Τα εξελικτικά βήματα του ”δεύτερου καπιταλιστικού κύκλου”

490
ΤΑ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΆ ΒΉΜΑΤΑ ΤΟΥ “ΔΕΥΤΈΡΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΎΚΛΟΥ” ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΟ ΝΈΟ ΚΕΦΆΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Όταν πριν 11 χρόνια έγραφα για τον “Δεύτερο κύκλο του παγκόσμιου καπιταλισμού” είχα την απόλυτη πεποίθηση ότι η εξέλιξη η ιστορική θα ήταν αυτή.
Ήταν η χρονιά που η εντολοδοχική δεξιά καρικατούρα του Σαμαρά, με εντολές των ΙΔΙΟΚΤΗΤΏΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΑΝΕΙΣΤΏΝ έπαιρνε την αξιοπρέπεια μου… την εργασία μου δηλαδή και έκλεινε την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, την ΕΡΤ, στην οποία εργαζόμουν.
Είμαστε αισίως στο 2024 που προοιωνίζεται ταραγμένο και με περισσότερες εντάσεις από τον χρόνο που έφυγε
Κάποτε έγραψα ότι επιβεβαιώθηκα στην μακροπολιτική μου πρόβλεψη – γιατί η πολιτική είναι αυτό, δεν είναι η διαχείριση που συνηθίζουν οι περισσότεροι να ονομάζουν πολιτική – όμως τι αξία έχει όταν ο κόσμος οδηγείται ολοένα και πιο κοντά στην ολέθρια αναμέτρηση, αν πάρουμε υπόψιν το πυρηνικό οπλοστάσιο που διαθέτουν οι δυνάμεις που ανταγωνίζονται για την κυριαρχία που γεννά τα κάθε είδους imperium
Την 1η Ιανουαρίου 2024, πέντε νέες χώρες εντάχθηκαν στη διακρατική ένωση BRICS, και συγκεκριμένα οι εξής: Αίγυπτος, Ιράν, Αιθιοπία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το γεγονός αυτό δεν ήταν κάτι το ξαφνικό
Η πρόταση προς εκπροσώπους των κρατών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έγινε τον Αύγουστο του 2023 στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επίσημη ένταξη, χωρίς αμφιβολία, θα αποτελέσει το πραγματικό ορόσημο από το οποίο θα συνεχιστεί η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τον σχηματισμό μιας νέας διηπειρωτικής παγκόσμιας τάξης.
Στην μακροπολιτική εκτίμηση του Σεπτεμβρίου του 2013 ο γράφων αυτές τις γραμμές είχε πολιτικά περιγράψει την στροφή στην παγκόσμια καπιταλιστική αναδιάταξη του κόσμου και είχε έγκαιρα αναφερθεί στις πολύ συγκεκριμένες δυνάμεις που θα πλαισιώνουν αυτόν τον νέο ιστορικό και ταυτόχρονα καπιταλιστικό κύκλο καθώς και είχε προ πει την ήττα του άλλοτε – όπως σημείωνα τότε – Δυτικού κόσμου
Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει στις νέες εντάξεις στους BRICS είναι η συμπερίληψη των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών – όχι περιφερειακών αλλά παγκόσμιων – μεταξύ των συμμετεχόντων.
Λαμβανομένων υπόψη μόνο της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, έχουμε την παραγωγή, αθροιστικά, περισσότερων από είκοσι εκατομμυρίων βαρελιών μαύρου χρυσού κάθε μέρα.
Τα συνολικά στοιχεία για την παραγωγή φυσικού αερίου είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.
Οι τρεις παίκτες παράγουν σχεδόν 860 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, κάτι που θα ήταν υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ηπείρου.
Ταυτόχρονα, η Κίνα και η Ινδία είναι μέλη των BRICS και ταυτόχρονα κορυφαίοι ενεργειακοί καταναλωτές .
Το Πεκίνο αμφισβητεί ήδη την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ ως μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου με τον πιο εμφατικό τρόπο .
Επίσης, σύμφωνα με ισχυρές προβλέψεις, η Ινδία θα τριπλασιάσει το δικό του ΑΕΠ έως το 2030 και θα πάρει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Αυτή η οικονομική ανάπτυξη απαιτεί κολοσσιαία ποσότητα ενεργειακών πόρων.
Για παράδειγμα, η Ινδία καταναλώνει ήδη περίπου πέντε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και περίπου 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Παρόμοια είναι τα νούμερα για την Κίνα η οποία καταναλώνει 14 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και 364 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας θα γίνουν οι βασικοί μοχλοί για την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων αφού αποτελούν τους βασικούς καταναλωτές ενέργειας για τις ανάγκες της παραγωγικής οικονομίας μια και ο μέγιστος όγκος των κάθε λογής προϊόντων παράγεται στις χώρες αυτές και γενικότερα στην Ευρασιατική ζώνη.
Η νέα σύνθεση των BRICS, η οποία εξ ορισμού είναι πρωτίστως μια οικονομική ένωση, αφαιρεί πολλά εμπόδια και απλοποιεί το εμπόριο, το οποίο παραδοσιακά τείνει να πραγματοποιεί διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα και μακριά από το δολάριο.
Επιπλέον, οι βασικοί εξαγωγείς υδρογονανθράκων θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία δράσης εκτός του πλαισίου του OPEC και του OPEC+, οι οποίοι δεν πέτυχαν να ανακόψουν και κυρίως να ελέγξουν την ενεργειακή παραγωγή και αυτό αποτελεί μια κορυφαία ήττα του “νέου αγγλοσαξονισμού” και των δορυφόρων του στον άλλοτε Δυτικό κόσμο.
