Ο επανεξοπλισμός και υπερεξοπλισμός της ΕΕ συνιστά γερμανικό κυρίως και γερμανογαλλικό σχέδιο για την ανάκαμψη και αντεπίθεση της ΕΕ υπό νέα Γερμανική ηγεσία. Το σχέδιο αυτό προβλέπει μια άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση της ΕΕ και ένα νέο ρωσοφοβικό ολοκληρωτισμό στην ήπειρο .
Δεν έχουν, όμως , υπολογίσει την αντίδραση των λαών και ειδικότερα το αντίπαλο δέος της Ρωσοκινεζικής σύμπλευσης και της συμμαχίας των GRICS
Π.Λ.
Έκθεση που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η Deutsche Bank, αναφέρει ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει «μια πολύ μικρή αμυντική βιομηχανία και πολλά άδεια εργοστάσια αυτοκινήτων»
Το νέο γαλλογερμανικό άρμα μάχης επόμενης γενιάς πρόκειται να κατασκευάσει μια κοινοπραξία τεσσάρων εταιρειών.
Πρόκειται για την κοινοπραξία «Main Ground Combat System» (MGCS) την οποία απαρτίζουν οι γερμανικές KNDS Deutschland και Rheinmetall Landsysteme και οι γαλλικές KNDS France και Thales Six GTS France.
Το νέο άρμα μάχης δεν έχει ακόμη όνομα, αν και η Γερμανία το αναφέρει ως Leopard 2 AX ή Leopard 3. Το τεθωρακισμένο όχημα θα είναι εξοπλισμένο με βλήματα 130 mm, προηγμένα συστήματα προστασίας και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό.
Το νέο άρμα μάχης της MGCS μόλις κατασκευαστεί θα αγοραστεί από τη Γερμανία και τη Γαλλία για να αντικαταστήσει το γερμανικό Leopard 2 και το γαλλικό Leclerc. Θα αντικαταστήσει δηλαδή, άλλα μοντέλα που, στην πράξη, αποδεικνύονται πώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες πολεμικές απειλές , ειδικά τα drones, που έχουν προκαλέσει έως και το 70% των απωλειών στον πόλεμο της Ουκρανίας, σύμφωνα με βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο ανταγωνισμός θα συνεχιστεί
Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της γερμανικής κυβέρνησης επαλήθευσε ότι η νέα κοινοπραξία δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών και επιβεβαίωσε επίσης ότι, εκτός αυτής της συμφωνίας, οι τέσσερις εταιρείες θα μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για άλλα συμβόλαια τεθωρακισμένων οχημάτων.
Η KNDS είναι μια γαλλογερμανική εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση της Krauss-Maffei Wegmann και του γαλλικού ομίλου όπλων Nexter. Είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στη Γερμανία και ο πέμπτος μεγαλύτερος στην Ευρώπη.
Η Thales είναι μια γαλλική εταιρεία που ειδικεύεται στα ηλεκτρονικά στον τομέα της αεροδιαστημικής και της άμυνας με παγκόσμια παρουσία.
Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα άρμα μάχης που να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές απαιτήσεις ικανότητας ως σύστημα πολλαπλών πλατφορμών .. «Αυτή η ευέλικτη προσέγγιση επιτρέπει τη δημιουργία πολλών εξειδικευμένων οχημάτων που λειτουργούν μαζί», αναφέρει η γαλλογερμανική κοινοπραξία . Τα νέα άρματα μάχης αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τη δεκαετία του 2030 και να είναι πλήρως λειτουργικά μέχρι τη δεκαετία του 2040.
Το νέο άρμα μάχης θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία άλλων επανδρωμένων και μη, θωρακισμένων οχημάτων που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αν και υπάρχουν αρκετές προτεινόμενες εκδόσεις που προορίζονται για ηλεκτρονικό πόλεμο, αεράμυνα ή ως πλατφόρμες εκτόξευσης drones.
