Η πρώτη ανάγνωση βασικών μεγεθών της οικονομίας, όπως η εξέλιξη του ΑΕΠ, η πορεία των εξαγωγών, οι επιδόσεις του τουρισμού, αποπνέουν θετικό κλίμα σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων, λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και της ενεργειακής ακρίβειας.
Ωστόσο, τα «ψιλά γράμματα» των όσων ανακοινώνονται κρύβουν κρίσιμα μηνύματα, που καλό είναι να τα γνωρίζουμε ώστε να έχουμε «ορατή» τη συνολική εικόνα της οικονομίας και κυρίως σωστά αποτυπωμένες τις προοπτικές της. Για παράδειγμα:
– Μπορεί ο τουρισμός να ακολουθεί αλματώδη ανάπτυξη, αλλά η αύξηση της ζήτησης προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις σε μια περίοδο υπερ-πληθωρισμού, ενώ -μιλώντας για τον εγχώριο τουρισμό- αναδιανέμει το διαθέσιμο εισόδημα σε βάρος του εμπορίου.
– Το α’ τρίμηνο του 2022 διαμορφώνει θετική εικόνα για την πορεία του φετινού ΑΕΠ, όμως οι τελευταίες προβλέψεις συμπιέζουν τον ρυθμό ανάπτυξης του 12μήνου στα όρια της μονάδας.
– Οι εξαγωγές τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς, οι οποίοι πάντως πριμοδοτούνται από τις ανατιμήσεις, γιατί η εικόνα της εξωστρέφειας σε όγκους είναι εντελώς διαφορετική.
– Αν και η ανεργία μειώνεται, οι εταιρείες βασικών κλάδων της οικονομίας αδυνατούν να καλύψουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
– Τα έσοδα του Δημοσίου διογκώνονται όχι μόνο λόγω αύξησης του ΑΕΠ, αλλά και του υψηλού πληθωρισμού που πολλαπλασιάζει τους επιβαλλόμενους φόρους.
– Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε φέτος κατά 9,7%, όμως ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός είναι βέβαιο ότι θα μηδενίσει την αύξηση αυτή.
– Η κυβέρνηση επιζητεί την τόνωση των επενδύσεων σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται το κόστος του χρήματος κι όλοι γνωρίζουμε ότι σημαντικό μέρος των επενδυτικών δαπανών γίνεται με… δανεικά.
Καλό είναι λοιπόν να διαβάζουμε τα «ψιλά γράμματα» της οικονομίας, διότι, σε αντίθεση με τις συμβάσεις, δικαίωμα υπαναχώρησης δεν υπάρχει. Ό,τι «γράφει» στο ΑΕΠ δεν… ξεγράφει.