Σύμφωνα με πληροφορίες, τους αναγκάζουν να υπογράφουν συμφωνητικά με βάση τα οποία επιβάλλουν ακόμα και πέναλτι αν καθυστερήσουν να κάνουν τις εξώσεις
Νέες καταγγελίες έρχονται στο φως για τις μεθόδους των funds, που εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα. Φαίνεται μάλιστα ότι, πέρα από το ανελέητο κυνήγι των δανειοληπτών, δεν διστάζουν να τα βάζουν ακόμα και με τους δικαστικούς επιμελητές, προκειμένου μέσω του εκβιασμού να κάνουν τη δουλειά τους και να ξεζουμίζουν τον κόσμο. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ζητούν μέχρι και προμήθεια από τους επιμελητές!
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα funds υπογράφουν συμφωνητικά με δικαστικούς επιμελητές, ζητώντας προμήθειες και επιβάλλοντας πέναλτι αν καθυστερήσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ωρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού Open, αποκαλύφθηκε ένα τετρασέλιδο ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και ενός δικαστικού επιμελητή.
Από το έγγραφο προκύπτουν τρία ζητήματα:
1. Υπάρχει σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του δικαστικού επιμελητή.
2. Σε περίπτωση που καθυστερήσει ο δικαστικός επιμελητής τις ενέργειες, καλείται από την εταιρία να της καταβάλει πέναλτι 500 ευρώ ανά περίπτωση.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο όρος της συμφωνίας, «σε περίπτωση που ο δεύτερος συμβαλλόμενος (σ.σ.: ο επιμελητής) καθυστερήσει τη διενέργεια των ενεργειών που του ζητήθηκαν, η παρούσα σύμβαση λύεται και ο δεύτερος συμβαλλόμενος αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στην πρώτη ως ποινή το ποσό των 500 ευρώ ανά περίπτωση».
3. Οι εταιρίες ζητούν και προμήθεια από τους δικαστικούς επιμελητές. «Στο πλαίσιο του παρόντος συμφωνητικού, τα μέλη συμφωνούν αμοιβαία και αποδέχονται ότι η πρώτη συμβαλλόμενη δικαιούται προμήθεια, η οποία υπολογίζεται επί του καθαρού ποσού που λαμβάνει ο δεύτερος συμβαλλόμενος από τον δανειστή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο συμφωνητικό. Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τη νέα υπόθεση οικογένειας που κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο εξαιτίας των funds που βγάζουν στο «σφυρί» την πρώτη κατοικία της.
Πρόκειται για μια οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά στη Θήβα, που είχε πάρει δάνειο για το σπίτι της το οποίο δεν κατάφερε να αποπληρώσει. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μια απόφαση (για τον πλειστηριασμό) που λήφθηκε ερήμην τους και ζητούν χρόνο για να δώσουν τα χρήματα που χρειάζεται.
Θησαυρίζουν οι servicers
Με τους πλειστηριασμούς να χτυπάνε «κόκκινο» και τα χρέη των δανειοληπτών να διατηρούνται στα ύψη, οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, γνωστές και ως servicers, συνεχίζουν να θησαυρίζουν. Οι εταιρίες διαχειρίζονται τα δάνεια που έχουν αγοράσει μαζικά από τις τράπεζες τα ξένα funds σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ζητώντας από τους δανειολήπτες το 100% της αρχικής οφειλής. Τα funds δημιουργούν προβλήματα και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», καθώς έχουν περίπου 700.000 ακίνητα και κερδοσκοπούν πουλώντας χαρτοφυλάκια μέσα από τους υπολογιστές τους, ενώ δεν τους υποχρεώνει κανείς να βγάλουν τα ακίνητα στην αγορά.