«Αξιοποίηση» του πολέμου στην Ουκρανία
Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ενίσχυσε την γερμανική αμυντική βιομηχανία, ιδιαίτερα στην κατασκευή αρμάτων μάχης.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουν πλέον δεσμευτεί να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην παραγωγή αρμάτων μάχης και να επεκτείνουν τις δυνατότητες των τεθωρακισμένων οχημάτων, μέσω του προγράμματος MGCS, αν και πολλές λεπτομέρειες απομένουν να οριστικοποιηθούν.
Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο θα κοστίσει το νέο άρμα , αν και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία καλείται να ανακατευθύνει το βιομηχανικό της «ταλέντο» προς έναν άλλο στόχο: την άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου.
Η ιδέα, η οποία πριν από μερικά χρόνια θα φαινόταν προκλητική -και κατά πάσα πιθανότητα πολύ αντιδημοφιλής-κερδίζει έδαφος: Να μετατραπεί μέρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε μια στρατιωτική μηχανή αιχμής .
Τανκς αντί αυτοκινήτων
Έκθεση που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η Deutsche Bank, αναφέρει ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει «μια πολύ μικρή αμυντική βιομηχανία και πολλά άδεια εργοστάσια αυτοκινήτων». Και τώρα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Βερολίνο φαίνεται να θεωρεί πώς έχει μια ιστορική ευκαιρία να λύσει και τα δύο προβλήματα ταυτόχρονα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2023, οι πωλήσεις όπλων από μεγάλες γερμανικές εταιρείες αντιπροσώπευαν μόλις το 0,2% του ΑΕΠ. Αντίθετα, η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσώπευε το 5% του ΑΕΠ και απασχολούσε δέκα φορές περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, η παραγωγή αυτοκινήτων έχει μειωθεί κατά 31% από την κορύφωσή της το 2011, αφήνοντας τα εργοστάσια να λειτουργούν με δυναμικότητα 25%, με 100.000 θέσεις εργασίας σε κίνδυνο. Μια έκθεση της Capital Economics που δημοσιεύτηκε πριν από λίγους μήνες υπολόγιζε ότι η συνολική παραγωγή οχημάτων στη Γερμανία θα μειωθεί κατά 20% την επόμενη δεκαετία. Δηλαδή, το ένα πέμπτο των αυτοκινήτων που παράγονται στη Γερμανία θα «σβήσει από τον χάρτη». Στον σκληρό ανταγωνισμό του Πεκίνου, αλλά και στη χαμηλότερη ζήτηση γερμανικών οχημάτων στην Κίνα, προστέθηκε τώρα το τελευταίο χτύπημα των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, που είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την αυτοκινητοβιομηχανία.
Ευκαιρία ο επανεξοπλισμός
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η μετατροπή μέρους αυτής της ικανότητας σε αμυντικό υλικό, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος της προσαρμογής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα μια επείγουσα ανάγκη: Τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. «Η ζήτηση φαίνεται έτοιμη να αυξηθεί», σημειώνουν οι αναλυτές, επικαλούμενοι τόσο την αναπλήρωση μετά τις εξαγωγές ρεκόρ στην Ουκρανία όσο και την ανάγκη ανάκτησης των αποθεμάτων οπλικών συστημάτων που χάθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Ήδη, η Volkswagen , σχεδιάζει να προχωρήσει στην παραγωγή στρατιωτικών οχημάτων , σε εργοστάσια που σχεδίαζε να κλείσει σε γερμανικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 80 χρόνια.
Οι Γερμανοί δήλωναν άλλωστε «παρών» όταν το ευρωπαϊκό όνειρο ήταν να οδηγήσουν οι Ευρωπαίοι μία Mercedes ένα Audi ή μια BMW. Τώρα, που η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα εποχή επανεξοπλισμού, τα γερμανικά εργοστάσια θα πρέπει να είναι εκεί για να παρέχουν τα τανκς και τα όπλα που απαιτούν οι εταίροι τους. Αν τα αυτοκίνητα «made in Germany» ήταν συνώνυμα της ποιότητας και της αξιοπιστίας, τώρα τα τανκς «made in Germany» θα μπορούσαν να πάρουν αυτή τη θέση. Αυτό, πιστεύουν οι Γερμανοί πώς θα μπορούσε να είναι το φάρμακο για αυτήν την «αρρωστημένη» οικονομία που δεν έχει βρει δρόμο προς την ανάπτυξη.