Εκτός των ενεργειακών δρόμων όμως και οι αντίστοιχοι εμπορικοί πλέον ελέγχονται ολοένα και περισσότερο από τις χώρες που είναι αντίθετες με την παγκόσμια “αγγλοσαξονική με έντονα σιωνιστικά χαρακτηριστικά τάξη”
Τα νέα μέλη των BRICS καλύπτουν μια κρίσιμης σημασίας περιοχή για τη μεταφορά αγαθών, σε πολλά μέρη του κόσμου
Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία ελέγχουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ακτογραμμής της Ερυθράς Θάλασσας.
Στα νότια, η έξοδος προς τον Κόλπο του Άντεν ελέγχεται από την Υεμένη, η οποία κάνει ημιεπίσημες αλλά ορατές κινήσεις προς τη Μόσχα, αφήνοντας εμπορικά πλοία να φέρουν σημαίες φιλικών προς τη Ρωσία χωρών και να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον όλων των άλλων.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν γεωγραφική θέση που μπορεί να συγκριθεί με την πύλη προς τον Περσικό Κόλπο.
Το Ιράν φαίνεται να ελέγχει ολόκληρη την ακτογραμμή μέχρι την έξοδο από τον Κόλπο του Ομάν.
Μετά την ένταξη πέντε νέων μελών, βασικές αρτηρίες θαλάσσιου εμπορίου, οι οποίες αντιμετώπισαν πρόσφατα σημαντικές δυσκολίες, τέθηκαν υπό τον έλεγχο των BRICS.
Για παράδειγμα :
Όταν οι Houthi της Υεμένης, ως απάντηση στον βομβαρδισμό της Γάζας, άρχισαν να επιτίθενται σε πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ, τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων AP Moller-Maersk και Hapag-Lloyd αρνήθηκαν να μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και αυτό αποτελεί ένα οικονομικό σοκ από το οποίο θα είναι δύσκολο να συνέλθουν οι οικονομίες της βαθιάς ύφεσης του άλλοτε Δυτικού κόσμου.
Για τον λόγο αυτό και σύμφωνα με τον Nikkei Asia, εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους!
Με το Ιράν στους BRICS και έχοντας υπόψη τις στενές σχέσεις Ιράν, Ρωσίας και κατ’ επέκταση την επιρροή του Ιράν στην Υεμένη διαμορφώνεται ένα γεωοικονομικό κλίμα ασφυκτικό για τον “νέο αγγλοσαξονισμό” (ΗΠΑ) και τους συμμάχους του, μέσα από το οποίο μπορεί να λειτουργήσουν και τα γεωπολιτικά αντίποινα απέναντι στην εγκληματική συμμαχία στήριξης των Σιωνιστών που επιτρέπει την γενοκτονία στην λωρίδα της Γάζας και στηρίζει τις πολιτικές των αντιανθρώπινων σχεδιασμών της “Νέας Φεουδαρχίας”.
Η αιχμή του δόρατος τώρα των νεοφεοδαρχών στην Μ Ανατολή είναι το κράτος του Ισραήλ και μέσα από την φρενίτιδα του πολεμοχαρούς καθεστώτος του Νετανιάχου, προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και για την επιβίωση του Ισραήλ και βέβαια επιχειρούνται τολμηρές κινήσεις ανακατάταξης κυριαρχίας στην περιοχή, που μπορεί να οδηγήσουν σε καθολικό πόλεμο με απρόβλεπτα παγκόσμια αποτελέσματα που δεν αποκλείουν και τον όλεθρο!
Για αυτό και ο δυτικός Τύπος ούρλιαζε καιρό τώρα ότι το κλειδί για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο βρίσκεται πλέον στα χέρια του Vladimir Putin.
Το γεγονός της ταχείας επέκτασης των BRICS δείχνει ότι η έννοια της ίσης συνεργασίας και της διατήρησης της σταθερότητας με σεβασμό στον κανόνα του Διεθνούς δικαίου που προτείνει η Ρωσία αρέσει σε πολλούς
Καταληκτικά:
Μακροπολιτικά και δίχως καμία διάθεση υπερβολής θέλω να σημειώσω ότι, ο κορυφαίος εξισορροπητικός παράγοντας στις εσωτερικές αντιθέσεις των BRICS και πρωταγωνιστής της Νέας γεωπολιτικής στον νέο χάρτη ισχύος του 21ου αιώνα θα είναι η Ρωσία για λόγους και πολιτικούς και πολιτισμικούς, όσο κι αν κάποιοι απορούν γι’ αυτό
Άλλωστε την πρωταγωνιστική θέση στην εξέλιξη της ιστορίας στον πλανήτη μας πάντοτε την κρατούσαν οι δυνάμεις που είχαν είτε την στρατιωτική υπεροπλία και ταυτόχρονα την αντίστοιχη πρωτοπορία, είτε οι δυνάμεις των οποίων η οικονομία τους παρήγαγε πλούτο καλύπτοντας τις ανάγκες των κοινωνιών.
Αυτός είναι και ο ενεργός και διαρκής εφιάλτης των νεοφεουδαρχών και των πολιτικών ενεργούμενών τους.
Πάντοτε ευπειθής
Νίκος Σίμος
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας