, χωρίς να ανέφερε ότι αυτή είναι η τελευταία τέτοια παράταση. Η Ρωσία ασκεί βέτο στο δυτικό προσχέδιο.
Πριν από την ψηφοφορία για το ρωσικό σχέδιο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπέζια τόνισε ότι η Ρωσία δεν θα υποστηρίξει άλλα σχέδια για τις κυρώσεις κατά του Μάλι. «Θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά <…> στον εκπρόσωπο των ΗΠΑ – εάν αυτό το ψήφισμα δεν εγκριθεί, δεν θα υπάρξει επιστροφή στη συζήτηση οποιουδήποτε νέου σχεδίου», προειδοποίησε.
Και τα δύο σχέδια προέβλεπαν την παράταση του καθεστώτος κυρώσεων, το οποίο λήγει στις 31 Αυγούστου 2023, για ένα ακόμη έτος ή έως τις 31 Αυγούστου 2023. Δεδομένου ότι κανένα από τα δύο δεν έχει ψηφιστεί, το καθεστώς κυρώσεων δεν θα παραταθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η Οι κυρώσεις κατά του Μάλι θα καταστούν ανενεργές από την 1η Σεπτεμβρίου 2023.
Σε κάθε περίπτωση, οι κυρώσεις επισημοποιούνται από ειδικούς νόμους σε εθνικό επίπεδο, επομένως, οι χώρες είναι ελεύθερες να επεκτείνουν τους εθνικούς τους περιορισμούς κατά του Μάλι, αλλά τέτοια βήματα δεν θα υποστηρίζονται από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς περιορισμών που επιβάλλεται στο Μάλι, ο κατάλογος κυρώσεων μπορεί να περιλαμβάνει άτομα και οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια ή τη σταθερότητα στο Μάλι, ιδίως όσους συμμετέχουν σε εχθροπραξίες κατά παράβαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2015, εμποδίζοντας την εφαρμογή της. παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας, παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και συμμετοχή στη στρατολόγηση παιδιών.
Όσοι μπαίνουν στη μαύρη λίστα απαγορεύεται να επισκέπτονται ξένες χώρες και τα περιουσιακά τους στοιχεία και οι οικονομικοί πόροι τους έχουν παγώσει.